Profesionální hokuspokusy na dětech

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2008

Kristýnka se nechtěla vrátit k rodičům, kteří ji prý straší ďáblem, a tak si udělala čtyřhodinový výlet, během kterého se vyhlásilo celostátní pátrání... Když čtu tento příběh dětí Velických, říkám si, že Armagedon buší na dveře, protože začala válka amatérů s fanatiky. Na koni jsou momentálně amatéři.

Jestliže děti neviděly své rodiče dlouhé měsíce, jejich obraz v hlavě dítěte má sklon se polarizovat. Stává se buď démonickým nebo andělským. U Kristýny se obraz rodičů v době odloučení zjevně zdémonizoval. Když se ale pak má setkat s reálným rodičem, trvá nějaký čas, než se její představy vrátí do normálu. Tento proces vidíme u všech dětí odcizených rodičů.

Vzpomeňte na příběh Terezy Smutné. Dneska se již bez problémů stýká se svým otcem, ale jaký to byl poprask, když soudce ji poslal do léčebny. Tenkrát nebyla schopna přijít otci na jméno a všichni posílali soudce do horoucích pekel. Jenže se ukázalo, že soudce měl pravdu. Nebyly to sice prášky, co napravilo vztah dcery a otce, ale byla to řízená setkání s ním a důsledný dohled nad počínáním obou rodičů.

Jestliže soudce Miroslav Sládek ví, že vztah s rodičem se musí postupně obnovovat, tak se musíme ptát, kde se toulal zdravý rozum soudců v tomto případě. Po tak dlouhém čase odloučení je nutno obnovit vztah postupně. Měla se nařídit mediace, postupné obnovování vztahu a především důsledný dohled nad výchovou dětí. Na obhajobu soudu však musím říci, že tyto zásady často nectí ani sociální pracovníci, ani dětské domovy.

Vzpomínám si na jeden případ hostitelství. Pár si chtěl občas brávat domů na víkendy nějaké dítě z ústavu. I tam se zanedbalo postupné navazování vztahu a takto to dopadlo: "Přijeli jsme do ústavu a tam jsme uviděli strašně hubeného, nápadně tmavého chlapce s nádhernýma očima. Po vzájemném představení, kdy Honza neřekl ani slovo, jsme odjeli k nám na chalupu. Cestou na chalupu Honza neřekl ani slovo, stejně jako další dvě hodiny. Celou cestu zvracel. Mysleli jsme, že je to nevolnost v dopravním prostředku, ale později jsme zjistili, že důvody byly psychické. Jindy již v autě nezvracel." Zkrátka separační reakce bez bázně a hany.

Manželé Veličtí, rodiče Kristýny a Abigail, si mohou vybrat, chtějí-li být náboženští fanatici nebo ne. Ale soudy, OSPOD a zaměstnanci Klokánku tento výběr nemají. Ti nemají právo být profesionálové nebo fušeři. Jestliže měl pravdu soud, že děti se mají vrátit k rodičům, pak tento návrat někdo zfušeřil. Ví se totiž velmi dobře, jak se má v těchto případech postupovat, aby se děti zbytečně netraumatizovaly a nemrzačily amatérskými hokuspokusy.

 

Další výtah z tisku

 

 

Útěk z Klokánku: tentokrát Kristýna 29.3.2008    Mladá fronta DNES  str. 1  Brno IVANA KARÁSKOVÁ, TEREZA STRNADOVÁ Ombudsman   Dívka utekla nejspíš ze strachu z otce. V noci se vrátila

 

Brno - Případ dvou sester, které nechtějí zpátky k rodičům, se včera večer nečekaně zdramatizoval. Z brněnského Klokánku po 19. hodině utekla jedenáctiletá Kristýna – starší z děvčat, která byla loni odebrána rodičům. Kvůli podezření z týrání.

Policie po ní okamžitě začala pátrat. Těsně před 23. hodinou se dívka sama vrátila.

“Je v pořádku, to je nejdůležitější,” řekl Bohumil Malášek, mluvčí brněnských policistů. Jestli a jak se bude případ dál vyšetřovat, nechtěl v noci prozradit.

Pro Klokánek už je to druhý skandál – před necelými jedenácti měsíci ze zařízení zmizela třináctiletá Anička, jak se později ukázalo, třiatřicetiletá Barbora Škrlová.

