Jarní únava a lenost

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2004

Možná taky máte kamarády a známé, které je možno potkat v jen určitá roční období? Prostě jako by existovali jen v létě a zbytek roku trávili zimním spánkem? Pokud ano, pak vězte, že trpí nějakou ze sezónních poruch nálad. Těmto poruchám se podle období říká lidově buď jarní únava či podzimní depky a je jich celá řada druhů. Mají různé příčiny, a tak se musí i rozdílně léčit.

Okolí často vyčítá těmto lidem, že jsou líní. Ale není to pravda a křivdí jim. Lenost je otázka charakteru. Copak člověk může být mít horší charakter na jaře a lepší charakter v létě jen proto, že na jaře na něj padla únava a v létě má v sobě víc energie? Z tohoto důvodu psychologové nemají slovo lenost moc rádi, protože nevystihuje podstatu jarní únavy.

Jarní únava je zpravidla způsobena celkovým oslabením organismu po zimě. Dá se jí poněkud předejít zdravou životosprávou, ale to ještě neznamená, že je zcela bez rizika. Je například dokázáno, že ženy nejčastěji žádají o interrupci v květnu. I tento jev se připisuje jarním poruchám nálad stejně jako vrchol v počtu sebevražd, který je u žen v červnu.

Na druhou stranu je potěšující zprávou, že mnoho lidí na jaře naopak neví, co to deprese je. A naopak mají pocit, jako by přímo rozkvétali s rašící přírodou. Těm popřejeme hodně zdaru a těm, na které padá jarní únava, doporučíme tuto obecnou radu u depresí, kterou by měl znát každý, ať je psycholog nebo ne: Silou vůle deprese ještě nikdo nezlepšil. Silou vůle je možné deprese jen zhoršit.

Co s jarní depresí? Přejděte na udržovací režim!