Vážení a milí,

po roce vánoce 2016 a s nimi i články a práce za tento rok.

Letošní PF2017 připomíná, že jsme na jedné lodi, zde tedy v jedné siberii...

Loňské PF2016 se tvářilo zlověstně a bohužel nemýlilo se - samý atentát a tutlaná válka s islamským státem atd. Tak snad letos už to bude lepší, i když žádný objektivní důvod k optimismu není. Zakopaný pes je myslím v tom, co jsem označil za lidské právo na vši, aneb zastáváme se slabších, i když nejsou v právu.

Z našich luhů a hájů:

Míša nastoupila do práce - vypomáhá ve škole. Mně vyšla již dlouho avizovaná kniha Křesťanství, vztahy a sex. Žofie bude letos končit se školkou, takže končí i mé školkové hraní a s ním související archiv not. Obecně se dá toto období charakterizovat jako klasický střední věk, tzn. úmorná nekončící práce.

Z mediálních luhů a hájů

V rádiu jsem měl takový poklidný rozhovor s paní Hůlkovou, který shrnuje řadu mých postojů na život. Jak se doslechnete, tak z hudby jsem se věnoval jazzu a rock'n'rollu.
Byl jsem vděčný i za vystoupení v divadle Vosto5, které najdete archivu nahrávek.
Tam je i povídání o pohádkách.

Z psychologie je kromě zmíněné knihy hlavním přírůstek práce o spánku, zejména o jeho nedostatku.
Se ženou jsme napsali článek o počítačové závislosti.
Hodně ohlasů bylo i na tento článek o rozchodech, i když myslím, že tam neříkám nic, co už bych neřekl alespoň tisíckrát.
Též se neustále vrací do debaty otázka hranice trestní odpovědnosti. I tam myslím by se nemělo nic měnit, přesněji řešení by se mělo hledat jinde.
Stále se také opakují otázky: Máme zkrachované, leč formálně dospělé dítě. Co máme dělat?
Migreny a bolesti hlavy - taky trvalka. Prostě staré psychohygienické techniky se zrušily a nové lidi neumí.

Z teologie je hlavní letošní prací rozbor Betlémské hvězdy, kvůli které jsem nejen seznámil se starověkou astrologií/astronomií, ale i naprogramoval pár skriptů v programu Stellarium.
Už mě ani nebaví to stále opakovat - ano, celibát je fakticky zrušen, jen se naoko tváříme, že je povinnou podmínkou pro kněžské svěcení.
Osudová žena Ježíše - kdo to byl? Jedno je jisté - já ne.
Vše, co jste chtěli vědět o smrti, ale báli jste se zeptat.

Mějte se hezky a přečtěte si něco šestém masovém vymírání. Už vás slyším - a kde je těch pět předchozích? Proč zrovna já? Bylo by řešením veganství? :-)

Váš

Jeroným Klimeš
http://www.klimes.us
tel. 608221075

PS. Samozřejmě, pokud chcete být úplně vyřazeni z tohoto email seznamu, neváhejte, napište. :-)
Jen pro úplnost, zde jsou všechny články za rok 2016.