Dívky Kristýna a Abigail v líšeňském zařízení Fondu ohrožených dětí žijí už bezmála rok. V pondělí si pro ně mají přijít rodiče. To byl také zřejmě důvod několikahodinového dívčina útěku. Podle vedoucí Klokánku Ditty Pokorné se po zprávě o návratu domů děvčata psychicky sesypala. Domů jít nechtějí.

 

Když se sestra koupala, vzala bundu a zmizela Jedenáctiletá Kristýna využila chvíle, kdy teta ze zařízení koupala její osmiletou sestru. “Vzala si bundu a zmizela. Když to naše pracovnice zjistily, ihned prohledaly okolí, ale marně,” popsala večer Pokorná.

Je přesvědčená, že dramatické situaci se dalo zabránit. “Upozorňovali jsme, že dívky jsou ve špatném psychickém stavu od chvíle, co vědí, že je návrat nemine,” uvedla ředitelka.

O cestě děvčat zpět do rodiny rozhodl krajský soud. A v pondělí se má uskutečnit předání dětí jedenapadesátiletému otci Stanislavu Velickému za účasti soudního vykonavatele. Na tomto scénáři se zřejmě nic nezmění ani po včerejší události.

Pracovnice Klokánku o zmizení Kristýny ihned vyrozuměly policisty. Na celé jižní Moravě bylo vyhlášeno mimořádné opatření a cestou operačního odboru policejního prezidia i v celé republice. Hlídky a kriminalisté prohledávali celé město, vozy městské hromadné dopravy.

Pokračování na str. B2

 

Další útěk z Klokánku: teď Kristýna

 

Pokračování ze str. B1

Zvláštní policejní pátrání bylo v noci odvoláno.

 

Rozdílné názory soudu, Klokánku, ombudsmana Podle závěrů psycholožky výchova Stanislava a Moniky Velických dcery poznamenala. Jsou úzkostné a je znát, že je někdo strašil. Rodiče jsou stoupenci křesťanské církve Světlo života, otec si ale počíná podle dívčích svědectví jako fanatik. Dětem často vyhrožoval peklem a satanem. Strašil, že je červi sežerou zaživa. Dívky mluvily i o trestání “Boží pěstí”.

Útěk Kristýny podle Pokorné jenom dokládá vážnost situace. Vysvětluje, proč Klokánek s rozhodnutím krajského soudu nesouhlasil. “Nemáme žaludek na to vydat děti otci. Není to v jejich zájmu. Uvidí to i soudní vykonavatel, pokud v pondělí přijde,” tvrdila Pokorná, která už dříve upozorňovala na to, že předání neproběhne hladce. Že děti budou protestovat.

Proti odchodu dětí domů se postavil i odbor sociální péče Brna-středu.

“Pokusíme se s rodiči dohodnout, že by tam dívky zůstaly a oni je zatím jen navštěvovali,” uvedl mluvčí radnice Roman Burián. A co když rodiče na návrh nepřistoupí? “Bude záležet na reakci dětí. Kdyby byla výrazně negativní, můžeme dát opět návrh na vydání předběžného opatření,” dodal.

Naopak na stranu rodičů se vedle krajského soudu přidal i ombudsman Otakar Motejl.

 

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Brno

 

Sestry v Klokánku zatím zůstanou 31.3.2008    Mladá fronta DNES  str. 2  Události a politika IVANA KARÁSKOVÁ Ombudsman   Další změna: soud rozhodl, že jedenáctiletá Kristýna a osmiletá Abigail nemusí zpět k rodičům

 

Brno - Jedenáctiletá Kristýna a její osmiletá sestra Abigail se už nemusí bát, že si je dnes z brněnského Klokánku vyzvednou rodiče.

Na popud sociálního pracovníka, který dívky v sobotu navštívil, totiž soudkyně městského soudu ještě týž den vydala předběžné opatření, že mohou dál zůstat.

Rodiče děti často bili a strašili. “Taťka nás bil rukou a vařečkou. Vyhrožoval, že jestli nebudeme číst Bibli, půjdeme zaživa do pekla, kde nás bude ďábel mučit a natahovat na skřipec. Mamka mi nadávala, že jsem blbá a hnusná děvka,” svěřila se v sobotu MF DNES starší z děvčat. Dramatický spád víkendových událostí odstartoval v pátek večer útěk Kristýny, kterou vyděsila zpráva, že si pro ni rodiče v pondělí přijdou. Krajský soud totiž rozhodl na základě otcova odvolání o návratu dětí do rodiny. O tom však dívky nechtějí ani slyšet.

