Dětem je třeba vysvětlit, že dárek je něco extra

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2009

Praha - Dětem je třeba vysvětlit, že dárek je něco extra, na co nemají automatický nárok, radí psycholog Jeroným Klimeš. Vysvětlit dětem, že letos třeba nedostanou tolik dárků jako loni, by tak nemělo být vůbec těžké. Děti by se měly trvale učit vědomí, že peněz je málo, dárků je taky méně, než by si člověk přál, míní. Podle odborníků by se lidé kvůli dárkům hlavně neměli zadlužovat.

"Dnes se bere za normu, že děti mají tolik dárků, že neví, co s nimi," řekl Klimeš ČTK. Děti by podle něj měly dostat pár dárků a vždycky si uvědomovat, že na ně není žádný nárok. "Je dobré učit děti skromnosti odjakživa," uvedl. Děti by měly vědět, že i ti největší boháči mají pořád pocit, že se jim něčeho nedostává a nikdo nemá, na co si vzpomene, míní psycholog.

Rodiče podle něj mají tendenci splácet dětem dluh, že jsou od rána do večera v práci. Dělají to tím, že jim kupují hodně dárků. "Většina rodin říká, že mají doma plyšáků, že by s nimi mohli dláždit chodníky, děti si s nimi ale vůbec nehrají," upozornil. Dětem by stačila desetina hraček, rodiče by se jim spíš měli víc věnovat, dodal.

Žijeme v době, kdy je polovina rodin rozpadlá, děti pendlují mezi rodiči i o Vánocích. Dřívější svátky slunovratu, později oslava narození Krista navíc postupně ztratila náplň. Výsledkem je zvláštní patvar. Vánoce dnes většinou znamenají velké rodinné obžerství, kde se utratí peníze a výsledek je o ničem. Nebo je rodiny přestávají slavit úplně, upozornil.

"Co budou Vánoce, to se vlastně hledá," řekl Klimeš. Dřív byla obvyklá štědrost vůči koledníkům a pocestným. Dnes se dává vybrané osobě či pár blízkým jeden veliký dárek. Na nejchudší se vůbec nemyslí, uvedl.

Podle psychologa nyní společnost žije "v době ideologického vakua". Důsledkem ztráty myšlenky je konzum, to, že se lidé ženou za požitkem a nad smyslem či důsledky svého konání prý příliš nepřemýšlejí.

Autor: ČTK www.ctk.cz vydáno: 16.12.2009, 09:25