Co dělat, když se ze vztahu vytratí vášeň?

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2017-04-13

Nic! Nedělejte nic. Přesněji řečeno, nedělejte žádné unáhlené kroky. Teď jsem to viděl nedávno. Přišly jarní deprese. Muž měsíc pozoruje, že se mu ve dvouletém vztahu se vytratila vášeň, tak příjde za partnerkou a povídá ji: "Musíme se rozejít, protože už měsíc k tobě nic necítím." Ona se rozplakala a o víkendu se odstěhovala. Takhle vypadají rozchody na dvě doby. Když za měsíc či dva jarní deprese zase pominou, tak už bude mnohem těžší říci: "Jejda, už k tobě zase tady někde něco cítím. Vrať se, holubičko! Kdes lítala?!" Jinými slovy zase jeden zbytečný rozchod. Tedy pozor i příčiny, které se vůbec netýkají vztahu, mohou ochladit city, viz např. krize středního věku.

Vytracení vášně je též typické pro přechozené vztahy či vztahy na dálku. Vztahy přirozeně stárnou, pokud se nechcete zbavit zákonité ztráty vášně a zjistit, že nežijete spolu ale stereotypně vedle sebe jako po třicetiletém manželství, pak je třeba založit rodinu dříve, než se vztah přechodí, tzn. nejlépe do čtvrtého roku. Přechození se totiž projevuje vytracením pro-vztahové motivace: "Nevím, jestli Karel/Jana, je ten pravý? Je rozumné se teď vázat? Co když potkám někoho lepšího?" atd. Pak přijdou krize, které se právě týkají marného hledáním subjektivní citové jistoty, tzn. pocitu, že "Terezu (r. 1976, bytem U Trojského zámku 3/120, 171 00 Praha 7) bych kvůli žádné holce neopustil". Jenže málo se ví, že ve fázi přechozeného vztahu je skoro nemožné tuto citovou jistotu najít. Rozhodnutí se musejí dělat jen racionálně, bez citového suportu, právě bilančním rozhodnutím předchozích řekněme šesti let vztahu. Pokud bylo těch pár let krásných, tak je třeba se neohlížet na dočasnou ztrátu citu, a jít do rodiny. Pokud byly předchozí léta konfliktní, tak je lépe doporučit rozchod.

Obecně je třeba zpodobovat délku přípravy na rozchod a s délkou chození. Když třeba spolu chodili dva roky než se vzali, tak by měli s rozbitím manželství taky počkat rok dva. Nic se nejí tak horké, jak se uvaří. City se motají jako vítr v bedně, rozhodně nejsou nejmoudřejším rádcem v partnerské krizi.