Astrologická jako zrcadlo sebepoznání

Mgr. Lucie Jandová

Co je a co není astrologie

Čas není jen kvantitativní veličinou, ale od pradávna lidé toužili poznat i jeho kvalitu. K tomuto účelu sloužily věštby jakéhokoli druhu. Nějaký čas je vhodný k činění rozhodnutí, jiný radí posečkat. Problémem tu je, že věštby se vyjadřují v symbolech. Ať se jedná o věštění z letu ptáků, Knihy Proměn I - ging nebo z postavení hvězd. Symbol, na rozdíl od znaku, který má jen jednu možnost výkladu, nabízí širší, ale nikoli neomezené pole výkladu.

Postavme si proto na počátek koncept astrologie jako mapy. Jestliže věříme, že ve vesmíru vedle principu kauzality má své místo i princip synchronicity, tedy souznění, pak můžeme připustit, že velký vesmír, makro, má svůj odraz v malém, lidském, mikro vesmíru. Nechme stranou otázku, nakolik se člověk rodí náhodně právě do konkrétního času a prostoru,a berme postavení hvězd ve znameních jako symbolickou mapu lidské psychiky, jejích možností, schopností a úkolů.

Podobně jako genetický kód vypovídá o témže na biologické úrovni, postavení hvězd v okamžiku zrození člověka určuje totéž v rovině duševní a duchovní. Použila jsem výraz určuje. Odpůrci astrologie často argumentují nepřijatelností teze o determinaci lidského osudu. Totiž jak může astrologie popsat charakter člověka a přitom jej neurčovat. Dále je tu argument, že lidé s takřka totožným horoskopem zrozením nemají identické osudy. Nemá cenu napadat astrologii, jde o způsob myšlení.

Výklad na bázi symbolů umožňuje rozšířený interpretační prostor, nikoli však libovolný výklad. Astrologie vymezuje symbolický duševní prostor. V tomto prostoru máme cosi k dispozici. Do jaké míry to necháme vykvést, zda z semínka vyroste neduživá rostlinka nebo pevný strom, záleží již na nositeli horoskopu. Je pravdou, že horoskop vypovídá o osudu člověka, ale jen do té míry, jaký si jej člověk tvoří svou vlastní povahou. Co si k sobě těmi povahovými rysy přitáhne.

 Tím, že horoskop zrození, radix, je schopen popsat principielní přístup ke světu a zárodky chování člověka, je schopen odhadnout i jeho další osud, nikoli v konkrétní rovině. Malý příklad, jímž předběhnu výklad: Planeta Mars sama o sobě značí aktivitu, být schopen aktivity. Znamení, v němž se Mars nalézá, nám popíše, jaký druh aktivity jsme schopni vyvíjet. Dům, ve kterém planeta stojí, nám popíše oblast života, kam budeme přirozeně aktivitu směřovat. Aspekty s ostatními planetami pak na okolnosti, za jakých k tomu bude docházet. Ale již se nedozvíme, bude li touto aktivitou práce chirurga, protože energie Marta je jasná, přímá, přesná, akční, nebo aktivita řezníka nebo ještě hůř, vraha. Jinými slovy: základ, zárodek energie je stejný. A jen na zrozenci záleží, bude - li v jejím vleku, a projeví se tedy jako zuřivost, agresivita nebo jako schopnost jednat, být připraven k akci.

Cítíme, že primární energie symbolizovaná touto planetou, je táž. Ale jaký je jí dán průchod záleží na stupni vědomí, uvědomění nositele horoskopu.A tím se dostáváme k tématu dnešního povídání.

Astrologie jako zrcadlo sebepoznání

Vykládat horoskop zcela neznámému člověku je jako stanovit lékařskou diagnozu na dálku. Je to v zásadě možné, nicméně není to zdaleka tak přesné, jako když lékař pacienta zná, pacient hovoří o svých problémech a ví, co chce léčit.

Všichni vyrůstáme v určitém prostředí, pod vlivem nějakých názorů, postojů, hodnotové orientace, která se více či méně slučuje s kontextem doby. Když si uvědomujeme vlastní osobnost, zjistíme, že mnohé z toho, co nám předali rodiče a okolí, se s námi tak nějak neslučuje. Z obavy před odmítnutím se napasujeme do připravených rolí a těžko se vypořádáváme s místy, kde nás tlačí nebo naopak kde se něčeho nedostává. Je to zákonité: vše je v pohybu a úkoly, s nimiž se vypořádávaly generace před námi, se na jisté rovině liší od našich úkolů. Dobový kontext norem, obyčejů, zvyků a tabu a hodnotových měřítek se mění.

