Dovolená aneb krát dvanáct

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2008

Vždy mě překvapuje, že lidé protestují proti prohazování letního a zimního času a neprotestují proti dovoleným. Vždyť hodinový posun je, jako když byste v zaměstnání jednou za půl roku posunuli pracovní dobu o hodinu. Naproti tomu dovolené jsou výrazný zásah do fungování celého rodinného systému.

Táta, který se věnuje rodině hodinu denně, se jí najednou věnuje dvanáct hodin denně. Mužovy ironické, rádobyvtipné rýpance do všech ostatních členů rodiny se dají snést, když trvají tak akorát tu hodinu denně - o dovolených si je vynásobte dvanácti. Máma, která je zvyklá si celou domácnost kočírovat sama, má co dělat, aby toho přemoudřelého managera ukočírovala. Dělá to, jak je zvyklá, pomocí ukňouraných výtek. Ty se taky dají snést tak tu hodinu denně. Když je vynásobíme dvanácti, nikomu nemůže přijít nic divného na tom, že se ve středověku upalovaly čarodejnice. Děti jsou pod dvojitou palbou - neví, koho mají poslouchat dřív a zkouší všechny možné triky, jak obejít zákaz jednoho přes laskavé svolení druhého. Do toho různé peripetie a frustrace, které přináší pohyb v atypickém prostředí. Nevyřčená přání a rozcházející se očekávání, co by měla dovolená přinést, se zkříží se spánkovou deprivací a jako rododendron nám vykvetou pocity zmaru a beznaděje: "Maminko, ty to vidíš! Takhle přeci nechci žít až do smrti?"

Pokud vaše dovolené nemají tento scénář, tak si můžete gratulovat. Osud vám byl milostiv. Dovolená je ale vždy výrazná změna fungování rodinného systému. Představuje zátěžové období, které testuje především vaše schopnosti komunikace a míru flexibility. Je-li Achillovou patou vašeho vztahu komunikace, pak dovolená jako lakmusový papírek to rychle ukáže.

Když tedy jedete na dovolenou počítejte s tím, že tam potkáte dvanáctkrát jiného člověka, než na jakého jste zvyklí. To je výměna manžela či manželky, aniž to víme. K staronovým partnerům se tedy chovejme, jako kdyby to byli tak trochu cizí lidi, tj. s tolerancí, ohledy a tou opatrnou nastražeností, kterou míváme u návštěv.

Dovolená je jako nová práce

DAVID HLUŠTÍK, 30. června 2008

Psycholog Jeroným Klimeš soudí, že rekreace může být náporem na psychiku.

* LN Je dovolená nápor na psychiku člověka?

Dovolená někdy je stresová záležitost, někdy není. Spousta lidí se na dovolenou těší. Takový mýtus, že dovolená je stresová záležitost, se týká zlomku populace. Bohužel nejsem schopen říci, jak velkého. Ale je pravda, že určitá část lidí, pokud na dovolenou jede, tak tam jede z donucení – proto, že to chce rodina nebo partner.

* LN Už příprava na odjezd vyvolává v mnoha rodinách rozepře...

Samozřejmě, že příprava na tak velkou změnu je stresová, protože představuje nezvyklou nebo neobvyklou zátěž mozkovny. Ten člověk musí v hlavě držet mnohonásobně víc předmětů nebo objektů nebo úvah, které normálně nemusí dělat a nic ho k tomu nenutí.

* LN Zážitky z dovolené ovlivňuje i to, s kým ji člověk stráví...

Problém mají třeba workoholici. Spousta z nich nemá vůbec ráda změnu systému. To znamená, má ráda jedno monotónní prostředí práce, ať je to kterákoliv. Jakmile se jim to začne měnit, tak se jim to nelíbí. Těm se to ale nelíbí kvůli změně prostředí. Dalším druhem problému mohou být lidé, kteří mají kontroverzní povahy. Třeba jízlivou, vyčítavou. Když jste s nimi jednu hodinu denně, tak se to dá vydržet. Když jste ale s nimi dvanáct hodin, tak je to na zabití. Záleží na typu lidí. Když si lidé po dovolené řeknou: s tímhle člověkem už příště nikdy nepojedu, je to známka rozchodu.

* LN Mnoho lidí si na dovolené říká: už abych byl v práci, tam si konečně odpočinu...

Dovolená znamená neustálou změnu prostředí. Může to být zátěžová situace, protože člověk zažívá věci, které normálně nemusí řešit. Normálně to totiž běží samospádem. Dovolená se hodně podobá tomu, když jde člověk do nové práce. Je tam spousta nových podnětů. Když je člověk v práci potisící, tak to vůbec neprožívá. Ne nutně to musí být nepříjemné a ne nutně to musí být stresující.

* LN Může dovolená naopak prospět lidem, kteří jsou jinak v permanentním stresu?

Někdo si stěžuje na začátek, někdo na průběh. Měl jsem třeba klientku, která normálně spala dvě hodiny denně, a když jela s někým na zájezd, tak byla naprosto šťastná a spala osm hodin denně. Ona byla ve stresu doma, ne na dovolené. Někdy je to naopak. Jsou lidi, kteří jsou v pohodě na tom výjezdu, ale v práci a přes týden se stresují. Dovolená může být úleva, když jste v práci na zabití. Spousta lidí to řeší tím, že jezdí na víkend třeba na chatu. A tak si od stresu odpočinou.