Vynadají učiteli a doma je pochválí

PETR SUCHOMEL

Psycholog Jeroným Klimeš by za šikanu přes mobil pokutoval rodiče

Praha - Učitel z Železného Brodu, který spáchal sebevraždu, se do depresí dostal poté, co ztratil práci. Přišel o ni, když se na internetu rozšířil klip, ve kterém fackuje žáka. Ten ho předtím schválně „vytočil“. Psycholog Jeroným Klimeš stojí spíše na straně učitelů. „Řada dětí je doma skoro chválena, když řeknou, že učitelka je kráva,“ říká.

* Dá se učitelova smrt dávat za vinu patnáctiletým školákům?

Ano i ne. Kluk v pubertě je velký kluk, který dokáže třeba i sám zabít, měl by být schopen se ovládat. Tady hlavně selhává jasná výchova, že učitel má autoritu, která se musí respektovat, i když nám to není po chuti. Chybí tady koalice mezi rodičem a učitelem, která by dítě držela trochu zkrátka. Žáci pak mají pocit beztrestnosti.

* Proč však zacházejí tak daleko, že učitele ztrapní a zesměšní ?

Děti neznají míru. Když se třeba rozvádějí rodiče a dítě se ztotožní s tím, že jeden je špatný, dává mu to najevo velmi krutě. A s učiteli je to stejné. Chybují hlavně rodiče, kteří v tom své potomky neumravňují. Děti mají navíc pocit, že dospělí jsou nezničitelní. Že rodič či učitel je velké zvíře, do kterého se může mlátit, a on všechno vydrží. A v tomhle případě to učitel nevydržel.

* Proti tomu existuje námitka, že učitel je „studovaný“ na to, aby uměl komunikovat s dětmi. Neměl by s těmito jejich vlastnostmi předem počítat a zůstat v klidu?

Já bych to, co udělal tento učitel, nedramatizoval. Hodně učitelů má velkou potřebu, aby je žáci akceptovali. Věnují tomu celý život a pak narazí na nějakého „vola“. Jejich celoživotní práce končí trvalým zesměšněním na internetu. Z toho samozřejmě nemá nikdo radost, zvlášť když má sklony k depresím.

* Takže učitel podle vás smí beztrestně vybouchnout a třeba i dát žákovi facku?

Doma dítě běžně vidí rodiče v situacích, kdy jim vytečou nervy. A třeba v dětském domově chceme po vychovatelích, aby stále zachovávali fasádu, aby byli stroje bez emocí. Ve škole je to stejné. Projevení silných emocí a naštvání je výchovné v rodině, a nemá být výchovné ve škole? Učiteli samozřejmě neřekneme, že smí fackovat. Ale když mu vytečou nervy jednou za dva roky, je to normální. I mě moje dcera dokáže pěkně vytočit, a to jí jsou čtyři roky. Profesionální psychologie může být k ničemu. Učitele bych za to netrestal. Spíš bych trestal rodiče za to, že dítě nevychovávají.

* Jak byste chtěl trestat rodiče? To asi úplně nejde...

Nedávno jsem mluvil s úspěšným právníkem a zjišťovali jsme, proč se mu rozpadá rodina. On odjede ráno v šest z domova a vrátí se v sedm či v osm večer. Padne do křesla, chvíli se dívá na televizi a usne. To vůbec není výjimečné. Výchova dítěte spočívá v tom, že si s ním o víkendu pohrajete. Je složité někoho takového přesvědčit, že by bylo opravdu velmi divné, kdyby se mu rodina nerozpadala. Je spousta rodičů, kteří se věnují všemu jinému, jen ne rodině. Já bych jim v podobných případech klidně dal pětitisícovou pokutu. Doma by byl chvilku řev a příště by se to nemuselo opakovat.

Datum: 05.02.2009

PETR SUCHOMEL

Zdroj: Mladá fronta DNES

Strana: 03

Rubrika: Téma dnes