Fantazijní partner není reálný partner

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2007

Dobry den,

mam 6cyklu ABVD. ted uz 4. cyklus za sebou. Snazim se byt psychycky v poradku ale nemohu, kdyz mam doma problemy, ktere nejdou vyresit. Jediny kdo mne drzi je moje matka a par mych pratel. taky Mam problemy s byvalym pritelem, ktery na mne vyvijel natlaky a ted se mi neustale vysmiva a provokuje mne tim, ze tu chodi s vdanou pani a jejim ditetem a pred mym barakem se mi vysmivaji a terorizuji mne. co mam delat? Kdyz oba bydli kousek ode mne a ja nemam cestu uniku. Pred casem mi jeho milenka vyhrozovala, ze mne chyti pod krkem az na mne narazi. Chci byt v poradku... bavim se s kamaradkou, ktera se zabyva psychologii. Jenze mi prijde, ze na tomhle svete nemam existovat. A ja chci vyhrat nad mou nemoci a vybudovat si postoj ale jak? v tehle podminkach? Prosim o odpoved!

S pozdravem

Vase

Lymfomka Jana


Vážená paní,

Snažil jsem se pochopit z Vašeho emailu, co se asi odehrává mezi Vámi a Vašám bývalým přítelem, ale popis je pochopitelně neúplný a tedy i těžko uchopitelný pro někoho, kdo to pozoruje z dálky.

Každopádně by stálo za zmínku, že Váš bývalý partner existuje nejen v realitě, ale především ve Vaší hlavě jako vzpomínka. Tato vzpomínka je mnohem horší, že ten reálný muž, protože s ní trávíte mnohem více času než s reálným partnerem.

Dám Vám příklad: Vzpomeňte si na nějakou škaredou větu, kterou jste od svého partnera slyšela. A nyní zkuste porovnat kolikrát on tu větu řekl, a kolikrát si na ni vzpomenete během dne. Možná zjistíte, že některé věty byly vyřčeny jen jednou či dvakrát, ale vy si je přehráváte mnohokrát za den, kdykoli je Vám smutno, nebo kdykoli se na bývalého přítele vzpomenete.

Toto přehrávání je vcelku normálním jevem, ale přesto je to něco, co lidi po rozchodu velmi trápí, protože je velmi těžké to zastavit. Každopádně je dobré si uvědomit, že tento muž ve Vaší hlavě není ten reálný a že v té chvíli nejste v kontaktu se reálným mužem. Vše, co se pak odehrává ve Vaší hlavě, je ve skutečnosti ve Vaší režii. Můžete to ovlivnit.

Řeknu Vám jiný příklad. Jestliže ve Vaší ulici bude v deset hodin večer vyřvávat Elvis Presley, tak také nepůjdou policisté do USA zatknout Elvise za to, že ruší noční klid. Za přehrávání jeho písní v nočních hodinách není odpovědný sám Elvis, ale především ten, kdo si jeho hlas přehrává. Zde je to podobné. Opakující se vzpomínky a vracející se urážky nemůže zastavit Váš bývalý partner, ale především vy.

Pokud vyzkoušíte pár psychologů, určitě časem najdete někoho, kdo Vám poradí způsob, jak se těchto vracejících se vzpomínek zbavit.

S úctou

jk