Vážení a milí,

po roce vánoce 2017 a s nimi i články a práce za tento rok.

Letošní PF2018 připomíná, že dobrý člověk ještě žije, byť ho těžko najdete, a že i vy se můžete stát někým, kdo dělá regulérní zázraky. (Původní článek.)
 

Dá se říci vcelku doslova, že jsem se nějakým zázrakem překulil přes polovinu století. Čekal jsem, že tento rok bude volnější než předešlé ukázal se opak. Jen byl poněkud pestřejší.

Z mediálních luhů a hájů

Loni jsem psal, že končí moje školkové hraní a s ním související archiv not, Ale vůbec se tak nestalo. Do školky občas stále zajdu a s dětmi si zazpíváme písničky a koledy. K tomu v Klánovicích dočasně vypadla varhanice, která organizovala dětské mše. To v praxi znamenalo, že jsem musel organizovat místní kapelu a napsat pro ni aranžmá několika písní z Hosany, např. Slunce Kristovy lásky , O lux beata Trinitas (ve stylu nového organa). V archivu najdete i noty na skladbu Michaela Kocába Sv. Sebastian. Jeho rodiče bydlí nedaleko, tak je občas navštívím, když mám chvilku volno.

Co zajímavého jsem četl

Na začátku roku jsem se seznamoval s fraktály a matematikou, takže jsem chtěl vyzkoušet, zda to funguje. Z tohoto krátkého období je Bernsleyho kapradina, harmonické ornamenty a můj oblíbenec Pythagoras. Díky kterému jsem pochopil, že bagr nad přeponou se rovná součtu bagrů nad oběma odvěsnami, což mi půl století unikalo. :-) Každopádně nějak jsem zatuhl na Kochově křivce a afinních transformacích, které mi stále nechtějí transformovat. Asi se ptáte, proč psycholog a fraktály - páč živé organismy jsou fraktály, viz strom či naše krevní řečiště, tak jistě budou existovat fraktály i v psychice, jen je bohužel nevidím. Víc jsem o tom psal loni v knize Křesťanství vztahy a sex. Zájemci o tuto oblast by jistě měli znát Davida Štorcha.

Jo a ještě k jednomu je dobrá matematika. Podívejte se, jakou nechutnou manipulací nás okrádají politici každý rok v zákoně o rozpočtu. Ti mě pěkně žerou...

Z mediálních luhů a hájů

Posledně jsem se zapomněl zeptat, zda Barbora Tachecí žije v Novém Strašecí?. Teď na Silvestra by teoreticky taky měl běžet Hovor s Evou Hůlkovou v 22:00 na ČRo Plus.

Jízda samozřejmě byla u Jílkové debata o zbraních a později i o marihuaně . Marihuana je o něco horší než alkohol, proto vůbec nechápu, proč bychom měli podporovat drogu takového kalibru (video na ČT).

Povedla se myslím i tato přednáška na téma krize středního věku a strach z nemoci a umírání.

Z psychologie stojí za přečtení:
Základní úkoly mladší dospělosti
Rozbor, jak uvažují schizofrenici a jak se s nimi můžeme domluvit
Povídání z normalizačního vězení, aneb sonda do uvažování odsouzených a psychopatů všeho druhu
Karel Poláček, jehož bylo pět, nás nechává nahlédnout do výchovy dětí před sto lety.

Z teologie jsou myslím stěžejní tyto dvě práce, které přinášejí návrhy na koncepční řešení problému v oblasti teologické morálky.
I nevěřící budou určitě zajímat vztahy na zkoušku a sex před svatbou
Koncepce církevního rozvodu.
Když jdouce minulostí podíváte se, kdože honosil se jménem Jeroným - hiero nymos (svaté jméno) - zjistíte, že to byli opravdu excentrické osobnosti. Obávám se, že nejsem vyjímkou. Počtěte si, jak třeba uvažoval můj patron sv. Jeroným.

Z našich luhů a hájů:

Hodně, ale opravdu hodně práce jsem měl s předěláním vyhledávacího systému na webu Zpravodaje. Vyhledávací stroj je teď úplně jiný. Mělo by to být přehlednější. Za třicet let, co postupně vzniká tato stránka www.klimes.us, je tam přes 3000 věcí, tzn. 100 článků za rok, čili v průměru asi jeden za tři dny.

Doma jsme udělali okna do podkroví, ještě schází to obložit palubkami.

Děti žijí, chodí do školy a intermitentně je týrám u piana. Tuhle povídám Erlanovi, že si myslím, že bych se jim dětem měl víc věnovat. On řekl, že si myslí, že se jim věnuji až dost... :-)

Takže já stárnu a jen má žena trvá ve své kvalitě a zvelebuje žáky na v ZŠ v Újezdě nad Lesy.
Mějte se hezky v novém roce

Váš

Jeroným Klimeš
http://www.klimes.us

PS. Samozřejmě, pokud chcete být úplně vyřazeni z tohoto email seznamu, neváhejte, napište. :-)
Jen pro úplnost, zde jsou všechny články za rok 2017.