Policie okamžitě zahájila rozsáhlé pátrání, ale školačka se po čtyřech hodinách do Klokánku sama vrátila.

Rodiče o víkendu přišli do Klokánku i s dvěma syny, kteří s nimi žijí, navštívit dcery. Dívky však mají z otce strach a odmítly se s ním setkat. Po výměně názorů se sociálním pracovníkem a šéfkou Klokánku se s děvčaty viděla pouze matka a chlapci, devítiletý Benjamin a sedmiletý Petr. Otec musel zůstat za dveřmi. Zjevnou radost měly školačky ze setkání s bratry.

Jedenapadesátiletý otec Stanislav Velický řekl, že když dcera utekla, vůbec se o ni nebál. “Modlil jsem se a Pán ji vrátil do Klokánku,” vysvětlil.

Rodiče neskrývali rozčarování z vývoje událostí a jsou odhodláni o děti dál bojovat. “Holky mají doma všechno nachystané. Jak si máme s dětma dát věci do pořádku, když s nima nemůžeme být,” zlobila se v sobotu třiatřicetiletá Monika Velická. Dívky žijí už rok ve stejném zařízení Fondu ohrožených dětí jako týraní bratři Ondřej a Jakub. Policejní vyšetřování u nich však týrání ani pohlavní zneužívání neprokázalo.

Ve prospěch rodičů se vyslovil před Vánocemi i veřejný ochránce práv Otakar Motejl. Chlapci se už loni k rodičům dobrovolně vrátili, ale návrat dcer psycholožka nedoporučuje. Podle ní vytvářejí povahové zvláštnosti rodičů doma tíživé klíma. U otce se projevují rysy náboženského fanatismu.

 

***

 

“Taťka nás bil rukou a vařečkou. Vyhrožoval, že jestli nebudeme číst Bibli, půjdeme zaživa do pekla.”

 

jedenáctiletá Kristýna

 

 

Napsala jsem dopis a šla. Nechci domů 31.3.2008    Mladá fronta DNES  str. 3  Téma dnes IVANA KARÁSKOVÁ Ombudsman   Brno - V sobotu odpoledne, druhý den po svém čtyřhodinovém útěku z Klokánku, jedenáctiletá Kristýnka vypadá klidně. Rychle překonává počáteční zamlklost a bez zábran se rozhovoří. Nejstarší ze čtyř dětí Stanislava a Moniky Velických působí dospěleji, mluví spontánně a někdy ani nečeká na otázku. “Že uteču, mě napadlo už ve čtvrtek. To už jsme se ségrou věděly, že nás vrátí rodičům,” ohlíží se za páteční událostí.

 

* Kristýnko, ty jsi věděla, jak se dostaneš ven?

 

Hlavní dveře jsou zamčené, ale otevřela jsem si ty na zahradu. A pak branku. Když ségra byla ve vaně, rychle jsem napsala tetám omluvný dopis a šla.

 

* Kam jsi měla namířeno? Přece už byl večer. Kde jsi chtěla přespat?

 

To jsem vymyšlený neměla. Jela jsem tramvají osmičkou na nádraží. Tam jsem si koupila pití. Chvíli jsem chodila, ale pak mi začala být strašná zima. Byla jsem málo oblečená, tak jsem se vrátila.

 

* Proč vlastně nechceš domů?

 

Nelíbí se mi tam. Smutno je mi jen po klukách. Tatínek nás bil rukou a vařečkou. Strašil nás, že půjdeme zaživa do pekla a ďábel nás bude mučit. Mamka nás taky bila a mně nadávala, že jsem blbá, škaredá a hnusná. Taky že jsem děv.. zku..... (nepublikovatelný výraz).

 

* Ty víš, co to slovo znamená?

 

To ne, ale vím, že je to škaredý.

 

* Slyšela jsem, že na vysvědčení míváš samé jedničky. Co tě ve škole baví nejvíc?

 

Teď v páté třídě samý jedničky nebyly. Měla jsem dvojku z matiky. Nejvíc mě baví přírodopis a výtvarka. Ráda maluju - koně, zvířata a tak. Blbý bylo, že taťka ani mamka nám neporadili, když jsme něco nechápali. Mě třeba něco zajímalo a on řekl, že se na to mám zeptat Boha.

