Smysl postu

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2009

Dotaz

Myslíte, že postní doba může mít i pro nevěřícího člověka hlubší význam, než jen očistu těla (tj. populární "jarní detoxikační kůry", atd.)? A nemůže být vědomé omezení v některých případech kontraproduktivní (příklad: jsem vyčerpaná po zimě, před měsícem jsem prodělala chřipku a ted bojuju s únorovou depkou, a do toho přestanu pít kafe a začnu jíst jen syrovou zeleninu - nebudu pak už vážně "na mašli"?)

 

K postu. Cirkevní liturgický rok zřetelně strukturuje čas, aby každý byl zřetelně odlišný od předchozího i následujícího. Tím přispívá k tomu, že  život není fádní, že není den jako den. S tímto se musí člověk ztotožnit a na tuto hru přistoupit. Tedy obávám se, že pro nevěřícího je doba postní jen slovo bez jakékoli náplně.

Jinak k čemu je dobrý post. Čím jsme starší, tím více jsme hákliví na to, když se dostaneme do nepříjemné situace. Například zkoušky a známkování, které jsme na střední škole v pohodě snášeli, jako dospělí naprosto nezvládáme. Dospělí se hroutí, když je vyhodí od zkoušky, aby se to víc  naučili - opouští školu, prožívají to jako nekončící potupu ap.  Bohužel tento systém, který nám signalizuje příjemné/nepříjemné, je mnohdy  přecitlivělý, nebo ukazuje špatně. Lidem chybí pohotovost vrhnout se do nepříjemné situace a být připraven na to, že nějakou dobu budou muset vydržet nepříjemné prožitky. Takových důvodů je mnoho - nemoc či umírání rodičů, kteří potřebují naši pomoc, krize identity našeho partnera, se kterou se nedá nic dělat, která se musí jen trpělivě přečkat, nutnost zastat se šikanovaného kolegy v práci, i když si to sami polepíme, nebýt srab, nelhat, i když s tím jdou ruku v ruce různé problémy. Schopnost postavit se   zlu a nepříjemnostem čelem beze strachu je dovednost, kterou je třeba získat a procvičovat. Tím nácvikem je mimo jiné i post - cíleně si navodím nepříjemné stavy, které ustojím.

V náboženství se však všechny tyto věci nedělají jen kvůli tomu, že jsou užitečné či prospěšné, ale věřící je dělají pro Ježíše či pro Boha, což je snažší. Stejně jako snadněji hubneme, abychom se líbili partnerovi, než jen proto, že doktoří říkají, že je to zdravé. Stejně tak snadněji se hubne pro Boha či pro partnera než jen pro osobnostní růst.