Kariéra versus rodina

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2005

Mám dvě děti, kterým jsem se šest let plně věnovala, zatímco manžel budoval kariéru. Vystudovala jsem ale stejně jako on vysokou školu, a když šly děti do školy, pustila jsem se i já do kariéry. Dětem jsem i poté věnovala maximum času, ale můj vztah s manželem utrpěl. Dokonce jsem zjistila, že udržuje mimomanželský vztah. Kde jsem udělala chybu? Co byste doporučoval ženám, které by chtěly zvládnout rodinu a kariéru.

Čtenářka nám poslala bilanční email. Je to vlastně její pohled přibližně na posledních deset let svého života. Jsou v něm zvýrazněny čtyři výrazné hodnoty - škola, kariéra, děti a manžel. To jsou její nejvyšší hodnoty, které vlastně definují její štěstí. Přála by si, aby všechny čtyři byly naplněny, ale bohužel poslední z nich - vztah k manželovi prodělává v poslední době krizi. Všimněme si, že žena hledá chybu u sebe a má pocit, že problém leží někde v protikladu mezi rodinou a kariérou.

Vzhledem k minimu dalších informací nejsem schopný říci, jestli v tomto přesvědčení má čtenářka pravdu nebo ne. Možná ano, ale pokud by přišla ke mně ke konzultaci, dal bych si k tomuto závěru jejího bilancování velký otazník a snažil bych si ho důkladně ověřit. Takto by to totiž znamenalo, když se opět stane ženou v domácnosti, tak její muž přestane mít milenku a jejich společný vztah se stabilizuje. To by klidně mohl být omyl.

Dost pravděpodobně máme do činění s mylnou diagnosou. Lékaři na rozdíl od psychologů mají k dispozici celý arsenál diagnostických metod: Rozbory krve, tkání, EKG, EEG, zobrazovací techniky jako je rentgen, či sonograf, a když je nejhůř, tak se vezme skalpel a holt pacienta otevřou. Takový luxus si psychologové nemohou dopřát. Až na pár testů a měření fyziologických proměnných, jako je reakční čas, kožní odpor ap. musí se psycholog spolehnout pouze na zrak a introspekci pacienta. Co nevidí pacient, nevidí ani psycholog, respektive může to nanejvýš tušit z toho, co vyčetl z knih a ze zkušenosti.

Před lety jsem měl důvěrnou kamarádku, která se mnou řešila své problémy s milenci a manželem. Aź za dlouhý čas jen tak mimochodem prohodila, že jí manžel na veřejnosti i v soukromí ironizuje a sráží. Zůstal jsem stát jako opařený a říkám jí: "To mi říkáš až teď? Po skoro třech letech, co spolu rozebíráme tvý problémy?" Manžel se samozřejmě takto choval odjakživa, ale jí zkrátka trvalo pár let, než byla schopna popsat a vyslovit klíč k jejich chronické krizi.

Zdá se, že ani naše čtenářka nezná klíč, ke své krizi. Ale skoro jistě to není otázka: "Buď kariéra, nebo manžel." Problém bude v něčem, co nyní nevidí nebo podceňuje. Stejně dobře, ale může být problém i na straně manžela. I on může mít krizi středního věku nebo pocit unikajících příležitostí. Hlavní doporučení tedy směřuje snažte se oprostit od zaběhaných vzorců uvažování, zastavit se a mnohem detailněji, pozorněji a jakoby novýma očima se podívejte na váš vztah. Kde vznikají třenice, dusno, hádky, odcizení? To jsou krátké momenty, které byste však měla registrovat.

Například z první řádky se dá trochu číst i jisté soupeření mezi manželi o to, kdo bude mít úspěšnější kariéru. Jako by péče o děti byla méně cennější než kariéra. Každé válčení stylu "buď a nebo" mezi manžely je potencionálně nebezpečné. Kdo ví, jestli nástup do práce jen neprobudil skryté soutěžení mezi partnery. Čistě teoreticky by mohla probuzená rivalita v mužovi vyvolat pocit osamění a ztrátu blízké osoby - rival přeci není blízka osoba - a tedy by vznikla potřeba hledat pocit blízkosti u milenky. Ale kdo ví? To jsou jen spekulace, ale každopádně bych čtenářce doporučil, aby opustila začarované úvahy 'kariéra versus rodina' a začala prozkoumávat podobná nezmapovaná zákoutí své duše a vztahu.