 

* Řekl ti, jak to máš udělat?

 

Ne, to mi neřekl.

 

* Na co ses ho třeba ptala?

 

Například proč jsou jedni lidi velcí a druzí malý. A takový podobný kraviny. Taťka strašně věří v pána Ježíše. My se ségrou jenom trošku. Možná tady někde je.

 

* Koukala jsem, kolik máte doma zvířátek. Želvu, morčata, rybičky... Kdo se o všechny staral?

 

Hlavně mamka, má zvířata ráda a pořád třeba kupuje nový psy. Tak jich vystřídala asi šestnáct, ty starý prodala přes inzeráty. Měli jsme krásnou andulku, které jsem čistila klec. Ale tu pak sežrala kočka. Nelíbí se mi, jak to máme doma hrozně malý a záchod na pavlači.

 

* Všichni jste spali v jednom pokoji, že?

 

Jo. Nahoře na patrových postelích spala Abina a já, dole taťka a Ben a na rozložené sedačce mamka a Petr. Někdy jsme se nevyspali kvůli křičení. Mamka třeba ve čtyři ráno začala hulákat, dělala taťkovi různý naschvály. Sebrala mu peníze na cigarety, schovávala mu občanku nebo SIM kartu. Táta říkal, ať toho nechá, že nás vzbudí, ale ona pořád mlela svoje.

 

* Kdo vám koupil tolik panenek a plyšáků, které máte doma na postelích?

 

Ty jsme dostali na takovém shromáždění, kam chodí taťka. Lidi nám tam pomáhají, nosí dárky a oblečení na Vánoce. Mě to v tom sboru nebavilo, protože se tam pořád modlí a čtou Bibli. Jednou jsme tam ale něco vyráběli a kreslili, tak to mě bavilo.

 

* Jak to, že se bráchům doma líbí a vám holkám ne?

 

To já nevím. Taky byli v Klokánku, ale chcou být radši doma. Přitom brácha Ben byl bit nejvíc. Jednou ho mamka klíčema praštila do čela, že měl bouli.

 

* Za co jste dostávali?

 

To bylo různý. Brácha jednou třeba vylil taťkovi na Bibli mlíko. Já zase, že jsem neuhlídala Abinu, když vlezla na strom. Nejhorší bylo ale to strašení. Pořád mluvili o nějakých červech, co nás sežerou. Mamka nás strašila, že za sprcháčem je velkej pavouk, který nám vleze do kůže. Ona tvrdí, že ďábla už viděla. Přišel do bytu a tahal ji za nohu.

 

* Jak jste trávili prázdniny?

 

Nijak. V parku nebo v Mariánským údolí. Ani za Brno jsme nejeli, nebo na tábor. Natož někam do Chorvatska. Děcka ve škole se nám smály, že nemáme peníze. Všichni někde byli. Taky na televizi jsme se moc dívat nemohli, protože si v ní taťka pořád pouštěl všelijaké kázání na kazetách, taky se díval na zprávy. Tady v Klokánku je to bezva. Jsou na nás hodní, poradí nám s úlohama, nikdo se tady nehádá.

 

***

 

* Kristýna a Abigail důležité momenty v případu

 

Loni na jaře se Monika Velická sociální pracovnici svěřila s podezřením, že manžel dcery pohlavně zneužívá. 5. března se všechny čtyři děti ocitly v Klokánku. Vyšetřování neprokázalo zneužívání ani týrání, “jen” nepřiměřené tresty a tíživé prostředí. Chování otce dětí Stanislava Velického má rysy náboženského fanatismu. Městský soud loni v březnu rozhodl, že všechny čtyři děti zůstanou v Klokánku. Opatření pak devětkrát prodloužil. Kristýna (11) a Abigail (8) zůstaly. Chlapci Benjamin (9) a Petr (7) se na vlastní přání vrátili domů. Krajský soud stanovisko městského soudu potvrdil, v prosinci ho však zrušil. Městský soud okamžitě napsal nové předběžné opatření, ale už jenom pro dívky. Stanislav Velický si na úřadech stěžoval na to, že mu v Klokánku neumožňují vídat se s dcerami. Podpořil ho ombudsman Otakar Motejl. Uvedl, že Fond ohrožených dětí překračuje svoje pravomoce. Na základě odvolání otce krajský soud rozhodl o návratu dcer do rodiny. Závěry soudní znalkyně z psychologie shledal neobjektivními. 28. března jedenáctiletá Kristýna utekla z Klokánku v obavě, že si pro ni rodiče v pondělí přijdou. Po čtyřech hodinách se sama vrátila. 29. března soudkyně městského soudu vydala další předběžné opatření. Dívky mohou zůstat dál v Klokánku.

