Mají děti spát s rodiči v jedné posteli?
Jak řešit případné problémy?

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D.  2012

V otázce spaní s rodiči je řada nejasností, proto je dobré si uvědomit, jaká je evoluční norma, tzn. na co jsou děti geneticky nastavené za poslední dva milióny let. Proto přečtěme si příběh z Bible, kde se tak mimochodem dozvídáme, jak to tenkrát fungovalo (Lk 11, 5):

Řekl jim: "Někdo z vás bude mít přítele, půjde k němu o půlnoci a řekne mu: 'Příteli, půjč mi tři chleby, protože právě teď ke mně přišel přítel, který je na cestách, a já mu nemám co dát.' On mu zevnitř odpoví: 'Neobtěžuj mne! Dveře jsou již zavřeny a děti jsou se mnou na lůžku. Nebudu přece vstávat, abych ti to dal.' Pravím vám, i když nevstane a nevyhoví mu, ač je jeho přítel, vstane pro jeho neodbytnost a dá mu vše, co potřebuje.

Zde se naprosto mimochodem dozvídáme, že společné spaní a především usínání je evoluční norma, na kterou jsou děti naprogramovány. Kdo chce, může diskutovat, zda jsou naprogramovány od Pána Boha nebo od přírody, od evoluce, ale přesto bylo, je a minimálně následujících pár set tisíc let ještě bude naprosto absurdní, aby matka uložila dítě do Koněpruské jeskyně a sama šla spát do Macochy. Stejně tak následujících pár set tisíc let nebude dětem dělat dobře, když je máma položí do dětského pokojíčku a sama si půjde lehnout do ložnice. Prostě když zapadlo slunce, tak všichni před Edisonem šli spát. Děti usnuly první zatímco rodiče si konečně popovídali, pak se posexovalo a za chvíli spala celá rodina. Zkrátka neznali prokletí žárovek a následné spánkové deprivace.


Děti se v noci bojí, aby se držely poblíž rodičů.
Ty, kteří se bály tmy, usínaly u rodičů a ti je v evoluční minulosti zachraňovali víc.
Geny nebojsů proto vymřely.

Stejně tak v noci, když se něco událo (přepadení zvěří, požár, válka), otec zachranil ty děti, které měl po ruce, které měly potřebu večer usínat jemu na dosah. Geny malých nebojsů dopadly špatně, proto máme děti, které vítají, když mohou spát s rodiči na jedné posteli. Na to jsou geneticky naprogramované. Přeučovat je mírně můžeme. Řada děti se to naučí usínat samo, ale pokud je jakýkoli problém - dítě uzkostné, plačtivé, děsivé sny, není schopno samo usnout. Tak je  třeba se navrátit k evoluční normě a některý s obou rodičů, nejlépe oba by s ním měli usínat.

Tolik teoretický úvod. Nyní k obrázkům a běžným problémům:



01 - Odstrčit matku, dítě posunout a urvat si svou část postele. Pokud je postel malá, přikoupit jeden metr postele a 20 cm na záložku.


02 - Zde je třeba řešit, proč muž spí pryč od rodiny. To není dobré. Jednak by se měl naučit spát s rodinou. Pokud se nevyspí, tak by měl začít s nácvikem v pátek a přes víkend nejít spát. Za pár dní nevyspání zjistí, že mu mohou děti tancovat po hlavě a on spí jako dudek. Na spaní ve společné posteli se dá navyknout, pokud je to třeba, pokud je motivace. Osobně bych neriskoval rozpad rodiny kvůli gauči. Každopádně někdy to bývá oříšek.

Za tuto situaci často mohou napjaté vztahy mezi partnery - ne spící dítě. Manželka by si měla dvakrát rozmyslet, jestli vystrnadí muže z ložnice. Přišla za mnou jednou jedna paní. Celý život žili s mužem v paneláku, spali v jedné posteli. Pak si s velkou slávou pořídili rozměrný byt. Žena byla dominantní a s úlevou řekla muži: "Chrápeš. Jdi spát do svého pokoje." On tam spal, měsíc, druhý měsíc a třetí si našel milenku... "Pane doktore, pomóc!" Proto opravdu - opatrnosti nezbývá. Je třeba se držet evolučních norem a toho, jak jsme nastaveni. Rodinné vztahy jsou jako hodinový stroj, není radno s nimi zacházet jako slon s porcelánem.

03 - Dítě anobrž pomlčka. Táta pomlčka máma. Děti se ve spánku orientují podle Večernice nebo já nevím čeho, každopádně předvádějí šílené pohyby. Osobně nemám problém je vzít a zorientovat do jakékoli polohy, jak potřebuju. Chovaj se jako pytel písku, takže se nebudí. Když moc kopou, tak se obrnit hradbou peřiny. Když není místo na peřinu - je třeba přikoupit metr postele.

04 - To samé - Táta pomlčka máma. Bafnout dítě, pootočit. Koupit větší postel.

05 - Správná velikost postele. Muž se má otočit o Pi (3,14) čili 180 stupňů a poveselit se s manželkou, protože dítě je daleko. Kromě toho v obýváku je taky dost místa na různé radovánky.

06 - Když se lidé ve spánku dotýkají, je to naprosto normální, viz foto výše. Stejně tak já jsem si nebral ženu, abych se od ní izoloval ostnatým drátem. Na dotyk ve spánku si však člověk musí zvyknout, ne každý to má přirozeně z domova. Trvá to pár dnů. Je třeba mít přiměřeně velkou postel.


07 - To samé jako v předchozích případech. Nebát se vzít dítě a položit ho vedle sebe, jak potřebuji. S dítětem ve spánku si můžete dělat, co chcete. Pro děti je to přirozená poloha. Mají to naprogramováno v genech nejen děti, ale i mnozí stádoví živočiši - psi ap. Například tento farmář si také mohl lehnout kdekoli. Proč si lehnul na krávu?

08 - Sobota ráno. Děti se budí první. Rodiče by se taky už sami budili, kdyby den před tím neflámovali. Doporučení - chodit včas spát s dětmi, pak budete překvapení, kolik lidí nejsou sovy, ale přeučení skřivani. V tomto případě vstává ten z páru, kdo je skřivan, a ten dělá s dítětem ťapi ťapi ňami ňami. Odpoledne dospí s tím samým dítětem. Prostě když jsou děti malé, tak je třeba trochu pozměnit svůj denní rytmus a chodit dřív spát, než když jsme byli studenty na koleji.

A na závěr zdravice od Klimšojc postele