Diskuze očkování

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2021-11-26

Očkovat či neočkovat - lze v tomto tématu najít společnou řeč?"

Koronavirové branné cvičení je příležitost, abychom si ujasnili hodnoty. Připomínám: Nevyznáme ani Covida, ani Anticovida, ale Ježíše Krista. Covid není naše náboženství, ani by se neměl stát naším náboženstvím. Nemělo by nás ani nijak dramaticky polarizovat, pokud se někdo nechá či nenechá očkovat. Přinejmenším ne do té míry, abychom ztratili to, co křesťany má charakterizovat - principiální jednotu a lásku.

V každém kostele či sboru je někdo, kdo nás štve, koho nemusíme, ale právě to je na křesťanství krásné, že i přes všechny animozity se nakonec v tom kostele v neděli zase sejdeme a pozdravíme. Nejen rouška a očkování, ale ani dogmatické neshody by neměly být důvodem, abychom nenašli principiální jednotu v Kristu, jak si on přál: „aby všichni byli jedno“.

Všimněte si, že Ježíš neprosí za to, abychom měli jednu nauku či jeden názor na očkování, ale abychom byli jedno, i když se v mnohém do smrti neshodneme a že si někdy lezeme na nervy fakt fest. Toto považuji za důležité a na tomto bych si přál, abychom se shodli, ať jsme katolíci či Čeští Bratři, Adventisté, očkování nebo neočkování.

Na rozdíl od jednoty, kterou můžeme a máme najít, tak si myslím, že ohledně Covidu společnou řeč najít nemůžeme. Od nekonečné hádky kolem Covidu ale očekávám jeden pozitivní dopad, a to že pomocí něho přivede Hospodin Evropu do materiální bídy, neboť z blahobytu už zjevně morálně degenerujeme a intelektuálně blbneme. Evropě prospěje, když bude mít hlouběji do kapsy. Covid je jistě elegantnější cesta, jak tohoto cíle dosáhnout, než válka či skutečná epidemie, proto tleskám Hospodinu, že geniálně vymyslel, jak nás při zdravém rozumu zachovati ráčí.

"Očkování proti covidu-19: ano, nebo ne?

Dobrá, pokud se tedy ptáte na takovou podružnost, tak já osobně jsem proti očkování z důvodů, které jsem popsal zde: http://covidmanifest.klimes.us