Koníček, vztahy a jiná rozverná zvířena

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2013-02-12

Koníčky představují činorodost člověka, tedy jeho životní energii a elán. Proto jsou nám již od raného dětství činorodí lidé sympatičtí, ba dokonce nejenom lidi dokonce i hmyzožravci. Například dětmi milovaný Krteček se vyznačuje především přátelskou činorodostí. Proto i dr. Plzák hojně doporučoval, aby lidé kromě vztahu měli různé koníčky, které spolu ani nemusejí nutně sdílet, tedy aby při uspokojování svých potřeb se nevěšeli jen na svého partnera a potřeby rozvrstvili, kam se jen dá.

Proč se koníčku říká koníček?

Jaké koníčky měli dříve lidé, nám prozradí etymologie samotného slova. Koníčku se říká koníček, protože lidé dříve chovali prasata a z hospody se vraceli s opicí. Jinými slovy jak jsou dnes muži posedlí zbytečně drahými auty, tak dřív takto leštili své koně, viz film Cikáni jdou do nebe. Prostě pohyb a akcelerace dává pocit svobody, a to je mužská droga. Ženy jsou tradičně sběhlejší v jemné rukodělné práci – od pletení, vyšívání, dnes se vrací keramika a drobná bižuterie. Mezi koníčky v širším slova smyslu patří i pomalu se obměňují móda různých receptů, vařícího náčiní ap. Podobně ženy tradičně více tíhly k náboženství a kostelu, neboť faráři mají z popisu práce pro ženskou duši více porozumění než jejich vlastní muži s jejich lichokopytníky.

Nevíte, kam se zatoulal Jarda?

Mezi základní čtyři ctnosti člověka kdysi Platón řadil i uměřenost „Sofrosyné“, což označovalo umění najít rovnováhu mezi extrémy, inu jak říká české přísloví „všeho s Jardou“. Po uměřenosti tedy musíme volat i dnes, když hledáme rovnováhu mezi rodinou, hraním počítačových a jinými úniky z reality. Čas od času vidím problémy, že muži sice založí rodinu, ale nejsou schopni a hlavně ochotni se vzdát svého studentského čili staromládeneckého života. Kapela má prostě přednost nejen zprava, ale ze všech stran a za všech okolností. Jinými slovy, když se někdo rozhodne pro výpravu do Himalájí, tak holt musí trochu omezit kroužek Salzy. Rodina je větší projekt než výlet na kopec Everest a moudrost (další Platonova ctnost) by nám měla našeptávat, co je v dané situaci tou vyšší prioritou, a kdy tedy má jít mimochodný koníček tak trochu stranou.

Když koníček, tak dobře živený, neřku-li přímo až výživný!

Moudrý člověk upřednostňuje skutečně výživné koníčky, před záplatováním volného času. Například vždy je lepší si přečíst něco o historii, než číst drby z bulváru. Pravda historie jsou taky jen drby o celebritách, celeskotách čili o tamtěch oněch nahoře, ale přesto je historia poučnější a tudíž i výživnější magistra vitae. Vyluštit jedno sudoku dá asi tolik práce jako spočítat jeden příklad z knihy Zábavná matematika, ale to druhé je užitečnější. Zahrát si na klavír uspokojí naši potřebu hudby více než pustit MP3 přehrávač a navíc rozvíjí i naši osobnost. Vždyť je přeci lepší jet na bujném oři než na polochcíplé herce! Važme si proto času, který nám byl dán.

Na závěr si ale nebudeme nic namlouvat

I pro Platóna bylo jeho filosofování též koníčkem, proto ve jménu uměřenosti jeho výčet ctností už nebudeme dále sledovat, jen si vzájemně popřejme partnery spravedlivé, moudré, statečné a uměřené. Zkrátka ty, kterým koníček je jen koníčkem a ne drogou. A tak to má být...