Žháři z Vítkova

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2010

Chování žhářů z Vítkova je hodně podobné tomu, co jsme viděli v kauze Bílinských vrahů. Kluci si vymysli plán, stery si vymysli mezi sebou - kde panuje jiná morálka a jiné sdilene hodnoty. Pak se vyhecuji k cinu a vysledkem je udalost, ktera ma takovy dosah, ktery prve nedokazali odhadnout. Tak se to snazi zahrat do autu, ututlat. Ze silaku jsou najednou slabosi. Jinymi slovy v dobe pripravy vubec nejsou realisticky pripraveni na to, co takovy cin v praxi obnasi. Ziji ve snech sve samorostle ideologie.

Problem demokraticke ideologie je v tom, ze nema silu nadchnout mlade lidi. Lidska prava je zvast, ktery jen vyuzivaji rozvadejici se rodice, kdyz se snazi zmanipulovat soud, aby dostali dite do své pece. Jinak prakticky nenajdete mlade lidi, pro ktere by souslovi lidska prava melo jiny nez banalni obsah. Natoz aby pro ne byli ochotni neco obetovat.

Z tohoto ideologickeho vakua pak vyplyva touha po nejake nosne ideologii, ktera pak vznika mezi mladymi naprosto zivelne. Z nich vidavame obcas ty zvracene - udelat dokonalou vrazdu (Bilina), nebo zde upalit cikány atd. Některe jsou uzitečnejsi, napriklad ekologicke hnuti, gender hnuti ap. Kazdopadne tato doba je charakterizovana cekanim na novou nosnou ideologii, ktera bude urcovat deni v budoucich stoletich. Predevsim, ktera podobnym nedospelym klukum da odpoved na otazku, proc v tomto bezobsaznem svete ziji svuj zbytecny zivot.

Zkratka obavam se, ze to ma mnohem hlubsi koreny, nez se na prvni pohled zda.

Výpovědi

Jde především o čtené písemné záznamy policejních výpovědí, neboť většina svědků odmítala před soudem vypodívat. Z výpovědí mimo jiné vyplývá, že obžalovaní:

- po činu měli obavy z odhalení

"O požáru jsem se dozvěděl někdy v dubnu, pak mě kontaktoval Vaculík. Potkali jsme se venku, napsal mi zprávu. Přišel za mnou abych s ním šel do lékárny, že jej bolí ruka. Byl zamlklý, měl na sobě obyčejnou teplákovku. Šli jsme do lékárny, dal mi peníze. Chtěl koupit chladivou mast. Ptal jsem se ho, proč.

Zeptal se mě, jestli jsem viděl zprávy o tom, co se stalo ve Vítkově. Zeptal jsem se ho, jestli tam byl, neodpověděl mi. Venku si tu ruku mazal krémem, viděl jsem červené skvrny po celé ruce. Když se mazal, řekl, že ho to ožehlo, že má ožehnutou i bundu i obočí," stojí v policejní výpovědi svědka (extremisty) Vassiova. Podle Vassiova David vaculík po útoku na chvíli odjel do Irska, ale brzy se vrátil.

"Pak už jsem se ho neptal. Nechtěl se se mnou bavit, byl zamlklý. Po dvou dnech   za mnou přišel Lukeš, měl mi vrátit peníze. Klepal se, kýval hlavou a říkal, je to v p**i. Nečekal, že to bude takové velké, že neví, co má dělat, že je to špatné. Zeptal jsem se ho, jestli je to ten Vítkov, kýval hlavou a řekl, že jo," popsal policistům Vassiov.

Vassiov v policejní výpovědi uvedl, že se Lukeše ptal na motiv jeho jednání.

"Popisoval mi, jak sháněli zapalovač. Měl obavy, že ho viděli v hospodě nějací známí. Říkal, že chystali lahve. Pak jsem se už na nic neptal. Kousal si nehty, říkal, že má obavy, že na něj přijdou skrze lidi, co ho viděli v hospodě."

- snaha taktizovat:

Svědek Kuděla policistům popsal strach obviněných: "Po několika dnech u mě   zazvonil Lukeš. Řekl mi, že si užívá poslední dny s rodinou a potřebuje mluvit s  Vaculíkem. Když přišel ještě znovu s nějakým kamarádem, řekl mi, že ho sledují policajti. (...) Přijeli za mnou Vassiov s Müllerem a Vaculíkem, že je to vážné.

Domluvili jsme se, že pojedeme na městský hřbitov. Ptal jsem se znovu, o co jde. Řekli mi, že u mých dveří musela být kriminálka, že se vše dozvím pak. Na hřbitově v Opavě jsme se dohodli, že se sejdeme za hřbitovem, rozdělili jsme se, abychom nešli ve skupině. Vaculík pak vytáhl papíry, byla tam jména našich známých, bydliště a údaje o našich rodičích. Ptal jsem se, odkud to má. Prý to našel pracovník, který uklízel park v Horním Benešově. Ptali jsme se, jestli potřebují pomoc. Někdo řekl, že někdo musel práskat, že tam jsou důvěrné informace."

