Dlouhodobé následky nevěry

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2017-02-11

Dobrý den,

narazila jsem na tento kontakt pomocí časopisu Psychologie a musím se přiznat, že to pro mě bylo jako snad nějaký "náznak shůry". Píši ohledně problému, který se mi nedávno vyskytl a docela mi i mému příteli obtěžuje život.

Mé předchozí vztahy byly špatné, soudím tak už jen z toho, že mě pokaždé někdo zradil - buď podvedení (v podnapilém či bdělém stavu) nebo pozývání domů jiných žen prostřednictvím internetu. Můj poslední vztah byl tím nejhorším, a sice, že partner neustále okukoval jiné ženy a prohlašoval, co se mu na nich líbí. Hnusilo se mi to.

Nyní mám partnera, který mi vyhovuje po všech stránkách, avšak já se nemůžu zbavit chorobné žárlivosti na něj, resp. jiné ženy. K tomu všemu začal pracoval na bazénu, což znamená hodně žen v plavkách. Nevím proč, nemůžu se přes to nějak překousnout a nechat to být. Neustále myslím na to, že se na ně může dívat, že může myslet na co chce a dle mých předchozích zkušeností se mi to absolutně nelíbí. Je nějaká šance, jak se sama vzpamatovat?

Omlouvám se za tak obsáhlý email. Nevěděla jsem, jak to zkrátit.

N.N.

Ať je podvádějícím partnerem žena, nebo muž, vždy má pocit, že nevěra končí posledním pohlavním stykem a následné žárlivecké reakce partnera považuje za jeho přecitlivělost. Důvodem je jednak potřeba potlačit pocity viny a dále fakt, že podvádějící partner je ten jediný, který ví, kdy to skutečně skončilo, a jako jediný má i svou nevěru pod kontrolou. Právě tato nejistota a bezmoc je to, co sžírá podvedeného partnera. Podobá se to nám pacientům s rakovinou - ani my nevíme, kdy se rakovina vrátí, a tak začínáme být přecitlivělí na jakékoli příznaky latentně přítomné choroby. Jako pro mnohého pacienta s rakovinou nikdy choroba nekončí a celý zbytek život stráví se zubatou na dohled, tak pro podváděné partnera nikdy nekončí nevěra. To je to, na co si stěžujete - dlouhodobé následky nevěry. O těch jsem již v PD psal (nevera.klimes.us).

Existuje řada metod, jak tyto následky trochu zmírnit, ale nejdůležitější je uvědomit prostý fakt: Lidé dělí na věrné a nevěrné typy podle toho, jestli v klidném období vztahu bývají nevěrní. To bývá vcelku stabilní osobnostní vlastnost, která se mění jen vzácně. Je to jako s autem, když si koupíte diesel, nestane se, že by za deset let najednou přesedlal na benzín. Váš první partner byl chronický děvkař, je tedy předpokládat, že jím bude až do smrti. Váš stávající partner je typ věrný, tedy pokud budete udržovat váš vztah v klidu, tak on bude u bazénu sedět, občas se pravda koukne na nějakou ženu, ale v zásadě si můžete být jistá, že pak otevře Auto-moto-revue či jiný časopis dle svého koníčku. Prostě ho pokud netýráte nedostatkem sexu či svými rozmary, tak věrní typy mají jiné koníčky než trapné prohánění sukní.

Další metody práce s následky nevěry jsem popsal v těchto článcích a knihách: nevera.klimes.us, vztahy.klimes.us, skolka.klimes.us, rozchody.klimes.us. Jedná se především o práci s fantazijními představami, separační reakcí a postoji, ale to přesahuje rozsah tohoto článku.