Seznamování na seznamovacích seznamkách

Aneb roznásobte si to sami:

seznam(ování_na + ovacích + kách)

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2016-02-09

Představují internetové seznamky výrazně odlišný způsob seznamování?

Seznamování přes internet není přirozené. Pokud má fungovat, musí se lidé na síti chovat dost odlišně než při přirozeném seznamování, a to většina populace neumí. Klienti referují, že na seznamkách potkávají i 8 let stále stejné tváře - nezrecyklovatelné secondhandy. Člověk by nevěřil, co vše dokáží lidé při seznamování přes inzeráty předvádět, viz http://seznamovani.klimes.us.

Klasické seznamovací “stroje” byly před sto lety taneční zábavy, plesy, promenádní koncerty a náboženská procesí. Byla to kombinace nezávazného tance, procházky či rozhovoru, ze kterých až postupně vyrůstal úmysl se seznámit. Lidé si šli dřív primárně zatancovat, a když už se jim spolu dobře tancovalo, mohli si říct, že to zkusí dát dohromady. Hlavně si při tanci vyzkoušeli, jak se k sobě tělesně hodí ještě před sexem. Párové tance se vytrácejí a tanec v hloučku má tuto tělesnou poznávací funkci jen omezeně. Proto dnešní diskotéky nepředstavují bezpečný způsob seznámení, jako dřív měly plesy či tancovačky, o nebezpečí drog ani nemluvě.

A jak tedy proces seznamování proměnil internet?

Většinou začíná tím, že lidé, kteří se nikdy neviděli, si začnou psát. Přistupují k tomu s úmyslem někoho poznat, tedy mají dopředu určité očekávání, což zvyšuje míru stresu a vzájemných očekávání. Obě pohlaví ale hlavně mluví úplně jiným jazykem. Pokud byste vzal dva lidi, kteří už jsou šťastní manželé, a měli by napsat seznamovací inzerát, často zjistíte, že text jednoho bude druhému až nepříjemný, nebude mu sedět. Další problém je, že ženy redukují nervozitu větší potřebou si psát, muži chtějí naopak protějšek co nejdřív zhodnotit i po fyzické stránce. Podobné drobnosti vedou k tomu, že spousta lidí jde na první schůzku ve stavu mimořádného stresu a chovají se nemožně. Proto většina seznámení skončí hned na první schůzce, kdy nervózní lidé se vzájemně odmítnou, aniž by měli možnost se lépe poznat.

Nejsou pak pomocníkem seznamky, kde má člověk podrobný profil, případně při registraci vyplní psychologický test a na základě těchto vstupních informací mu určitý algoritmus dohodí nejvhodnější protějšek?

Řekněme si to na rovinu - úspěšnost seznamek je mizivá, kolem jednoho či dvou procent. Jsou pokusy, jak to zlepšit, ale lidé nedokážou zformulovat vlastnosti, které rozhodnou o životaschopnosti vztahu. Když dáte lidem dotazník, co by o budoucím partnerovi chtěli vědět, tak to nebývají vlastnosti, které nakonec rozhodnou o tom, zda vybraný člověk projde, či neprojde výběrovým sítem. S mírnou nadsázkou můžeme říci, že lepší výsledky bychom měli, kdybychom náhodně strčili dva nezadané inzerenty do jedné kanceláře, kde ona by dělala objednávky a on faktury. Společná práce z nich udělá partnery snadněji než seznamovací inzerát.

Navíc inzeráty jsou jenom způsob, jak získat telefonní číslo na člověka, který je v přibližně stejné životní situaci jako já. Obsah inzerátu je prakticky irelevantní, důležité je se s takovým člověkem opakovaně sejít, poznat ho a potom podle zásad řízeného rizika jít případně do další fáze vztahu, což jsou důvěrnosti až intimnosti. Není dobré hned první dny skočit do postele, neboť eventuální rozchod je pak mnohem bolestivější a handicapující při navazování nové známosti.

Díky snadnosti navazování vztahů přes internetové nebo mobilní seznamky údajně roste sexuální aktivita uživatelů? Lze hovořit o “psychosexuálním obžérství”?

Seznamky tomu napomáhají, ale hlavním důvodem zvýšené sexuální aktivity je antikoncepce. Pokud by při podobných dobrodružstvích hrozilo těhotenství, většina lidí by si ho rozmyslela. Přitom je naprosto šílené, že lidi spoléhají na hormonální antikoncepci, ale neuvědomují si, že existují ještě pohlavní choroby. Zdá se mi, že dnes mladí mnohem více ignorují doporučení bezpečného sexu a jsou víc nezodpovědní, než byli za bývalého režimu či prvních pár let po Sametové revoluci. Navíc vztahy na jednu noc dokáže jen málo lidí brát jako trvalý stav, často se jeden z partnerů nechtěně zamiluje a vznikají trauma stylu: "Počkej, jak vztah nepokračuje?! Snad jsme si na začátku řekli jasně, že jen nezávazně?!" Naivní bývají i sny prostitutek, že si mezi zákazníky nabrnknou svého budoucího partnera. Prostě jak říkávám, sex není neškodná hračka pro děti.