Jediná cesta, jak nepřebrat postoje, které nám nepadnou, a nezůstat tak trčet buď v roli věčného dítěte, plni zábran, nebo naopak nechovat se jako napodobenina našich rodičů, což je zase kompenzační reakce, je důkladně poznat sama sebe a na základě toho si vytvořit vlastní plnohodnotný systém měřítek, postojů, hodnot, způsobů prožívaní a vůbec všech oblastí v životě, k nimž se za chvíli dostaneme.

Já osobně pracuji se systémem astrologie, protože využívá prastaré archetypální vrstvy psychiky, jejichž model výkladu mi nejvíc vyhovuje. V astrologii je třeba zapomenout na protiklady. Některá planeta může vypovídat o strachu z blízkých vztahů, jiná o touze po společnosti. Jedna o finanční nouzi, jiná o finančním zabezpečení. Pak je třeba podpořit princip, jež nám přinese hojnost. Ale být si vědom, že působí oba. V astrologii platí jako základní přikázání: nevytěsníš. To, čemu nebudeme věnovat pozornost, nás zahubí, to co vědomě podpoříme, nás zachrání.

üCo je zapotřebí k sestavení horoskopu, s čím astrologie pracuje: místo, jeho zeměpisnou šířku a délku, čas.

üCo tvoří horoskop: domy, planety, znamení, aspekty.

Horoskop nehodnotí, pouze zobrazuje situaci

Domy jsou oblasti životních zkušeností, vypovídající o poli, kde se energie, manifestovaná planetami, projeví. O tom jak hovoří zase znamení.

Existuje dvanáct kosmických principů. Znamení, domy horoskopu a planety jsou jejich nositelé. Existují mezi nimi analogie. Abych se dostala ke konkrétnímu příkladu:

üprvním znamením zvěrokruhu je znamení Berana. Je to princip základní energie, akce, bojovnosti.Vládne mu planeta Mars, planeta odvahy až útoku, síly, tedy analogických principů jako charakterizuje znamení Berana. První dům je domem osobnosti, vypovídá o tom, jak zrozenec působí na své okolí, jakým způsobem vnímá svět, jak je schopen se prosadit. Znamení Berana, vládnoucí planeta mars a první dům vibrují stejnou kvalitou energie. Jejich společným jmenovatelem je právě schopnost se prosadit.

Stejně tak můžeme všem dvanácti domům horoskopu přiřadit analogické znamení a planetu. Málokdy však nalezneme takovou kumulaci energií, že by ve svém domovském domě stála planeta navíc ve znamení, jemuž vládne, i když to samozřejmě není vyloučeno. Dříve než přistoupíme k výkladu významu jednotlivých domů horoskopu, a tedy dvanácti druhů kosmických energií, jež reprezentují, zmiňme se krátce o významu hrotu prvního domu, ascendentu.

Jestliže domy jsou úseky a etapy životních zkušeností, je tento bod naši základní zkušeností ze světa. Znamení, ve kterém stojí naše slunce, sice určuje základní druh naší energie, nicméně ASC je výpovědí o tom, jak tuto energii využíváme, jak ji ventilujeme, jaké je naše okno do světa, druh pohledu na svět.

ASC ve Štíru např. prožívá svět jako vášnivé drama, plné skrytých souvislostí. Naopak vzdušnému ASC ve Vodnáři třeba, se svět jeví jako hemžení lidských bytostí, zcela ovládaných svými pudy, jako pošetilé snažení lidských blouznivců. Kde ASC ve Štíru vidí fatální vztah, tam ASC ve Vodnáři chladně konstatuje pošetilou citovou závislost.Nutno podotknout, že s přibývajícím věkem je vliv ASC, tedy naše vnímání světa, tak silné, že často zatlačí naši sluneční energii do pozadí. Slunce hovoří o tom, co je naším životním úkolem, ASC pak, jaká k jeho uskutečnění vede cesta. ASC je dán hodinou našeho narození, je to znamení, které vycházelo nad obzorem v okamžiku zrodu. Mění se co dvě hodiny. Bez znalosti hodiny je tedy nemožné správně posadit hrot prvního domu a všech domů následujících.

