Reaction time

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D.

Test your Response time!

Click on "Start" first, and wait until the background color changes. As soon as it changes, hit "stop!"

Reakční čas

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D.

Otestujte si svůj reakční čas!

Nejprve zmáčkněte tlačítko "Start" a čekejte, dokud se nezmění barva pozadí. Potom co nejrychleji zmáčněte tlačítko "Stop". Můžete ho máčknout jak myší, tak mezerníkem.

Background color/Barva pozadí:

Jak určit vlastní reakční čas

Váš reakční čas není nejkratší reakce, kterou jste naměřili, ale modus Vašich reakčních časů, tzn. nejčastější reakční čas. Abychom mohli určit svůj reakční čas, zkopírujeme data do Calcu (Excelu). Nejprve je třeba nahradit desetinnou tečku za čárku, a pak si musíte data upravit do frekvenční tabulky či histogramu po nějakém časovém intervalu, řekněme 0,01 až 0,05s. Vyjde vám nejspíš logaritmicko normální rozložení (možná Gamma) a za svůj reakční čas považujte ne nejrychlejší hodnotu, ale vrchol tohoto grafu (modus).

Zde máte formulář s mými daty. Jak vidíte za svůj reakční čas mohu realisticky považovat 0,43 sekundy. Z rozdílu modálních časů, když mačkáte tlačítko prstem u nohy nebo prstem u ruky, a z rozdílu délky od hlavy ke konci ruky a k palci na noze, můžete spočítat rychlost šíření nervového signálu v periferním nervech.

Za 0,43 sekundy ujede auto ve městě 6 metrů, než začnu brzdit a samozřejmě za předpokladu, že se pekelně soustředím (viz zmíněná tabulka), takže i v městském provozu je rozumné si držet od auta před sebou vzdálenost 20 - 30 metrů.

Cenu pozorného čtenáře a poděkování za upozornění na překlep si zaslouží pan Jiří Doležal!