Muž se hodně potí, ale nesnáší deodoranty, tedy vše, co je nějak parfémované...

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2020-02-03

Odpor vůči pánské kosmetice je poměrně běžný, ale běžně lidé neznají žádnou náhradu za parfemované výrobky, protože ty nejsou komerčně atraktivní, a tak na ně není žádná reklama. Převychovávat tyto postoje většinou není moc účinné, vlastně ani není třeba, protože jsou řešení, která těmto mužům mohou vyhovovat. Nemusí tedy pak smrdět/vonět ani potem, ani parfémem.

Deodorant bez přetrvávajícího parfému

Obecně se ví, že zápach potu vytvářejí kožní baktérie, které jej rozkládají. Když nějakým způsobem eliminujeme baktérie, zmizí i zápach. Běžné mýdlo nestačí. Savo (chlór) je moc agresivní, i když je zředěné. Například po návštěvě chlorovaného bazénu se člověk sice jakoby nepotí, nesmrdí, ale výrobky obsahující chlór nemůžeme doporučovat jako deodorant. Každopádně baktérie je třeba nějak zabít, ale tak aby to nebylo zdraví škodlivé.

Jedna kožní doktorka mi doporučila běžnou lékařskou desinfekci, kterou lékaři používají, než píchnou injekci. Jmenuje Cutasept F. Její výhoda je zdravotní nezávadnost, fakt, že obsahuje převážně jen druh alkoholu zvaný isopropanol. Další výhodou je, že po vypaření alkoholu nezůstává žádná vůně parfému, což pro mnohé muže je hlavní argument. (Míň jim vadí ředidla či benzín než parfém.)

Běžný ethylalkohol, tzn. třeba slivovice, by asi měl podobný účinek jako deodorant, ale ethanol je více agresivní a nedá se na rozdíl od isopropylalkoholu běžně sehnat nedenaturovaný. O methyl alkoholu platí samozřejmě to samé, ale to už je vyslovený jed, viz nedávná mnohonásobná úmrtí z pančovaného alkoholu.

Cutasept F může ale nevyhovovat těm, kteří mají suchou kůži, protože rozpouští tuky, takže vysušuje kůži. Je třeba vyzkoušet. Jinými slovy pokud možno nepoužívat jej denně a kombinovat s jinými opatřeními proti pocení, např. dvakrát denně se sprchovat ap.

Použití Cutaseptu F:

A) deodorant (ne antiperspirant) bez parfému - zabijí potní baktérie, ale jakmile se vypaří už dál nesmrdi/nevoní

B) Na plísně na nohou (každý den, po sprchování, po návštěvě bazénu ap.)

C) Na obrazovku pocitace, telefonu (asi jako okena), ale to je lepší si koupit čistý technický isopropanol.

Z prodávaných balení je asi nejpraktičtější čtvrtlitrové (250 ml), ale samozřejmě cenově výhodnější jsou větší.

Technický isoproanol se prodává v drogeriích. Ale na tělo a na pot bych doporučoval spíš ověřený lékařský prostředek. Každopádně ke každému takovému výrobku je třeba si stánout jeho Bezpečnostní, popř. technický list, abyste věděli, co obsahuje, popř. s čím je zaměnitelný.

Varovat ale musím před podobnými výrobky, které se tváří jako lékařské desinfekce, ale parfémy fakticky obsahují, ale neuvádějí je na štítku či popisu vyrobku. Ty naopak smrdí ještě dlouho jako hodně levná kolínská. Tím byste rozhodně muži radost neudělali.

Jelenní lůj bez parfému

Opět prakticky se nedá sehnat jelenní lůj bez parfémů. Na rozdíl od žen, muži obecně moc netouží se stát ochutnávači kosmetických parfémů. Tady těžko radit. Pokud něco zcela neutrálního tak bílou vazelínu z lékarny. Pokud máte na rtech záněty, trumpetisté doporučuji Kosmin s kafrem a heřmánkem, která má až zázračnou účinnost lečit rty a kromě kafru a možná i heřmánku neobsahuje žádné parfémy. Bohužel je třeba rty mazat několikrát denně, aby přečkaly zimu...

Pocení z pohledu psychologa

z tiskové zprávy 2012

„Pocení patří spolu s nechtěným zčervenáním mezi řadu málo ovladatelných vegetativních reakcí, které však jsou úzce spojeny s hodnocením. Kdo je neovládá, bývá považován za méněcenného, v tomto případě za "smraďocha"“ říká PhDr. Jeroným Klimeš, psycholog, a doplňuje: „Bohužel pocení je též součástí stresové reakce, takže se spontáně objevuje při námaze, emocionálním vzrušení, strachu, radosti ap. Je třeba též upozornit, že nadměrné pocení může být příznak jak běžné infekce, tak i závažných onkologických onemocnění. Tedy nadměrné pocení, zejména v kombinaci s velkou unavitelností, je třeba konzultovat nejen s psychologem, ale především s lékaři.

S psychologem je třeba konzultovat pocení, pokud na ně člověk myslí tolik, až ho to začíná omezovat v hlavních aktivitách. Například pokud místo na presentaci, myslí víc na to, že se bude potit, že si někdo všimne, že má mokrou košili v podpaží ap. Stejně tak je třeba řešit, pokud se kvůli němu vyhybá navazování obchodních kontaktů či má problémy se seznamováním.

Naštěstí na každou špatnou zprávu je alespoň jedna dobrá. Pot sám o sobě nesmrdí. Zápach způsobují až baktérie, které pot rozkládají. Ty je ale možné odstranit vhodnými přípravky (desinfekce, deodoranty, antiperspiranty), například pro ty, kteří nemají rádi komerční vůně, je vhodná lékařská desinfekce Cutasept F, viz obrázek výše, která zabije bakterie, a člověk je pak přes den bez přetrvávající vůně a zápachu. Každopádně bych všechny přípravky na omezování potu používal, jen když je sociální důvod (presentace, vystoupení na veřejnosti, jdeme do divadla, na koncert ap.), ne jako součást každodenní hygieny. Podobně známe psychohygienické techniky, které snižují trému, jež provází stresové situace.“ doplňuje PhDr. Jeroným Klimeš.