Nyní projděme úseky životní cesty dům po domu

· O prvním domě a bodu ASC jsme se již zmínili. K prvnímu domu bych ještě uvedla, že vypovídá o fyzickém vzezření člověka, jeho schopnosti se prosadit, najít sám sebe, o jeho činnorodosti, o tom, jakou energii má k dispozici. Analogií je znamení Berana a planeta Mars. Tak například Mars v prvním domě dává osobnost s ostrými rysy, energického a samostatného vystupování, i když jinak se bude projevovat Mars v Beranu a jinak v Rybách. Naopak taková Venuše v prvním domě dává osobnost s velkým osobním šarmem, která naopak jedná mírně, nevolí konfrontaci jako bojovný mars, ale spíše je jí bližší manipulace s okolím, nepřímé metody, jak dosáhnout svého, mírnost, schopnost ustoupit a laskavost. První dům je tedy domem sebeprosazení.

· V následujícím, druhém domě, se snažíme o sebevymezení. Jestliže klíčovým slovem prvního domu bylo , zde to je mám. Ve druhém domě vydělujeme já od nejá, sebe ze společnosti. Vymezujeme si vlastní životní prostor, hromadíme hmotné statky, vyděláváme peníze. Peníze jsou ekvivalentem hodnoty, druhý dům tedy vypovídá o tom, jak vnímáme svou vlastní hodnotu, jak si sami sebe vážíme, jaká na sebe uplatňujeme měřítka. Analogií je znamení Býka, vládnoucí planeta Venuše.

· Ve třetím domě to, co jsme, co máme, podrobíme procesu zkoumání. Třetí dům je domem intelektuálních schopností, vyjadřovacích a komunikačních schopností. Vše tu je měřeno a váženo, věcem se dávají jména. Ale tím, že je např, diagnostikována choroba, ještě nejsou zjištěny její příčiny. A tak je to ve třetím domě. Je tu objevena školská moudrost, ale nikoli souvislosti mezi nebem a zemí. Klíčové slovo je vím, analogií jsou Blíženci a Merkur.

· Dostáváme se ke čtvrtému domu. Ve třetím domě se zrodily naše intelektuální schopnosti, ve čtvrtém domě se objevuje cit. Čtvrtý dům vypovídá o naší citové vnímavosti. Ta se rodí v dětství, v rodině, ve vztahu s matkou. V tomto domě objevíme vlastní citovost. Vypovídá o tom, jaký typ rodiny vytvoříme, jak jsme či nejsme spjatí z domovem. Jaký typ citovosti máme k dispozici. Ohnivý čtvrtý dům či Luna v ohnivém znamení se bude projevovat dramatickými city, temperamentem, velkorysostí nebo nestálostí, přeháněním, prchlivostí. Naproti tomu vodní čtvrtý dům či luna budou často sentimentální, ve vleku emocí, dokonale empatičtí, starostliví a přecitlivělí. Vzdušné obsazení tohoto principu vypovídá spíše o méně osobních mezilidských vazbách, racionalizaci mezilidských vztahů a zemní princip propůjčí smyslnost a stálost. Analogií čtvrtého domu je Luna a znamení Raka. Mimch., každá planeta je nejmocnější ve znamení, jemuž vládne, je tak ve svém domicilu. Každá, kromě Luny v Raku. Zde je citlivá Luna v citlivém znamení raka až přecitlivělá, úzkostná, vztahovačná a kýčovitá. Klíčové slovo pro tento dům je cítím.

· V pátém domě objevené city akumulujeme. Pátý dům je v tradiční astrologii označován jako dům zábavy, dětí a sexu. Proč? Zde se jedná o schopnost tvořivého sebevyjádření. Pátý dům je domem tvorby na všech úrovních. Stejná plodivá síla plodí děti, vášeň i divadelní hru. V tomto domě se osamostatňujeme na základě uvědomění si své jedinečnosti. Tuto jedinečnost chceme představit světu, tento dům tedy je i o naší schopnosti jednat. Analogií je znamení Lva, planeta vládnoucí je slunce, klíčové slovo: Tvořím.

