Nakupování a dluhy

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2005

Během mateřské dovolené jsem musela pořád šetřit. Nemohla jsem se dočkat, až půjdu pracovat a konečně si budu moci koupit něco na sebe a věci, po nichž jsem roky toužila a jejichž nákup jsem byla nucena neustále odkládat. Jenže jakmile jsem nastoupila do zaměstnání, rozhodl se manžel pro zakoupení auta na splátky a opět jsme byli tam kde předtím. Já už jsem to psychicky nezvládla. Jakmile dostanu výplatu, během týdne ji roztočím, jenže manželovi to říkat nechci, a tak jsem si začala půjčovat. Došlo to tak daleko, že k nám začali chodit věřitelé, a hrozí mi rozpad manželství. Poradíte, jak z toho ven?  

Je pochopitelné, že lidé chodí k psychologům s chováním, které nejsou schopni ovládat. Nicméně je vcelku stejně pochopitelné, že s neovladatelným jednáním jim psycholog nemůže přímo pomoci . Úkolem psychologa je tedy přesunout pozornost klienta jinam - do období, kdy je jejich chování ještě ovladatelné a zjistit, co se v této době děje, jaké jsou tam začarované kruhy, které nakonec ústí v neovladatelné chování. U této paní to bude období před nákupními horečkami, kde se střádá napětí - z rozvodu, z práce, z problémů atd. - které tato žena snaží redukovat právě nakupováním. Musíme tedy napřít úsilí, abychom redukovali toto vznikající napětí již v zárodku, pak i nákupní horečky ztratí na intenzitě a klientka je dostane s pomocí pár technik pod kontrolu.

Navíc zde se ale nejedná o čistou "nakupovací mánii", ale spíše o reakci na manželskou krizi. Bohužel sny o šatech v době mateřské dovolené byly mechanismem, který ji zklidňoval a umožňoval přežít toto náročné období. Nyní místo řešení vleklé krize s mužem se spustila tato aktivita, která byla již dávno předpřipravena ve fantazii. Na toto se nabalují další krizové momenty. Především to, co má navozovat zklidnění (nakupování), je samo o sobě zdrojem problémů. To je základ každé "drogy" či závislosti. Zde nakupování ve tři hodiny odpoledne klientku trochu zklidní, ale ve čtyři na ni zase dolehne stres z dluhů, kterého se neumí zbavit jinak než zase nakupováním. V tom je začarovaný kruh.

Musíme tedy hledat jiné způsoby zklidňování se než nakupování. Možná paradoxně naštěstí pro naši klientku se dostala celá záležitost do druhé poloviny, kdy se o jejím problému dozvídá manžel a snad, opakuji snad by mohl z klientky opadnout trochu stres, který vznikal z toho, že se své problémy snažila před manželem skrýt.

Doporučení:

1) Zapomenout na hrdost a strach z ostudy. Popsat své problémy na rovinu - svému nejlepšímu příteli, manželovi, psychologovi, prostě někomu, ke komu má důvěru. Tím se hodně zklidní.

2) Vypracovat plán na hospodaření s penězi. Zrušit kontokorent. Nechat si posílat výplatu na cizí konto - kamaráda - a z něho udělat trvalé příkazy, které je budou přeposílat na konto klientky. Například když vydělává 15000, tak každé dva dny dostane na konto 2000 tisíce. Nikdy nemá hodně peněz na utrácení, ale nikdy není v totální nouzi.

3) S psychologem by klientka se měla naučit různé relaxační techniky a zklidňující manévry.

4) Hlavně už konečně by měla začít řešit zdrojové manželské problémy a poruchy komunikace.