Seznamování přes internet

Kateřina Zlámalová

“Dnes lidem ani nic jiného, než je seznamování přes internet, nezbývá,” konstatuje odborník na partnerské vztahy, psycholog Jeroným Klimeš. “Moderní člověk je celý den zavřený v kanceláři nebo doma u počítače.”

Kdo uteče, prohraje

Mezi hlavní úskalí seznámení přes internet, je plachost uživatelů. “Když se konečně se svým protějškem sejdou a uvidí ho v realitě, rychle utečou,” upozorňuje Klimeš. “Příliš totiž často je totiž ovlivní haló efekt. Uvidí kudrnáče a řeknou si, že vlastně kudrnáče rádi nemají, protože je minule podvedl. Nedají vztahu šanci, aby se rozvinul. Moje rada zní: snažte se dotyčného poznat více, bez ohledu na to, zda ho chcete za partnera nebo ne. Tři poznávací schůzky by měly být minimum.”

Rychlý sex s ideálem

Užít si s vysněným partnerem, dokud máme růžové brýle – takový je také styl účastníků seznamek. Zamilují se přes internet do člověka, kterého si příliš zidealizují. Sní doma nad fotkou virtuálního milence. Když se pak dostaví na první rande, chtějí hned maximum a sex hned první večer není výjimkou. “Po pár týdnech vztahu ale přijde vystřízlivění,” tvrdí Klimeš. “Partneři třeba zjistí, že ten druhý má nesnesitelné vlastnosti, a následuje rozchod. Z něho se ale musíme nějakou dobu zotavovat, a tak ztratíme drahocenný čas pro další seznámení.”

Seznamování přes internet se může pro někoho stát i drogou. Navazovat neustále nové vztahy může být pro někoho vzrušující. Před tím ale Klimeš varuje: “Nepřehánějte to. Nejlepší je dát vztahu čas, scházet se delší dobu a sexuální aktivitu nechat až na dobu, když už jsme ´při smyslech´.” Pak je menší pravděpodobnost, že svou přízeň věnujeme někomu, kdo si to nezaslouží a ušetříme si zklamání. Pak nebudeme do případných vztahů vstupovat zahořklí.