· Dostáváme se k domu šestému, poslednímu domu individuálnímu, kde se zakončuje pouť ega a jedince jakožto svébytné bytosti. Tento dům je v tradiční astrologii označován jako dům nemocí, podřízenosti a služby. Zde se však primárně jedná o něco jiného. Šestý dům souvisí se schopností vyjádřit své city. V naší kultuře založené na hierarchických, autoritářských strukturách, jsou však děti ještě stále vychovávány tak, že mnohé své citové projevy potlačují, aby byly rodiči kladně přijaty. Přizpůsobení představám rodičů v sobě nese nutně kód přizpůsobení se, závislosti a podřízenosti. Podřízenost, poslušnost vůči síle však podle mého názoru nejsou reálnými a vitálními životními principy. Jsou to jen jevové obrazy pramenící ze zábran, integrovaných našimi kulturními vzorci chování. Zde jde o to, dát volně najevo svou psychickou identitu. Zachovat si duševní hygienu. Dát průchod jak projevům něhy, náklonnosti a lásky, ale i méně příjemným emocím, jako je agresivita, zlost, smutek. nenabádám tím nikoho k agresivnímu konání, ale varuji před potlačováním emocí. Mohou nás potom zaskočit ve formě somatizace a manifestovat se na hmotné rovině jako nemoci. Únik do nemoci je jen náhradním projevem duše. Jak umíme projevovat své city, jakou náchylnost máme právě k somatizaci, o tom vypovídá šestý dům, znamení Panny a jí vládnoucí Merkur.Klíčovým slovem je projevuji se. Dalším aspektem šestého domu je jeho střízlivá praktičnost. V pátém domě se za veliké pýchy cosi zrodí, v šestém jsme střízlivě tázáni. Gratuluji. Dítě je na světě. Připrav se na množství probdělých nocí, špinavých plenek a na to, že ty už nejsi na prvním místě.

· Sedmým domem se dostáváme do bodu, kde se já potkává s TY. Opakem ASC je Descendent. Descendent je hrot sedmého domu, domu partnerství. Jestliže ASC symbolizuje naše projevené vlastnosti, bod DESC. hovoří o našich vlastnostech skrytých, na jejichž základě si vybíráme partnera. Tradiční astrologie označuje sedmý dům jako dům partnerství, manželství a smluv. Jedná se však o našeho partnera, skrytého v nás, o animovi a animě, jak tyto předobrazy našich partnerů, které pak projikujeme na naše reálné protějšky, z čehož vyplývá řada nedorozumění a konfliktů. Sedmý dům vypovídá  o tom, co chceme v sobě rozvinout prostřednictvím druhých, abychom dosáhly rovnováhy a harmonie. S tím souvisí i schopnost okouzlit, osobní šarm, ale i koketerie, erotika a krása. V sedmém domě se stáváme sociálními bytostmi. Analogií jsou Váhy, vládne Venuše, klíčové slovo je spolupracuji.

· V osmém domě je vše, čeho bylo dosud dosaženo, podrobeno přísnému pohledu analogického znamení Štíra a planety Pluto. Tento princip skrytých souvislostí, nových úhlů pohledu často zažíváme, chceme-li se pohnout z místa, zkoušíme to znovu a znovu a ono to pořád nejde. Anebo svůj problém zdánlivě vyřešíme, aby se nám za nějaký čas vrátil v obměněné podobě. Abychom se dostali z místa, je nutné, aby v nás něco zemřelo, něco, co bude nahrazeno novými, životaschopnějšími vzorci chování. Osmý dům je domem smrti, ale i regenerace, mystiky, neviditelných procesů, které v určitý čas vtrhnou na světlo světa. Představíme-li si procházku dvanácti reprezentantů zvěrokruhu, pak to bude jistě Štír, který na rozkvetlé louce připomene červy a hnilobu pod povrchem. Osmý dům a jeho princip je z hlediska výkladu jeden z nejsložitějších. Souvisí nejen z uvedenými oblastmi životních zkušeností, ale vypovídá i o naší schopnosti navazovat pevné partnerské svazky. Zatímco v protilehlém druhém domě či znamení býka šlo o hmotné a reálné jistoty, zde se jedná o jistoty citové. O společný život. S citovými jistotami souvisí sex, a způsob, jak sex prožíváme, se odráží právě v osmém domě. Energie Štíra je velmi náruživá, stejně tak jako mocné vibrace planety Pluto. Štír tak mocně prožívá své emoce, skrytě ovšem, že si chce partnera pojistit, připoutat, učinit na sobě závislým, z prostého strachu, že o něj přijde. O životních zlomech vypovídá osmý dům. Klíčové slovo: Chápu.

