Vážení a milí,

Letošní PF2020 připomíná nebezpečnou životní iluzi, o které má letos rozhodovat náš Parlament.

Nejvyznamnější událostí roku 2019 bez pochyby bylo, že Juditku vzali na gymnasium. 'Hospodinovým řízením se tak stalo – je to podivuhodné v našich očích.' Jinak se nedá popsat celá ta bláznivá anabáze okolo příjímaček. Juditka tam ale našla podnětně prostředí a celá nám rozkvetla. Erlana to čeká příští rok, takže napínavá jízda nekončí. Ne, že bych o tento blázinec moc stál, ale jak říkají pěstouni: Malé děti, malé problémy. Velké děti, velké problémy, ale i velké radosti.

Maligní onemocnění, psychika a stres: příběhy pacientů s komentářem psychologa. Toť název knihy, kterou jsme napsali s prof. Adamem a dalšími. Vznikala narychlo, ale přesto je tam pár zajímavých kapitol - o poruchách osobnosti, o empatii a o dysthymii. O té - chronicky špatná nálada - chystáme napsat přímo zaměřenou monografii, ale zatím není čas to dopilovat.

Článků mám plný adresář, nestíhám to dát na web. Tak jenom pár nejzajímavějších.

Psychologie

Existují lidé téměř trvale bez radosti, bez úsměvu, skoro neustále s náladou pod hladinou. Protože pracovně jakž takž fungují, v tomto mírně přidušeném stavu přežívají ze dne na den celý život. Psychologie tomu říká dysthymie, pokud tento stav trvá alespoň dva roky, ale většinou jsou to celoživotní bručouni. Born crabby.
Osoby s trvale špatnou náladou (dystymií) mají negativní vliv na zdraví svých blízkých.

Manželské soužití bylo vždy obtížné, což dokládají příklady z antické historie. Již tehdy ale řešili lidé přibližně stejné problémy jako dnes – od nevěr až po rozvody. Přibyly však nové technologie, moderní životní styl a s nimi přišly i nové problémy, které dřívější generace řešit nemusely.
Manželské soužití – co ho ohrožuje a jak ho utužovat

Můj hlavní přehledový a vysvětlovací článek na téma migréna. Měl by znát každý, protože buď migrénou trpí sám, nebo někdo z jeho blízkých. Migréna v praxi poradenského psychologa (PDF)
Přednáška o migréně v Brně (presentace)
Přednáška o migréně v Brně (audio 1. část)
Přednáška o migréně v Brně (audio 2. část)

Další přednášky, např. o nevěře, jsou na adrese http://media.klimes.us

Muzika

Má hudební aktivita se motá ve třech oblastech:
A) Jednoduché skladby pro děti, většinou klavírní noty na stránce http://noty.klimes.us, ukázka Baf lek šuknoflek, Piráti z Karibiku pro kluky, popř. Burgmüller Arabeska leč čtyřručně (hrál to Erlan s Žofií a pravidelně se při tom fackovali...)
B) Kostelní kapela v Kolodějích, noty na http://hosana.klimes.us, studiová nahrávka Tobě patří chvála
C) Doprovod dětského sboru Sovičky paní učitelky Janoušové, podklady se průběžně aktualizují na http://sovicky.klimes.us, ukázka Oh, the good King Wenceslas, Dobrý král Václav, popř. Byla cesta, byla ušlapaná

Teologie

V oblasti teologie vcelku nic nového. V létě jsem opět přednášel o Betlémské hvězdě, takže, jsem tuto práci musel znova otevřít a při té příležitosti jsem opravil řadu nepřesností. (Presentace, Audio přednáška)

Pro solidnější práci s Novým Zákonem možná uvítáte export hebrejského, českého, řeckého a aramejského překladu do interlineární podoby, lepší se to srovnává, ale je pravda, že z prvotního nadšení pro Tresmontanta jsem poněkud vystřízlivěl, přesněji řečeno došlo mi, že to, čemu se říká v NZ hebrejština, tak se míní aramejština (příbuzný semitský jazyk asi jako čeština/polština), takže pro našince vcelku nesrozumitelné. Pešita (aramejská verze NZ) mi holt zůstane nedostupná.

Varia

Z běžné průdy. Po deseti letech jsme vyměnili starého Opla za podobně starého VW. Zatím ke spokojenosti. Ale je to jako v Postřižinách, když museli koně na jatka, sládek povídá kočímu: "Jako úmrtí v rodině. Tři dny volna." Tak jsem oplakával věrného oře!

Pohnojil jsem rajčata síranem amonným. Na mech je skvělý, tak jsem čekal podobnou radost u rajčat. Ta krásně vytvořila hrozny, ale bohužel až do zimy nedozrála, nezčervenala. Hmm, takže poučení z krizového vývoje - neradno hnojit rajčata síranem amonným. Čím ale rajčata jest hnojiti, dosud jest mi neznámo...

V létě jsem nějaký čas trávil ve švagrově kovárně: Ohnivý svět kováře Petra Nekováře. Vyplynulo z toho pár příkladu (13-15) z trigonometrie.

 

Mějte se hezky v novém roce
 

Váš

Jeroným Klimeš
http://www.klimes.us

PS. Samozřejmě, pokud chcete být úplně vyřazeni z tohoto email seznamu, neváhejte, napište. :-)
Jen pro úplnost, zde snad jednou budou všechny články za rok 2019.