Skoblík? Kdo je to?

(c) Mgr. Jeroným Klimeš 1994

Poznámka: Recenze knihy do Katolického týdeníku. Co má člověk psát o svém velkém učiteli? :-))))

Člověk s absolutním sluchem. Klavírista. Moralista. Kněz. Ano, Dr. Jiří Skoblík není jen přední odborník v morální teologii a profesor morálky na bohoslovecké fakultě, je i mimořádně úspěšný jako kazatel:

V Praze, nedaleko mostu, který neblaze proslul jako odrazový můstek pro sebevrahy, stojí prazvláštní kostelík Karlov. V neděli bývá svědomitě zadýchán. Zasněné obdivovatelky stepují se zapnutými diktafony pod reproduktory a nemilosrdně zaznamenávají každé jeho slovo, aby si po večerech mohly do svých deníčků zapisovat obzvláště perlité výroky svého mistra...

Omlouvám se, trochu cynicky jim křivdím, vždyť možná právě jim vděčíme za knihu, kterou vydala Česká Křesťanská Akademie. Jedná se o sbírku jeho kázání nesoucí název: 'Na cestě po Jeho stopách'. Přináší zajímavé promluvy k jednotlivým liturgickým obdobím. Kniha tedy může být vhodným doplňkem Nedělního misálku pro ty, kteří se třeba z důvodu nemoci nemohou zúčastnit nedělní mše sv. Příjemná duchovní četba jim může pomoci důstojně prožít sváteční dopoledne. Najdou v ní neotřelé pohledy na otázky Boží trojice, prvotního hříchu, osoby Panny Marie, až po morální aspekty soudobého podnikání.

Zkusme si ji také přečíst. Kdo ví, třeba dáme obdivovatelkám za pravdu.

Počet normovaných stran (30 řádek po 60-ti úderech): 0,74

Počet slov: 199, datum vytištění: 05.12.94