· To, co jsme pochopili v osmém domě, rozvíjíme v domě devátém. Odpovídá znamení Střelce, jemuž vládne velkorysý Jupiter. V devátém domě se dozvídáme něco o osobnostním růstu, o schopnosti jít dál a integrovat novou zkušenost do vědomí, neboli o schopnosti se vzdělávat. Zatímco protilehlý třetí dům a znamení Blíženců nám zprostředkovalo základní vědomosti a utvořilo konkrétní myšlení,  třetí dům svým principem vypovídá o krátkých cestách (mentálních, reálných), devátý nás vede na cesty dlouhé, do cizích krajů, do oblasti abstraktního myšlení a složitějších myšlenkových konstrukcí, jako jsou třeba náboženské a filozofické systémy, neboli nástroje výkladu světa.

· Desátý dům, analogický princip Kozoroh, vládnoucí planeta Saturn. Tradiční astrologie jej popisovala jako dům slávy, poct a výpovědi o otci. Co je společným jmenovatelem těchto úrovní manifestace? Zatím co matka nám zprostředkovala základní citovou lekci, zásady zodpovědnosti, disciplíny, dodržování slibů, tedy základního fungování ve veřejné, nikoli domácí oblasti, v tradiční rodinné buňce inscenoval otec. V dosavadním doznívajícím období tak činil za pomoci nastolení ideálu, předestření morálních měřítek, kontroly, viny a trestu. O co se tu však jedná je objevení vlastních práv, norem a zejména zodpovědnosti. Velká část lidí přebírá civilizační normy bezmyšlenkovitě, aniž by objevili svůj vlastní způsob navazování a utváření partnerství, vyjadřování citů, hodnotových měřítek. Většinou lidé, pokud se poctivě potýkají se životem, dojdou sami k základním normám lidského soužití, které v kostce vyjadřuje křesťanské desatero nebo etika jiných náboženských systémů. Jinak je to s dobově podmíněnými měřítky vztahů (předmanželský sex), s postoji k přírodě (oproti podmaníš si nyní snažící se prosadit jsi součástí, budeš pečovat). I přes negativní zpětné vazby lidé často nejsou schopni zaujmout nová a to svá vlastní hodnotová měřítka. Souvisí s tím strach, první nepřítel všech hledajících. Strach z převzetí odpovědnosti za svůj vlastní osud, kdy nelze obviňovat nikoho za svůj neúspěch, než sám sebe. Planeta Saturn, která má zde svůj domicil, je přísným učitelem. Opravdu chceš toto, ptá se. Kývneme-li, pak dodá, v tom případě se musíš naučit toto, vzdát se onoho, překonat toto a vydržet toto. Pak to vše samozřejmě dostaneš. Je přísný, ale spravedlivý. Splníme-li jeho požadavky, výsledky se dostaví. Desátý dům a Saturn přeměří naše ideály stupněm jejich hmotné realizace. Jistě se úkoly plní snáz, dospějeme-li k nim dobrovolně, než-li jsou-li nám kladeny zvenčí. Toto platí o celém našem životě. Tento kosmický princip však připomíná to, že všechny, byť sebelepší teorie a modely světa jsou vždy poměřeny tím, jak fungují v realitě.  Desátý dům je tedy o objevení vlastní odpovědnosti jak k sobě, tak ke světu a jejím důsledném uplatňování.

