Rozvod? Zbytečný hrobeček u silnice

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2013-06-13

Psycholog Jeroným Klimeš má těch, kteří procházejí složitým rozvodem, plnou ordinaci. I přesto se domnívá, že řada manželství by mohla fungovat dál – včetně toho, které právě končí Petru Nečasovi (ODS).

Premiér Petr Nečas se rozvádí, stejně jako tak učinila řada jeho předchůdců. Proč se politika nedá sloučit s manželstvím?

Člověku se změní běžný režim. Vztah se začne podobat vztahu na dálku. Jste frustrovaný. Premiér, i když je formálně ženatý, tak se fakticky cítí jako vdovec. Když potřebuje podporu, tak žena tam fakticky není. Objeví se jiná postava poblíž, která ho obejme a uspokojí a on ucítí úlevu, zamiluje se a pak není schopen s tím vztahem přestat.

Do Prahy se manželé přestěhovali až před osmi lety. Do té doby musel Nečas dojíždět z Prahy do Rožnova pod Radhoštěm. Mohlo se to na kvalitě vztahu podepsat?

Samozřejmě. Já vždy říkám, že ve věku nad třicet let je zamilovanost přímo úměrná míře frustrace toho člověka. Čím více je frustrovaný, tím více má tendenci se zamilovávat.

Vyskytuje se tenhle jev častěji právě u politiků?

Premiér je nelidská funkce. Příklad: když se dělal výzkum krys, tak zjistili, že všichni krysáci, chtějí být vůdčí samci. Ale když se to krysákovi podařilo, tak to pro něj nebylo zdraví prospěšné. Tohle je stejné. Chceme být na špici, ale běda tomu, kdo tam sedí.

Existují i výjimky. Druhá žena Jiřího Paroubka, Petra, expremiéra všude doprovází. Je to šance, jak si politika „udržet“?

Je, ale na jednu úspěšnou připadají davy, které mi tu pak pláčou na rameni. Zástupy žen, kterým to nevyšlo, by se daly přehazovat lopatami. Trik chytat chlapa na sex umí další stovky žen.

Jsou Češi k rozvodům politiků tolerantní?

Jsou, vždyť máme pětapadesátiprocentní rozvodovost. Problém je, že třeba Paroubek stál vzorem spoustě jiným. Ti si pak řekli, koukněte na něj, to je borec, že se rozvedl. Přitom si na sebe rozvodem akorát upletl bič.

Je rozvod těžší pro praktikujícího křesťana, který je se svou ženou více než 25 let?

Jsem přesvědčený, že Nečas se ke své ženě naprosto hodí. Ale udělal eskamotérské kousky, které stojí život vztahu. Je to, jako by měl prvotřídní motorku, ale zkoušel jezdit po předním kole na náledí. Tak se to roztřískalo. Zbytečný hrobeček u silnice.


TÝDEN.cz

Sledujte on-line deník tyden.cz, nejnovější zprávy z domova, ze světa a ze sportu

Karolina Brožová

redakce domácí


EMPRESA MEDIA, a.s.

Mikuleckého 1309/4, 147 00 Praha 4 – Bráník


Tel.: +420 222 994 006

Mob.: +420 725 573 275

e-mail: brozova@tyden.cz

www.tyden.cz