Humor jako katalyzátor lásky

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2022-12-15

Katalyzátor je látka, která usnadňuje chemickou reakci, která by bez katalyzátoru neproběhla. Katalyzátor jinak nemá s danou reakcí moc společného. I ve vztahu je řada katalyzátorů, které usnadňují procesy, které by jinak neproběhly. Těmito katalyzátory jsou například květiny a jiné dárky, sex a jiné jazyky lásky. Patří mezi ně i humor, který funguje jako vazelína u kola. Kolo bez vazelíny se sice točí, ale dře to. S humorem a vazelínou jde hnedle všechno lépe.

Není pravda, že ženy nemají smysl pro humor

Naopak mnoho žen má smysl pro humor, protože reagují na vtipy, které pro ně vymýšlejí muži. Například znáte nějakou kreslířku kreslených vtipů? Jiránkovou, Renčínovou, Nepraktovou? Důvod je prostý. Ostrovtipem a krytosemennými rostlinami muži ženy vábí. Naopak ženy na oplátku nabízejí svou krásu a erotičnost. Inteligence, druhdy zvaná sexy mozek, je opravdu deviza, na kterou lidské samičky slyší. Proč?

Vyšší inteligence je záruka obrany proti manipulacím

Smích je jeden z mnoha odměňovacích systémů, a jeho hlavním úkolem je odměňovat člověka za odhalený pokus o manipulaci. Úzce tak souvisí s triumfálními pocity, které též člověka odměňují za úspěšnou manipulaci nad druhým. Proto moudře Marie Ebner Eschenbach, naše krajanka ze Zdislavic, připomíná ve svém aforismu: "Vítěz, ale netriumfuj" Siege, aber triumphiere nicht!"

Pro ženy tedy bylo výhodné si pořizovat vtipné a tudíž i inteligentní muže, protože ti se lépe dokázali ubránit podvodníkům. Tedy jako páv vábí partnerku na svůj krásný ocas, tak muži vábí ženy na svůj ostrovtip.

Šaškování jako citová investice do vztahu

Mnoho párů se seznámilo a následně funguje na základě toho, že muž ženu rozesmívá. Dělá legrácky či jinak šaškuje. Je důležité, aby ty legrácky byly milé. Stejně je ale třeba, aby žena na toto snažení muže vstřícně reagovala. Její zářící oči jsou nutné proto, aby se on cítil milován. Pokud na to momentálně nemá náladu, měla by toto snažení muže laskavě utlumit, ne ho spražit.

Odvrácená strana vtipnosti - ironie

Každé pohlaví má převládající patologický vzorec komunikace. U žen je to vyčítání, u mužů je to zdegenerovaná vtipnost - ironie. Na oba se vztahuje výrok Kristův: "Vaše řeč budiž ano, ano, ne ne. Co nad to jest, ze zlého jest." Jak výtky, tak ironie jsou výroky, které mají dva a více významů, nebo jsou vysloveně nepravdivé. U výtek je druhým významem hodnotící význam: "Ty nikdy nic neuděláš správně.", "Ty mě utrápíš k smrti." U ironie je to druhý význam, který říká pravý opak než vlastní slova: "To jsi tedy udělala dobře." Je dobrým novoročním předsevzetím se těchto nešvarů zbavit.

Lidi, kteří trpí sebenenávistí, vymýšlejí vtipy, které jsou v podstatě urážkou druhého

Skutečně vtipný člověk dokáže vymýšlet vtipy, které nikoho neuráží, nebo si nanejvýš dělá legraci sám ze sebe. Hloupí lidé, popř. lidé, kteří se sami nemají rádi, mají sklon sklouzávat do vtipů, který jsou urážlivé. To jsou vtipy stylu: "Víte jaké vitamíny chybí ženským? Vitamín I a vitamín Q. Proč ženy nosí klobouk? Protože každá škatule musí mít dekl."

Křesťan se může těmto vtipům zasmát, když je sám, ale neměl by je posílat dále, natož aby je říkal vlastní partnerce, protože jsou to ryzí urážky. Než říci něco takového, tak je lepší mlčet. Stále platí ono lékařské: Především neškodím. Po setkání s námi by měl každý, tedy i naši partneři a děti, odcházet v lepším stavu, než když nás potkali. Rodina a partnerský vztah je ta hlavní část Božího království, kterou máme budovat. Nevím, jak před Hospodinem obhájíme vtipy-urážky stylu: "Proč se ženský malujou a voní? Protože jsou ošklivé a smrdí."

Má Bůh smysl pro humor?

Smysl pro humor je pozitivně hodnocená vlastnost, tak je nasnadě i líbivá odpověď: Bůh má smysl pro humor. Ale to má stejnou logiku jako říci - šťavnatost je dobrá vlastnost, ergo Bůh je šťavnatý. Řekli jsme si, že smysl pro humor je součástí odměňovacího systému za odhalení manipulace. Je tedy nesmyslné Hospodinovi tuto ryze lidskou vlastnost připisovat jinak než jen metaforicky, podobně jako třeba spánek.

Naopak o Ježíši jsme sice nikdy nečetli, že by kýchl, zakopl či že se zasmál. Z faktu, že byl pravým člověkem, však můžeme usoudit, že se občas nejen zasmál, ale i škytl.

Lidé bez vtipu

Ano, lidé bez vtipu existují. Záhy zpravidla zjistíte, že mají trvale napjaté svaly, protože jsou v chronickém stresu. Když nás honí medvěd, tak se zpravidla nechechtáme, protože těžký stres smích vypíná. Když se člověk ale uvolní, tak vztah k vtipům zpravidla zase najde.

Jak jsme řekli - bez vtipu a humoru se žít dá, ale s nimi je na světě lépe. To nic nemění na faktu, že je svůj smysl pro humor musíme průběžně kultivovat třeba tím, že o Silvestra nezapneme televizi.