Klimeš a mimozemšťané:
Z létajícího talíře vyletí roj breberek

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2. července 2009

Dotaz MFDnes: Co se stane, až přistanou mimozemšťané?

ufo.jpg (27796 bytes) foto: Igor Zajíček

Kdo ví, zda s nimi budeme moc komunikovat, nebo zda si jejich přítomnosti vůbec všimneme. Třeba tu již jsou. Třeba vypadají jako roj breberek.

Mimozemšťané se nám příliš podobat nemusí

Pokud se mne ptáte na chování lidí, tak odpověď je jednoduchá. Lidi se budou chovat uplně stejně jako při objevování nových kontinentů - a to jak na straně našinců, tak na straně domorodců. Není důvod předpokládat, že jsme se od těch dob někam posunuli. Jen války budeme vést s modernějšími zbraněmi.

Pokud se však ptáte na chování jinoplanetníků, tak je odpověď složitá. Především předpokládáte, že živá bytost bude z jednoho těla, jako jsme my. To ale ani na naší Zemi není pravidlem. Podívejte se na mravence. Mravenec není z evolučního hlediska jedincem, protože se nerozmnožuje. To je pouhý orgán živočicha - mraveniště. Tedy mravenec se má k mraveništi, jako játra k člověku. Tedy z toho Vašeho krásného plavidla nemusí vyjít bytost na panožkách či kolečkách, ale klidně se může vyrojit roj nějakých breberek, které teprve dohromady vytvářejí nějakou inteligentní bytost.

Bylo by dobré se zeptat biologů, kteří by jistě povídali o neuvěřitelně kuriózních organismech, kterým se říká hlenky. To nejsou ani rostliny, ani živočiši, možná houby, ale kdo ví. Ty prý jsou schopni se pohybovat v bludišti, i když je to jen taková divná améba o třeba tisíci buněčných jader.

Podobně komunikace s jinoplanetníky bude obtížná. Náš reakční čas je dán volným pádem asi z metrové výšky, tj. cca půl sekundy. To je čas, který máme na to, abychom pláchli před dravcem, který na nás plavmo skáče. Kdyby přistáli měsíčňané, byl by jejich reakční čas adaptovaný na volný pád na měsíci, tj. byl by šestkrát pomalejší. S takovými šneky bychom si opravdu nepopovídali.

Všimněte si, že nemáme speciální termíny pro vůně - používáme termíny jiných smyslů - sladká, těžká, štiplavá atd. To srovnejte třeba s tím, kolik máme termínů odvozených od zraku či sluchu. Jestliže by jinoplanetníci používali, jakýkoli nám cizí kanál, tak je možné, že bychom si s nimi rozuměli asi tak jako se stromy.

I na symbolické úrovni bude problém. Mnoho gest, které my považujeme za přátelská, oni budou brát jako vyhlášení války. I to vidíme v biologii - když pes vrtí ocasem je to z jeho strany projev přátelství, kočka to čte jako přípravu k boji. Naopak pes čte jako podrážděnost, když kočka začne přést.

Každopádně - lidi jsou jednodušší, jinoplanetníci jsou nepředstavitelní, protože nevíme, na jaké podmínky se jejich organismus adaptoval.

Poznámka na okraj: Podobnou úvahu jsem rozebíral v knize Psycholog a jeho svědectví o Kristu v souvislosti s otázkou andělů a démonů. I tam jsou antropomorfní úvahy zcela zcestné. I pro ty platí totéž jako pro jinoplanetníky.

Technet.cz