 

“Mamka tvrdí, že ďábla viděla. Vlezl do bytu a tahal ji za nohu.”

 

Foto popis| BEZ OTCE. V sobotu do Klokánku mohli za holčičkami (na snímku zády) jen jejich bratři a matka. Otec Stanislav Velický zůstal venku - dívky se jej bojí.

Foto autor| FOTO: MAFA - OTTO BALLON MIERNY

 

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Morava

 

 

 

Ombudsman aktualne.cz

Ombudsman: Dívku k útěku z Klokánku dohnali novináři 31.3.2008    aktualne.cz  str. 0  Kauzy - Domácí Lenka Smyčková Ombudsman   Pochybila možná i vedoucí Klokánku

 

Brno - Ombudsman Otakar Motejl chce, aby novináři měli zákaz vstupu na půdu brněnského Klokánku.

 

Přítomnost kameramanů, fotografů a píšících novinářů totiž podle něj přispěla k tomu, že se jedenáctiletá Kristýna Velická v sobotu rozhodla ze zařízení Fondu ohrožených dětí utéct.

 

Se svou mladší sestrou je Kristýna v Klokánku téměř rok. Týrání v rodině se přitom nikdy nepotvrdilo. O víkendu se sestry měly vrátit domů k rodičům a bratrům.

 

Návrat ale zmařil právě Kristýnin útěk a následné předběžné opatření Městského soudu v Brně ze sobotního večera, podle kterého dívky další měsíc zůstanou v Klokánku.

 

Čtěte více: Jedenáctiletá dívka utekla z Klokánku. Nechce k otci

 

"Novináři vyhledali tuto dívku v okamžiku, kdy mělo být realizováno soudní rozhodnutí o převodu dětí do prostředí rodiny. Jedenáctileté dítě místo toho z domova uteklo. Kdo z novinářů za to ponese zodpovědnost?" vyčinil novinářům Motejl.

 

"Děti se staly atrakcí, jsou povrchně a skandalizovaně zkoumány, nemohou se bránit," uvedl Motejl.

 

Útěk Kristýny byl prý jednoznačným následkem velkého tlaku na děti mimo jiné ze strany médií, míní ombudsman.

Pochybila i vedoucí Klokánku?

 

Motejl připustil, že mohla pochybit také vedoucí Klokánku Ditta Pokorná, která k dívce novináře pustila.

 

"Na jedné straně zařízení nejprve zakáže přístup rodičům, na straně druhé tam pouští novináře horem dolem," nelíbí se veřejnému ochránci práv.

 

Motejl dodal, že místo novinářů měl být povolán psycholog, který by dětem pomohl připravit se na návrat do rodiny.

 

Námitky novinářů svolaných na mimořádnou tiskovou konferenci, že vedoucí Klokánku chtěla medializací upozornit na to, že děti na návrat do rodiny ještě nejsou připraveny, ombudsman odmítl.

 

"Rozhodnutí soudu nelze takto zpochybňovat. Ten, kdo má děti vydat, tak musí učinit, i když s tím nesouhlasí. Musí zatnout zuby. Paní Pokorná se ovšem zachovala spíše jako lehce hysterická matka," uvedl ombudsman.

 

Vedoucí sociálního odboru radnice Brno-střed ombudsman požádal, aby pracovníkům Klokánku uložila nařídit zákaz vstupu médií na půdu Klokánku.

 

Čtěte více:

 

Klokánek Fondu ohrožených dětí porušuje práva rodičů

 

Měsíce nemůže vídat své děti. Teď vyhlásil boj Klokánku

 

Čtete svým dětem Bibli? Stát vám je vezme

 

 

URL| http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy/clanek.phtml?id=601137

 

Brněnský deník

Motejl: Novináři tlačí na děti 1.4.2008    Brněnský deník  str. 4  Zpravodajství - městské části / seriály (hrd) Ombudsman  Brno/ Novináři. Netlačte na sestry Velické, které se mají vrátit z Klokánku zpět ke svým rodičům, vyzýval včera novináře ombudsman Otakar Motejl. Kritizoval je za to, jak informují o kauze týraných sester Kristýny a Abigail.

