Proč ženy umí lépe hospodařit než muži?

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2009

Charles Darwin si lámal hlavu s pávem. K čemu má tak šílený ocas? Vždyť přeci každá liška ho pak snáze dohoní a sežere? Jakou výhodu mu ocas skýtá, že se v evoluci prosadil? Odpověděl si následovně: Páv má ohromný ocas, protože ten se líbí pavím samičkám. Když si taková paví slepice může vybrat, vybere si toho samce, který má větší a krásnější ocas. Stejnou odpověď však mají evoluční teorie i o ženských ňadrech: Proč na rozdíl od jiných savců mají lidské samičky velká prsa po celou dobu života? Inu, protože se to mužům líbí. Když si mohli během dvou miliónů let lidské evoluce vybrat, zjevně dávali přednost ženám s většími prsy. Ženy samozřejmě nejsou hloupé a ušily dnes na muže boudu v podobě silikonových implantátů.

Co však funguje jako paví ocas na ženy? Je to řada věcí, ale bezesporu mezi ně patří peníze a okázale ukazované bohatství. Když ženy v minulosti zvažovaly, s kým se budou pářit, zjevně dávaly přednost těm mužům, kteří mimo jiné předváděli své bohatství, eventuálně nešetřili na dárcích.

Jenže chudý muž má problém: “Jak mám předvádět něco, co nemám? Odpověď je tak jednoduchá: Když něco nemáš, tak si to puč! Tím oklameš samičku a rozmnožíš své geny. Tedy my chlapi můžeme s trochou vtipu říci: Když ony na nás s implantátem, tak my do nich s půjčkou!

Tento tlak na ženy nebyl. Ty si nemusely nerozumně půjčovat, aby získaly pozornost mužů. Naopak, když neuměly s penězi vyjít, trpěly jejich děti. Tedy evoluce si z mužů vybrala ty, kteří neumějí hospodařit, a ty ženy, které to naopak umějí.