Dvojí identita u osvojených dětí

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2010

Vazena pani,

dekuji za reakci a pokusim se Vam srozumitelne odpovedet.

Nahradni rodinna pece patri do oboru psychologie, ktery se vyznacuje velkou merou nejruznejsich iluzi. Nove prichozi maji pocit, ze je to vsechno jednoduche a jasne jako facka, teprve s lety zjistujete, ze to cele je mnohem slozitejsi, nez jste si kdy predstavovala.

To se tyka i Vasi predstavy: "nemel by si snad kazdy najit v zivote svou identitu, nezavislou na jeho barve pleti, ale odpovidajici jeho citeni a mysleni, takovou jakou si sam vybere" Ta tez vypada lakave a clovek si rika, inu proc ne? Odpoved zni, nejde to, ne ze by to nebyla lakava predstava, ale v praxi to nefunguje.

To zni podobne jako predstavy neplodnych zadatelu: "Pane doktore, proc bychom to meli diteti rikat, ze je adoptovane? Vzdyt detem vsechno zjednodusujeme od matematiky az po financni vstup do zivota. Proc bychom jim meli rikat, ze jsou osvojene, pak by mely dva rodice, zmatky kam patri atd. Kdyz jim nic nerekneme, tak proste vyroste jako nase dite a bude klid." I to vypada lakave, ale i to v praxi nefunguje. Deti se pravdivou informaci o svem puvodu stejne nekdy dozvedi a navic zpravidla za zcela nevhodnych podminek.

To plati i o Vasem navrhu. To, co jste videla v poradu, byla prave ukazka toho, jak si deti vytvareji umelou, identitu, o ktere bohuzel sami od zacatku vedi, ze neni prava. Snazi samy sebe presvedcit, ale to jim funguje, jen kdyz jsou v pohode, kdyz se jim dari, ale kdyz prijde krize, tak tato iluze nenese, neni jim oporou a ony se najednou propadaji zpet k tomu, o cem v hlouby srdci vedi, ze je to pravda. Nemuzete si nalhavat, ze jste zirafa. Proste nemuzete mit identitu zirafy. Kdyz vite, ze Vase mama je Romka, tak si nemuzete nalhavat, ze jste Kubanka. Protoze kdyz Vas kluk posle k sipku, tak nevite proc, ale vnitrne mate temny pocit, ze je to tim, ze jste "cerna huba". Krome toho Vam to taky mnoho tech kluku natvrdo rekne. Toto je psychologicky proces, se kterym vicemene nejde nic delat. Musi se respektovat stejne jako fyzici respektuji gravitaci.

Ja Vam dam jeste priklad z jine oblasti psychologie, kde bojujeme s podobnym. Vy jste to i zminila. Homosexualita. Nikdo se nerodi s pranim byt homosexual. Naopak jakmile zacnete tyto sklony u sebe pozorovat, tak se snazite to nejprve prekonat. Tomu obdobi se rika egodysthoni homosexualita. Ten clovek se snazi poprit tu identitu, o ktere tusi, ze je ta skutecna - ze se zamilovava do lidi stejneho pohlavi. I zde pokusy svobodne si vybrat tu identitu, kterou by si pral - tu heterosexualni, moc nefunguje a pokusy prevychovavat homosexualy vetsinou konci neslavne.

Tedy obecne u identity plati, ze identitu si nevolime, ale spis hledame, v lepsim pripade budujeme. Kdyby ta holka rekla: "Vite, ja rezonuju s kubanskymi rytmy, protoze jsem polovicni cikanka a tak mam rytmus a hudbu v krvi." Tak by to mnohem spis proslo a mohla by tomu uverit ona i okoli.Ale kdyz natvrdo rekne, ze je Kubanka a nema s Kubou nic spolecneho nez tu barvu kuze.Tak to uz o sobe muze rovnou rici, ze je zirafa ap. Stejne tak homosexualove, pokud chteji zalozit heterosexualni rodinu - i to jde, tak si nesmi nalhavat, ze jsou neco jineho nez jsou. Pravda ma vzdy prednost.

To, ze nefunguji pokusy nahlat si jinou identitu, zjistujeme tim, ze u tech deti se objevuje dvoji identita - to bylo to, co jsme i videli v te kratke ukazce. V obdobich, kdy se ji dari, tak je "Kubanka", a kdyz prijde krize, tak se zhrouti a najednou je hnusna cigoska. Vase spontanni reakce je podporovat jeji falesnou identitu Kubanky, ale to proste nefunguje, to neodstrani jeji propady v krizi. Naopak je treba zmenit hodnoceni te vnitrni, prave identity - najit takovou identitu Romky, ktera je prijatelna a dustojna. Jako treba Martin Luter King nasel cernochum v Americe obdivuhodnou identitu schopneho a obdivuhodneho cernocha, takze nase cikanske deti (nejen v NRP) se identifikuji s Michaelem Jacksonem ap. Ted maji Romske deti kapelu Gipsy.cz ap. To je presne to, co pro ta decka potrebujeme.

Doufam, ze jsem Vam to presneji objasnil, pokud to nebylo jasne z toho poradu.

s uctou

jk

Dotaz

> dobry den,

> Vas porad obcas sleduji behem kojeni nebo vareni-zkratka kdyz to stiham,

> abych se poucila a vychovavala sve deti co nejlepe. ..ale dilem

> \"vyrustam v pestounske peci\" jste me dosti prekvapili a prijde mi, ze

> jste jen potvrdili v jake rasisticke spolecnosti vyrustame, kdyz i

> pozvany psycholog(?)ma nazor typu-tmavsi plet, neznamy puvod(jak je u

> vsech adoptovanych deti podminkou)-\"jsi rom a smir se s tim\"-to vse

> jaksi zaobaleno ve zdanlivem pochopeni a snaze pomoci.

> ..ale nemel by si snad kazdy najit v zivote svou identitu, nezavislou na

> jeho barve pleti, ale odpovidajici jeho citeni a mysleni, takovou jakou

> si sam vybere-a my jako rodice ci pestouni bychom mu v tom nemeli

> branit, ci ho jakkoliv znasilnovat(jako v ukazce holcicku, ktera se

> citila kubankou a matka ji uzemnila, ze je romka a hofk), ale pomahat

> jim ji najit a respektovat ji. pak uz je jedno jestli nase dite je

> homosexualni, cerne nebo zelene, punkac nebo extremni sportovec. jako

> rodice bychom meli vychovavat k toleranci a sami ji byt schopni-dite

> milovat a respektovat jeho osobnost at uz se nam cesta kterou si vybral

> libi nebo ne.

>

> tento dil Vaseho poradu byl pro me opravdovym zklamanim a panu doktorovi

> bych rada vzkazala, at se nejprve on zamysli sam nad sebou a tim co dela

> pro ostatni, a radeji neradi lidem, jako byla maminka(jiz patri muj

> obdiv), ktera vychovava nekolik osvojenych deti, ale spise takovym lidem

> nasloucha a bere si z jejich pece(..\"vychovavam vic deti a nedelam mezi

> nimi rozdili..\")priklad.

>

> i pres tento \"nepovedeny\" dil dekuji za Vas porad, a preji jeste mnoho

> zajimavych a poucnych dilu :)

>eva p.

>

> Internetová adresa pořadu:

> http://www.ceskatelevize.cz/program/10169356419-20.11.2008-13:30-1.html