Dívky už více než rok bydlí v brněnském zařízení pro ohrožené děti Klokánek. Včera se měly vrátit ke svému otci, který měl údajně jedenáctiletou Kristýnu a mladší Abigail psychicky i fyzicky týrat.

Starší Kristýna ale o víkendu z Klokánku utekla. Měla strach se do rodiny vrátit. Krajský soud proto v sobotu vydal mimořádně předběžné opatření, kvůli kterému dívky ještě můžou měsíc v Klokánku zůstat.

Podle Motejla za zoufalý útěk Kristýny může především mediální tlak. “Myslím si, že pokud by do Klokánku nepřijeli novináři, nenamířili na tu ubohou dívku kamery, tak bychom dnes nemuseli řešit takto vypjatou situaci. Děti mají jít podle rozhodnutí soudu zpět do rodiny. A takové rozhodnutí musí všichni respektovat,” ohradil se Motejl. Podle něj pochybily i pracovnice Klokánku, které dovolily novinářům s dětmi dělat rozhovory. Podle ředitelky Klokánku Ditty Pokorné je ale Motejlova kritika neoprávněná.

“Pan ombudsman ani jednou za dívkami do Klokánku nepřišel. Tento případ řešíme už více než rok a média do toho nezasahovala. Zájem novinářů je jen zlomkem toho, jak jsou děti špatně chráněny. Nechápu, o co panu Motejlovi jde. Ta dívka několikrát řekla, že když se bude muset vrátit domů za otcem, tak je schopná si udělat cokoli. To ombudsman chce, aby novináři psali o horší tragédii?” podivila se Pokorná.

Ditta Pokorná upozornila také znovu na to, že obě dívky několikrát soudním znalcům vypověděly, že se do přísně katolické rodiny nechtějí vrátit.

 

Region| Jižní Morava

 

  ceska-media.cz

Veronika Hrdá: Motejl kritizuje novináře. Nezvládli kauzu sester Velických 31.3.2008    ceska-media.cz  str. 0  Média-Stalo se Publikováno na serveru www.deník.cz, dne 31.3.2008, autorka: Ombudsman Ochránce lidských práv Otakar Motejl v pondělí kritizoval novináře za to, jak informovali o kauze týraných sester Velických, které více než rok bydlí v brněnském zařízení pro ohrožené děti Klokánek. Obě se měly v pondělí vrátit ke svému otci, který je podle jejich výpovědí psychicky i fyzicky týral. Starší jedenáctiletá Kristýna o víkendu dokonce utekla z Klokánku. Měla strach se do rodiny vrátit. Krajský soud proto v sobotu vydal mimořádně předběžné opatření, kvůli kterému dívky ještě můžou několik dní v Klokánku zůstat. Podle Motejla za zoufalý útěk jedenáctileté Kristýny může především mediální tlak. “Myslím si, že pokud by do Klokánku nepřijeli novináři, nenamířili na tu ubohou dívku kamery, tak bychom dnes nemuseli řešit takto vypjatou situaci."

 

Týden.cz: Ombudsman kritizoval Klokánek (31.3.2008 (OB))

ČT24.cz: Motejl: Zájem médií ovlivnil návrat dívek do rodiny (31.3.2008 (OB))

 

 

URL| http://www.ceskamedia.cz/article.html?id=232979

 

 ceskenoviny.cz

Ombudsman a Klokánek se rozcházejí v názorech na osud sester 31.3.2008    ceskenoviny.cz  str. 0  Z domova ČTK Ombudsman  Brno - Naprosto rozdílný názor na osud jedenáctileté Kristýny a osmileté Abigail Velických má ombudsman Otakar Motejl a vedoucí dětského krizového centra Klokánek v Brně Ditta Pokorná. Zatímco veřejný ochránce práv se domnívá, že dívky mohly být už vráceny do rodiny, z níž byly před rokem odebrány, Pokorná dnes ČTK řekla, že děti se návratu děsí. Související: Sestry z Klokánku se v pondělí domů nevrátí, rozhodl soud Z Klokánku utekla týraná dívka, sama se ale vrátila

 

Školačky jsou umístěny v centru Klokánek. Motejl dnes na tiskové konferenci prohlásil, že jejich návratu do rodiny zabránil nešetrný přístup médií. Rodičům měly být předány v pondělí. Byly prý na návrat domů připraveny, ale změnily podle ombudsmana názor kvůli nešetrnému přístupu médií dotazujících se dětí na vztah k rodičům. Pokorná s Motejlem nesouhlasí. Tvrdí, že děti návrat domů odmítají dlouhodobě.

