Vláda mafiánů a buranů

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2009

Nevím, jak Vás, ale uráží mě tvrzení, že máme takovou vládu, jakou si zasloužíme. Ani klientce nejsem schopen říci: "Máte takového manžela, jakého si zasloužíte" a u ní byla téměř stoprocentní možnost svobodné volby. Natož u našeho volebního systému, který je pečlivě vystavěn podle hesla: "Kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zakázali."

volby_heslo.jpg (79675 bytes)

V České republice je deset miliónů občanů a vládne jim přibližně sto tisíc lidí - členů nějaké strany. To je přibližně jedno procento obyvatelstva, kteří se paktují ve svých stranách a pomocí kabinetní politiky si rozdělují mocenské pozice. Volební kandidátky jsou pak sestaveny tak, aby se do Parlamentu dostali straničtí prominenti se svými nohsledy, kteří jim za teplé a vydělávající křesílko devótně splní jakékoli přání. Na papírku mají napsáno, jak mají hlasovat, a třeba se i písemně zaváží, že nikdy nebudou hlasovat proti vůdci…

Lichá je i výzva, abychom vstupovali do stran a odtud se snažili ovlivnit politické dění. To zní téměř jako výzva, abychom chodili víc do bordelů a nočních barů, abychom tak zředili procento opilců a mužů, kteří tam podvádějí své ženy. Bohužel jsou to právě politici, kteří zřizují podniky, kde je zavěšená nahá dívka na řeznických hácích, ale kam mají povolený vstup děti již od 15 let! Jsou to naši "volení" zastupitelé, kteří jdouce opilí z podobných barů, ruší noční klid a zneužívají své veřejné moci, aby zastrašovali policistku slovy: "A vy si, slečno, pamatujte, že se osobně postarám o vaši diskreditaci, nejste totiž můj typ! Nejsem natolik ožralý, abych nevěděl, co povídám, a ujišťuji vás, že se postarám o to, abyste si zde už ani neškrtla." Stejně tak jsou to pražští zastupitelé, kteří odhlasovali, že Vám v noci nenalejí v podnicích pivo, pokud tam nebudete hrát na automatu. Jinými slovy podle zastupitelů opilý sice nesmí řídit auto, ale za to je žádoucí, aby prohrál všechny peníze v hracím automatu. Jako bychom už takto neměli přespříliš exekucí.

Ptal jsem se jednoho kriminalisty, jaké to je nasazovat někomu pouta. On řekl: "Nepříjemné. Většinou se brání a navíc v té chvíli jsi pro něho ten největší hajzl na světě. Navíc si musíš vyslechnout ty řeči, proč honíme zrovna jeho, vždyť to dělá každý atd." Přesně stejnou rétoriku má i Topolánek. Nedávno jeda autem slyšel jsem ho v rádiu, jak komentoval zjištění, že jezdí po silnicích, jako by mu patřil svět. On to tam nonšalantně smetl ze stolu slovy, že přeci povolenou rychlost nedodržuje nikdo. Při tom tou dobou jsem viděl dost řidičů, kteří předpisy dodržovali. Z těch si ale politici dělají blázny, stejně jako ze všech, kteří si vydělávají peníze poctivou prací, jako i z těch, kteří vydrží se svou ženou i přes partnerské problémy a nepřipraví dětem peklo rozvodu, nebo z těch, kteří neuráží všechny okolo jen proto, že jsou ve stresu. Jedním slovem - burani.

Když toto všechno víme, je možné se divit slušným lidem, že nechtějí vstupovat do politických stran? Vždyť to znamená paktovat se s touto politickou lůzou. Když člověk vidí jejich frašky, jako třeba volbu presidenta, nemůže nevzpomenout na Cimrmana a jeho slavné: Kam se podíváš, samý mafián, buran, mafián, buran, jen tam vzadu - to je vyjímka - tam sedí dva burani vedle sebe. (Omlouvám se, že jsem přehlédl tu hrstku spravedlivých, kteří nejsou ani mafiáni, ani burani.)

Národ nemůže za to, jakou má vládu, protože volební systémy vznikají a mění se většinou za revolučních časů. Ten, kdo se tou dobou víceméně historickou náhodou dostane k moci se pak pečlivě postará, aby ho nic nevykoplo od vesla. Volební systém je pak prakticky zakonzervovaný do další revoluce. Nový systém průběžně nefiltruje z dané populace náhodný vzorek populace, ale k moci se dostanou jen ti, kterým vyhovuje stávající mocenská atmosféra. Přesně jak jsem naznačil - když se chcete vláčet s mocnými ožrali z jednoho nočního podniku do druhého, jezdit na dovolenou s pochybnými "podnikateli", podporovat závislost na hracích automatech, po prohraných volbách vyměnit manželky, nosit domů igelitky plné úplatků a střídat milenky jako ponožky, je-li toto vše vaše sklenice piva, pak vítejte v politice. Naše politické strany jsou pro Vás jako ušité. Luxus z korupčních peněz můžete pak dávat na odiv a k tomu šířit bonmoty, že národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Já si však stojím za tím, že vládu mafiánů a buranů jsme si nezasloužili - ani já, ani vy.

Další články na téma volby a politický systém