- nejevili zájem o rodinu:

Soud čte z policejní výpověď Nikoly Šanové: "S Lukešem jsem se seznámila před pěti a půl lety. Po půl roce jsme spolu začali žít, otěhotněla jsem. V roce 2006 se nám narodila dcera. Na mateřské pracoval Jarda jako dělník. (...) Náš vztah?

Dával přednost kamarádům přede mnou a dcerou, navštěvoval hospody. V létě 2008 podal výpověď a byl nezaměsnaný. Pobírala jsem mateřskou a Jerry (Lukeš) dostával podporu, z toho jsme platili nájem a domácnost. Pak ale dávky přestal pobírat a my žili jen z mateřské. Jestli znám jeho kamarády? Některé ano. Co je spojuje, to jsou demonstrace."

Svědkyně R.M. : "Měli jsme spolu intimní vztah, neměl práci, nestaral se o dceru, neměl kde bydlet, tak jse ten vztah ukončila. Byli jsme spolu v telefonickém kontaktu. V únoru 2009 jsme za ním byla čtyřikrát - chodili jsme spolu."

Šanová: "Vadilo mi, že na nějaké demonstraci vůbec byl. Jednou pro něho někdo přišel, on řekl, že si jde zakouřit a já ho pak viděla až za dva dny. Řekla jsem mu, že mi vadí, že tam chodí, bála jsem se o něj a o naši malou holčičku. Bylo mu to ale všechno jedno, on si to vyslechne a více se o tom nebaví. Pak jsem ho viděla zase na nějaké demonstraci v reportáži televize. (...) Měli jsme neshody, dvakrát se ode mě odstěhoval na pár měsíců." V protokolu je zapsáno i to, že Šanová při výslechu několikrát plakala.

R.M. : Lukeš je takový stydlivý, já spíše iniciovala ten vztah, on se mnou chtěl chodit, už když mu bylo patnáct.

- měli potíže v práci:

Soud čte policejní výpověď Nikoly Šanové. "S Lukešem jsem se seznámila před pěti a půl lety. Po půl roce jsme spolu začali žít, otěhotněla jsem. V roce 2006 se nám narodila dcera. Na mateřské pracoval Jarda jako dělník. (...) Náš vztah?

Dával přednost kamarádům přede mnou a dcerou, navštěvoval hospody. V létě 2008 podal výpověď a byl nezaměsnaný. Pobírala jsem mateřskou a Jerry (Lukeš) dostával podporu, z toho jsme platili nájem a domácnost. Pak ale dávky přestal pobírat a my žili jen z mateřské. Jestli znám jeho kamarády? Některé ano. Co je spojuje, to jsou demonstrace."

Svědek Václav Jindra: "Jerry nikde nepracuje a Nikola měla problémy s finančním zajištěním rodiny, občas jsem Nikole půjčil, štvalo mě, že Jerry nikde nepracuje a já jí pomáhám."

- "silácké" řeči vůči Romům:

Svědkyně Šanová policistům potvrdila, že Lukeš nesnáší Romy. "Nadává na ně a vyjadřuje se o nich jako černých tla**ch."

"S Vítkovem nemám nic společného, nic jsem nevěděl ani jsem nic neorganizoval, nevěděl jsem, že se něco takového připravuje. Vím jen to, že když jsme seděli u stolu, bylo tam jen takové tlachání, bylo to po Janově, že by bylo dobré udělat něco většího," řekl policistům Vassiov.

Václav Jindra: "O požáru jsem se dozvěděl v televize, nešlo to nevidět, bylo to všude. jerryho jsem po požáru potkával jen náhodou. Jerry mi říkal, že už byl v té věci vyslýchaný, řekl, že to byl maras. Já s tím nic nechtěl ani nechci mít nic společného, mám svých problémů dost. Když jsem se ho ptal, co s tím má společného, tak Jerry mi řekl, že dělal řidiče, ale já tomu nevěřil. Myslel jsem si, že machruje. Ale když ho pak zadrželi, došlo mi, že to asi fakt byla pravda."

- vyhrožovali svědkům:

Svědkyně Falharová: "Lukeš se mě ptal, jestli za mnou byli policisté, neřekla jsem mu všechno, například ne to, že jsem jim dala telefonní čísla... Měla jsem strach. Řekli mi, že jsem kolaborant, bonzák, že jsem Jerryho nabonzovala, co budu dělat s odměnou se Zuzkou, že mě budou lynčovat... Zuzka se rozbrečela, že Jerryho měla ráda, že to není pravda, že jsme nikoho nenabonzovali."