Jen rozhovory Kristýny v médiích a její následný útěk z Klokánku přiměl soud k tomu, aby přijal předběžné opatření a děvčata v krizovém centru ponechal. Ombudsman podle Pokorné nemá ke kauze základní informace k případnému rozhodnutí o věci.

Stanislavu a Monice Velickým byly jejich čtyři děti odebrány loni v březnu kvůli podezření, že muž dcery pohlavně zneužívá. To se sice v následném vyšetřování neprokázalo, ukázalo se ale, že děti jsou nepřiměřeně trestány bitím rukou a vařečkou. Hoši Benjamin a Petr se domů vrátili, dívky to odmítly. Podle některých informací je Velický náboženský fanatik.

Soudy postupně prodlužovaly Kristýně a Abigail pobyt v Klokánku. Posudek psychologa jejich návrat domů nedoporučil s tím, že atmosféra v rodině je tísnivá. Zlom nastal ve středu.

"Stalo se tak poté, co sociální pracovnice brněnského magistrátu bez našeho vědomí, konzultace s psychologem a učitelem dívky navštívila ve škole s tím, že půjdou domů a nelze s tím již nic dělat. Děvčata přestala komunikovat," zdůraznila Pokorná. Dívky by podle ní udělaly cokoli, jen aby se nemusely vrátit domů. V pátek pak Kristýna utekla z Klokánku, do něhož se později vrátila. Soud až po této krizové situaci rozhodl, že Velické zůstanou v péči krizového centra.

Motejl dnes poukázal na to, že rozhovory médií s dětmi v krizových situacích jen zhoršují jejich situaci a mohou mařit již nastartované procesy, jejichž cílem je scelení rodiny. Pokorná na druhé straně uvádí, že média mohou být v krajním případě poslední možností, jak dítě zachránit před strádáním.

"Je lepší vést tyto spory a dělat rozhovory s médii než připustit návrat dětí do rodin, v nichž mohou trpět nebo být týrány. Staly se i případy, kdy děti návrat do rodin stál život," zdůraznila Pokorná. Kristýna a Abigail zůstávají v péči Klokánku. O jejich dalším osudu rozhodne soud.

 

 

Petr MALÝ, moderátor

--------------------

Pokud vás zajímá, co je nového ve vašem regionu, jste ve správný čas na správném programu. Vítejte u Jihomoravského večerníku. Rodina Stanislava Velického se snaží navázat kontakt se svými dcerami, které jsou kvůli údajnému týrání v azylovém domě Klokánek. Dívky přitom už dnes měly být, podle rozhodnutí krajského soudu zpět v rodině. Jedna z dívek se dokonce kvůli vyhrocené situaci v pátek večer pokusila utéct. Návratu děvčat domů nakonec zabránil městský soud, když v sobotu vydal další předběžné opatření.

 

Lukáš PFAUSER, redaktor

--------------------

Dnešek, pro jedenáctiletou Kristýnu a osmiletou Abigail den, kterého se podle Klokánku, obávaly. Měly totiž jít zpět do své rodiny, kde údajně docházelo k fyzickému a psychickému týrání. Návrat se ale nekonal, městský soud totiž v sobotu vydal další předběžné opatření, dívky podle něj zůstanou na další měsíc v Klokánku.

 

Soňa VYPLAŠILOVÁ, mluvčí městského soudu

--------------------

Jedním z důvodů bylo i to, že děti nechtějí zpět k rodičům.

 

Lukáš PFAUSER, redaktor

--------------------

Rodina Stanislava Velického může své dcery navštěvovat. Šla se dnes poradit na sociální odbor radnice městské části Brno-střed, také proto, jak nejlépe s dívkami obnovit kontakt.

 

Stanislav VELICKÝ, otec

--------------------

Domluvili jsme se na dalším postupu, který by měl opravdu už opravdu řešit tu situaci.

 

Lukáš PFAUSER, redaktor

--------------------

V pátek večer totiž starší Kristýna kvůli strachu z návratu do rodiny z Klokánku utekla. Dnes se podle Klokánku daří oběma dívkám výrazně lépe.

