Jakou část novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí považujete:

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2012


1. za nejprogresivnější?

U svatby člověk nikdy neví, co ho v manželství čeká, jen ví, že je to krok správným směrem. I u této velké novely je zřejmé, že je to krok dobrým směrem - k odbourání ústavů. Optimální výchovná jednotka jsou tři až čtyři děti na manželský pár, který se nestřídá po směnách a nerozvádí. Pak je jedno, jak se tomu bude říkat - pěstounská rodina nebo detašované pracoviště ústavu s optimalizovanou velikostí. Proto prosazování pěstounské péče je krok správným směrem.


2. za problematickou?

Především péče o děti je stále rozstrkaná po různých ministerstvech. Kojenecké ústavy a dětské domovy by měly být pod stejným ministerstvem, které zaštiťuje i náhradní rodinnou péči. Problém není v tom, že by novela byla příliš novátorská, problém je v tom, že ji ústavy budou z principu ignorovat, a ministerstvo práce a sociálních věcí nebude mít nástroje, jak zjednat pořádek.

Musíme počítat s tím, že sociální prostředí v ČR se bude výrazně měnit k horšímu bez ohledu na novelu. Na sociální práci bude celkově méně peněz. To, co jsme netolerovali dnes, budeme tolerovat v budoucnu. Už dnes je tento trend citelný. Tedy snaha o sanaci rodin je správná, ale uvidíme, jaká bude realita za pár let, jak rychle bude postupovat finanční či spíše existenční krize západní civilizace. Tedy novelovat novelované budeme muset ještě hodně.