Na ostří Blesku - 10 rad pro svobodnou milenku Ornellu Štikovou, jak vychovat malého Koktu

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2012

Rada číslo 1

Začínat v 19 letech s dítětem je pravda hodně brzo, protože v tomto věku dnes děti často ještě nemají dostudovanou ani střední školu. Uvidíte, jak Vaše vrstevnice si užívají prodlouženého mládí, a vy budete mít pocit, že Vám uniká život mezi prsty, protože jste přivázaná k malému Koktovi. Ale pozor - i to je jen iluze, které se zbavte. Vyvěste si na dveře ledničky ty úspěšné ženy, které udělaly oslnivou kariéru i s řádkou dětí - Anna Šabatová, nebo Marie Jana Korbelová někdy též známá jako Madeleine Albright, nebo Magda Vašáryová. Inteligentní ženy totiž kvůli dítěti o kariéru nepříjdou.

Rada číslo 2

Vemte si nejen k porodu maminku! Žena potřebuje při výchově dítěte hodně pomoci. Naučte se spoléhat na pomoc druhých lidí a nestydět se za to. Jen mějte na paměti starou moudrost: Věř, ale komu věříš, měř. (Fide, sed cui fidas, vide!)

Rada číslo 3

Důležité je zapřemýšlet, proč jste k sobě připustila takového muže, jako byl Kokta. Problém tzv. žen smolařek je právě opakovaná špatná volba. Poučte se z krizového vývoje a neopakujte ji!

Rada číslo 4

I když ženám nevyjde jeden životní plán, například dobrý partner, není důvod, proč měly příjít i o druhý životní plán, tzn. mít děti. Dále mít jedno dítě znamená vsadit opravdu všechno na jednu kartu. To je hop trop životní strategie, kterou nedoporučuji, protože jedno z pěti až deseti dětí se prostě nevyvede. Je k uzoufání, když je to právě to jediné dítě samoživitelky.

Rada číslo 5

Především dítěti věnujte svůj čas. Jistě ho můžete strčit do péče au-pair nebo do školky, ale pak ve stáří zjistíte, že jste v podstatě nebyla matkou, že jste si mateřství vůbec neužila. To by byla škoda.

Rada číslo 6

Ta nejdůležitější bezpečnostní helma do života je citová stabilita. Vychovávejte dítě s úctou k jeho dětskému světu tak, aby mělo pocit, že tento svět je dobré místo k žití.

Rada číslo 7

Se sexuální výchovou začínejte rozumně - do té míry, do jaké o to sám projevuje zájem. Můj čtyřletý syn má větší zájem o kůrovce než o to, jak se dělají miminka. Hlavní čas na sexuální výchovu začíná okolo puberty, do té doby mají děti trochu jiné priority.

Rada číslo 8

Jsou věci, které neovlivníte. Spíše než spolužáky bych prolustroval učitelky ve školkách, protože je jedno, jestli soukromá nebo státní, ale spíš jde o to, jaká učitelka ho bude mít na starosti. K tomu je třeba se ochotně seznamovat s místní komunitou a s jinými matkami, co potkáváte kolem sebe, být s nimi v dobrých vztazích, neboť tyto informace jsou věru k nezaplacení.

Rada číslo 9

První měsíc kojenec sice nemluví, ale už nás pozorně sleduje. Podržte se, někteří již třídenní kojeneci dokáží sledovat náš obličej a otočit za námi hlavu o 90° doprava i doleva. Proto naladit se na tempo dítěte je důležité již v prvních měsících a to pomocí nonverbální komunikace.

Rada číslo 10

Hledat rozumnou míru mezi volností a přísností při výchově je celoživotní úkol rodičů. Každopádně je třeba trénovat dítě, aby umělo fungovat optimálně i v nepříjemných prožitcích - učit se třeba jazyky, i když se mu nechce. Protože na vlastním životním příběhu vidíte, že teď budete dlouhá léta v zátěžových situacích, kdy se často nebudete cítit dobře a na pokraji sil a přesto budete muset své nepříjemné prožitky ovládnout, abyste mohla být dobrou matkou. I vaše dítě připravujte, že to čeká i je, tedy že i ono si musí pěstovat přiměřenou tzv. frustrační toleranci.