Kráva, co nepoužívá mozek.

Útoky na psycholožku, která odhalila zneužívání dítěte, jehož otec se oběsil, jí zničily život. Ta teď prozradila hroznou pravdu 

(Zdroj: krajskelisty.cz, 2.5. 2015)

 

A zastal se jí, exkluzivně pro KrajskéListy.cz, i psycholog Jeroným Klimeš: „Máme nechat pedofily zneužívat děti, aby se nám náhodou neoběsili?“ ptá se ironicky… Přišla s podezřením na to, že otec zneužívá svou dceru. Ten se následně oběsil. A jí nastalo v životě peklo. Řeč je o speciální pedagožce Dominice Bezděkové z Klatov. Kolotoč událostí odstartovala napřed zdánlivě nevinná návštěva malé holčičky, jež se Bezděkové svěřila se strachem z otce.

O případu se hodně psalo, většinou v neprospěch psycholožky. Ta teď dala rozhovor iDnes.cz, kde ke své výpovědi přidává jediný, zato velmi podstatný bod: Když Bezděkovou následně po zmíněné malé holčičce navštívila nová klientka s manželem, jež uvedla, že ji zneužíval v dětství její strýc, a Bezděková zjistila, že se jedná o onoho otce malé dívenky, čili téhož muže, pak teprve, po ověření svého podezření dospělým člověkem, se rozhodla jednat.

Požádala o vyšetření soudní znalkyně, ta následně kontaktovala policii. Děti poté byly rodině odebrány. Vlastimil K. z Nýrska, otec malé holčičky, se pár dní nato oběsil. A Bezděková se stala terčem útoků. „Případ mi hodně zkomplikoval život. Za pomoc dívce jsem zaplatila svým zdravotním stavem, jménem, lidskou důstojností, profesním postavením,“ uvedla Bezděková pro server iDnes.cz.

Mediální lynč

Začaly výhrůžky od příbuzných zemřelého, mediální hon. Články s titulky „Dětem zabili otce – už je návrat do rodiny možný“, „Norský případ v Nýrsku: Otci odebrali děti, spáchal sebevraždu“, „Koupu se s tatínkem. Nevinná dětská věta vedla až k otcově sebevraždě“ přinášely diskuse, ve kterých se lidé otce zastávali.

„Uvažuji, kde to jsme. Za chvíli bude trestné se pomazlit s vlastním dítětem a výsledkem budou deprivované děti, kterým se nedostává lásky vlastních rodičů. Pokud má logopedka dítě na návštěvě podruhé, neodhadne ani rodinné poměry ani jádro toho, co dítě říká. Stačil telefonát dětské lékařce nebo do školky a nemuselo k tomu dojít. Ale to by musela používat mozek,“ napsala například Alena Dvořáková.

Ewka Čertík Vychodilová byla ještě tvrdší: „Vsadím se, že ta kráva se té holčičky ani neptala, jestli jí dává tatínek moc pusinek na pusu, jestli se jí dotýká na takových a makových místech, jestli je jí to vždy příjemné… Ne, beztak prostě zavolala poldy a šup, jsem hrdinka, zachránila jsem dítě, už je nebude mít kdo koupat a usínat s ním, cha! Doufám, že se jí to vrátí…“

Sama partnerka otce, Marta Jungová, k případu pro Deník.cz uvedla: „Myslím si, že chyba je ve státu, který odebere rodině děti jen na základě podezření. A nikoho nezajímá, zda je to pravda, nebo ne,“ říká Jungová.

Měla i policejní ochranu

Jak uvedla sama Bezděková, tak velkou křivdu a nespravedlnost nejde lehce přejít. „Mediálně jsem byla celému národu představena jako člověk, který je zodpovědný za smrt jiného, jako mladá, nezkušená, která prahne po kariéře, a do toho všeho jako podvodnice.

Kdybych byla lynčována právem, dokázala bych to přijmout, ale když vím, že pravý opak je pravdou, že jsem skutečně odhalila u malého dítěte nebezpečí, v němž se nacházelo a které bylo potvrzeno, je velmi náročné unést takovou křivdu,“ uvedla pro iDnes.cz s tím, že kvůli výhrůžkám musela dokonce požádat i o policejní ochranu.

„Byla jsem dva měsíce pod tíhou velmi brutální mediální štvanice na pokraji duševních i fyzických sil a nemohla jsem pracovat,“ dodala.

Podle ní by velmi pomohlo, kdyby policie zveřejnila vše, co zjistila. „Ano, žádala jsem policii, aby informovali veřejnost víc, než je obvyklé při odložení případu. Žádala jsem to i kvůli všem dětem, které potřebují a budou potřebovat pomoc. Bohužel mi sdělili, že z procesních důvodů nemohou,“ podotkla Bezděková.

Klimeš: Problémem je pomalý postup policie

Pedagožky se pro KrajskéListy.cz zastal psycholog Jeroným Klimeš. „Jestli něco odhalila, ten muž se bál zostuzení, tak se raději zabil, než aby šel bručet? Sebevražda je jeho rozhodnutí. Pedagožka chránila dítě. Máme tedy nechat pedofily zneužívat děti jen proto, aby se nám náhodou chudáci pedofilové neoběsili? Samozřejmě jakmile je důvodné podezření na trvající zneužívání, tak je povinnost každého – nejen speciálního pedagoga – oznámit to policii,“ uvedl.

„Tady obvykle – neříkám, že v tomto případě – je problémem pomalý postup policie a neschopnost vyšetřit děti do dvou dnů. Kdyby si dítě uřízlo ruku, tak by bylo kompletně ošetřené do pár hodin. Když dítě někdo zneužije, tak se vyšetřování vleče měsíce – půl roku není problém. Tedy kdyby vyšetření bylo akční, tak do dvou dnů by buď muž odcházel v poutech, nebo by byl osvobozen. A ne jako dnes, že se za půl roku zeptáte dítěte – co jsi dělalo z 13. na 14. večer srpna roku 2014,“ kritizuje systém Klimeš s tím, že by se toto mělo změnit.

„Ať se vyšetření znásilnění a zneužívání řeší se stejnou prioritou jako řeší lékařská pohotovost těžká ublížení na zdraví. Má to přednost před jinými nemocemi,“ uzavřel. Tato jeho slova potvrzuje i Bezděková. „Policie by v takovýchto případech měla zasáhnout razantněji, než se stalo. Navíc jsem byla nejvíce poškozena právě uniknutím informací z policejního spisu a jejich zneužitím. Vždyť já jsem nemusela přežít,“ uzavřela s tím, že lidé se podle ní budou bát, aby upozornili na případné špatnosti. Ona sama však slibuje dál mít oči otevřené a pomáhat.

Je dobré si udělat představu, o jaký druh lidí se jedná.