Vážení a milí,

rok se s rokem sešel a po roce opět PF2013. Přemýšlím, co z letošních událostí a článků stojí za zmínku. Každopádně hlavní dárek bude až na konci. :-)

Z psychologie je to především moje kapitola V dobách dávných, v dobách ledových... v knize Tři svíce za budoucnost, kterou jinak editovali Cílek s Pavelkou. Dále následující velké, přehledové a koncepční články:

Dítě jako oběť manželského konfliktu (rozvody)
Geny, výchova, nebo zmrzačení? (NRP - náhradní rodinná péče)
Přechod, předávání dítěte a exkluzivita vztahů (NRP i rozvody)
Respitní pěstounská péče (NRP)

Možná, že Vás zaujme otázka spaní dětí v jedné posteli s rodiči, nebo otázky psychologické obrany popření, kterou sice hodně lidí zná, ještě víc žije, ale málokdo ví, k čemu je dobrá a proč vlastně existuje.

Z teologie, když pomineme kauzu hamižných restitucí, tak jsem si dal hodně práce s následujícími články o předmanželském sexu či vlastně obecně o sexuální a partnerské morálce. K tomu mě vyburcovala loňská debata o sexuální výchově, kdy jsem si uvědomil, že my věřící jsme tak rozhádaní mezi sebou, že ani nemáme jasno, co vlastně chceme my sami říkat svým dětem, natož abychom věděli, co máme říkat nevěřícím. Jako spolehlivá rozbuška při debatě před kostelem bývá věta: "Mladým se má říkat, aby nelezli do postele s nikým, s kým by si nepřáli chodit alespoň rok." Jedna skupina řekne: "Jasně, to je rozumný! Ať se vyhybají zážitkovému sexu!" Druhá řekne: "Předmanželský sex? Nikdy!!!" V tomto bych v následujícícm roce chtěl ještě pokračovat - tak jeden, maximalně dva články.

Křesťanská manželství a církevní rozvody
Co je to duchovní smrt partnera?
Co s předmanželským sexem bezdětných?
Zpověď a klíče od Božího království
Předmanželský sex a pastýřské opomenutí biskupů
Hodnota trvalých, leč hříšných vztahů
Otázka reparativní terapie homosexuálů
Mimo oblast partnerské a sexuální morálky by se Vám mohl líbit ještě tento článek:
O velikonocích aneb Všechno prohrát, jít a pohoda!
 
Recenze knihy, kterou mohu doporučit:
Rolf Dobelli: Pasti v myšlení a jak do nich nespadnout

V rodinném životě vše v klidu. Děti rostou jako z vody. Pro Juditku píšu sem tam nějaké noty. Poslední peckou je Family Frost "Fuga" i s notami. V osobním životě je asi největší změnou přechod z Windows na Linux, jmenovitě na Lubuntu, což mě naplnilo doslova euforií. Jeden osobnější rozhovor na okraj.

Slíbený hlavní dárek pro Vás mám na konec. Podařilo se mi usmolit trochu prostoru na webu a tak jsem zveřejnil trochu nesourodý archiv všech nahrávek svých vystoupení, které mám. Má to různou kvalitu - prostě co dům dal. Necenzuroval jsem to.

Mějte se hezky

Váš

Jeroným Klimeš
http://www.klimes.us
tel. 608221075

PS. Samozřejmě, pokud chcete být vyřazeni z tohoto email seznamu, napište. :-)
Jen pro úplnost, zde jsou všechny články za rok 2012.