 

Ditta POKORNÁ, vedoucí zařízení Klokánek, Brno

--------------------

Jim se velice ulevilo. Ony jsou rády, že se teď domů vrátit nemusí.

 

Lukáš PFAUSER, redaktor

--------------------

Do celého případu se dnes vložil ombudsman Otakar Motejl. I přesto, že sám přiznává, že nezná podrobnosti, kritizuje novináře za to, jak o případu informovali.

 

Otakar MOTEJL, ombudsman

--------------------

Podle mého skutečného přesvědčení tím mediálním zájmem se nakonec to děcko dostalo do takové dilematu, že přecenilo svoji situaci a řešilo to i tím útěkem.

 

Lukáš PFAUSER, redaktor

--------------------

Stanislav Velický se podle svých slov proti rozhodnutí městského soudu odvolá. O dalším osudu dětí tak rozhodne opět krajský soud.

 

 

Ombudsman kritizoval případ dívek z Klokánku 31.3.2008    ČT 1  str. 8  19:00 Události Ombudsman  

Iveta TOUŠLOVÁ, moderátorka

--------------------

Ombudsman Otakar Motejl kritizoval média za to, jak vykreslila příběh Abigail a Kristýny Velických umístěných před rokem kvůli údajnému zneužívání v rodině do brněnského Klokánku. Druhá z dívek se totiž nedávno pokusila uprchnout, za což podle Motejla mohou dílem právě novináři a pak také vedení ústavu. Veřejný ochránce práv se navíc domnívá, že dívky se už dávno mohly vrátit domů.

 

Lukáš PFAUSER, redaktor

--------------------

Dnešek pro jedenáctiletou Kristýnu a Abigail den, kterého se podle Klokánku obávaly. Měly totiž jít zpět do své rodiny, kde údajně docházelo k fyzickému a psychickému týrání. Návrat se ale nekonal. Městský soud totiž v sobotu vydal další předběžné opatření. Dívky podle něj zůstanou na další měsíc v Klokánku.

 

Soňa VYPLAŠILOVÁ, mluvčí Městského soudu v Brně

--------------------

Jedním z důvodů bylo i to, že děti nechtějí zpět k rodičům.

 

Lukáš PFAUSER, redaktor

--------------------

Rodina Stanislava Velického může své dcery navštěvovat. Šel se dnes poradit na sociální odbor radnice městské části Brno-střed. Také proto jak nejlépe s dívkami obnovit kontakt.

 

Stanislav VELICKÝ, otec

--------------------

Domluvili jsme se na dalším postupu, který by měl opravdu už opravdu řešit tu situaci.

 

Lukáš PFAUSER, redaktor

--------------------

V pátek večer totiž starší Kristýna kvůli strachu z návratu do rodiny z Klokánku utekla. Dnes se podle Klokánku daří oběma dívkám výrazně lépe.

 

Ditta POKORNÁ, vedoucí Klokánku

--------------------

Jim se velice ulevilo. Ony jsou rády, že se teď domů vrátit nemusí.

 

Lukáš PFAUSER, redaktor

--------------------

Stanislav Velický se podle svých slov proti rozhodnutí městského soudu odvolá. O dalším osudu dětí tak rozhodně opět krajský soud. Do celého případu se dnes vložil ombudsman Otakar Motejl. I přestože přiznává, že nezná podrobnosti, kritizuje novináře za to, jak o případu informovaly. Vadilo mu také to, že novináři s dětmi vůbec mluvily.

 

Otakar MOTEJL, veřejný ochránce práv

--------------------

Podle mého skutečného přesvědčení, tím mediálním zájmem se naprosto to děcko dostalo do takového dilematu, že přecenilo svoji situaci a řešilo ji tím útěkem.

 

Lukáš PFAUSER, redaktor

--------------------

Ombudsman se tak opřel do vedení Klokánku.

 

Otakar MOTEJL, veřejný ochránce práv

--------------------

Obávám se, že ty děti nebyly dostatečně připraveny na to, že k tomu výkonu toho rozhodnutí má dneska dojít, což je povinností toho, kdo má ty děti ve své péči, ať už je to rodič nebo ať už je to nějaké zařízení.

 

Lukáš PFAUSER, redaktor

--------------------

Otakar Motejl požádal zástupce radnice městské části Brno-střed, aby médiím do Klokánku zakázaly vstup.