· V jedenáctém a dvanáctém domě se dostáváme již ke konci pomyslné cesty. Jedenáctý dům individuálního horoskopu, obecně spjatý se znamením Vodnáře, jemuž vládne Uran, nabývá podle některých teorií na významu právě teď. Uran byl objeven v roce 1848, v roce velké francouzské revoluce. Volnost  - rovnost -  bratrství, hlásala revoluční avandgarda. A to je Vodnář, to je Uran. Vztahy založené na respektování lidství, obsaženém v každém. Volná láska dětí květin, to je nasílený princip Vodnáře. V jedenáctém domě popřeme vše, co bylo doposud považováno za zajištěné a neměnné. Teď, s vytvořenými vlastními normotvornými měřítky, bychom měli být připraveni najít svou vlastní svobodu. Respektive být natolik vnitřně svobodný, že nás okolní svět nebude svazovat. Vzepřít se však neznamená být svoboden, vzepře-li se syn otci, neznamená to, že se od něj odpoutal. Proces osvobozování, proboření tabu, emancipace, novosti, technického pokroku, solidarity, společnosti, to je princip jedenáctého domu, Vodnáře a Urana. Veškerý pokrok se odehrává zde. V individuálním horoskopu vypovídá o společnosti, kterou vyhledáváme, o našich společenských ideálech, o přátelích. Vodnář bývá často neobratný v mezilidských osobních vztazích, protože on řeší velké společenské ideály. Jeho nepraktická stránka může vypadat tak, že jeho děti doma brečí hlady, zatímco on řeší problematiku hladu ve třetím světě.

· Dvanáctý dům je završením pouti, vývoje. Jeden vývojový proces je uzavřen, dále se rodí nový počátek. Dvanáctý dům, analogie Ryb, jimž vládne planeta Neptun, je dům splynutí s vesmírem, je to tresť duchovnosti, resp. vypovídá o našem vztahu k ní. Vše bezbřehé, neuchopitelné, nejednoznačné, všechny pravdy, jejichž opakem jsou zase pravdy, mají svůj původ v nekonečném oceánu bytí, z něhož jsme povstali a kam se zase navracíme.

Snažila jsem se vám podat přehledný systém dvanácti kosmických principů, jež se v horoskopu prolínají. Jejich kombinací vzniká vhled do problematiky astrologické interpretace. Víme, že planeta - rozumějme vloha- ve svém domě, v domicilu, bude mít větší možnost  se projevit, nežli v domě, který jí jde svou povahou proti srsti. Bojovný Mars může ve čtvrtém domě, který vypovídá o naší citovosti, udělat pořádnou domácí bouři. Nebo opačně: tam, kde stojí náš Mars, tam budeme svět dobývat spíš silou, svůdná Venuše by rozhodně volila jinou taktiku. Stejně tak projevy jednotlivých planet zabarvuje znamení, ve kterém stojí. Existují čtyři živlové kvality, vzduch, oheň, země, voda. Tyto kvality zabarvují projevy jednotlivých planet. Vzduch odpovídá racionálnímu přístupu, oheň temperamentnímu, země je praktická, voda citlivá. Planeta symbolizuje vlohu, znamení způsob, jímž se realizuje a dům oblast životní zkušenosti. Tak například planeta Merkur, zobrazující způsob myšlení, v zemském znamení Kozoroha, stojící v jedenáctém domě vypovídá o pečlivě volených slovech, zodpovědném až pedantském způsobu myšlením, praktickém, zpravodajském stylu mluvy. V jedenáctém domě bude vypovídat o projevech na veřejnosti, nebo přemýšlení o společnosti, prostě o jisté mentální angažovanosti ve společnosti. Takový člověk může psát jako zpravodaj do novin.

Poslední, nikoli důležitostí, je aspektace planet. Aspekty mezi planetami jsou úhlové vzdálenosti, jež vůči sobě planety zaujímají. Spojují tak jednotlivé vlohy. Základními aspekty je trigon - spolupráce planet, sextil - podpora planet, opozice - napětí mezi planetami, kvadratura - napětí mezi planetami, a konjunkce - spojené síly planet.

Příklad: planeta komunikace a mentálních procesů Merkur stojící v aspektu s planetou revolučnosti, originality, záblesků geniality Uranem. Trigon a sextil nám vypoví o originálních myšlenkách, opozice o jisté hádavosti: náhlý mentální impuls vede ke slovnímu výpadu. Kvadratura pak svědčí o neschopnosti skloubit v sobě nové myšlenky, originální postřehy, s komunikací, s slovním či písemným projevem. Není - li problém včas rozpoznán, může se na hmotné rovině projevovat třeba koktavostí. Konjunkce dává náhlé, nepravidelné a neočekávané myšlenky, postřehy záblesky poznání. Modifikuje opět znamení - jak? a dům - kde?

Pomocí poznání svého horoskopu, této mapy vloh, můžeme objevit kořen svých problémů, snažit se nepříznivé varianty změnit v příznivé a ty příznivé využít tam, kde je to třeba.