Podceňovaná diagnostika

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2008

Myslím, že studentům psychologie se málo připomíná, že ICD10 i DSM4 jsou děravý jako dědovy spodky. Chybí v nich desítky jevů, které ve svém profesním životě potkají. Například naprosto chybí klasifikace poruch partnerského soužití. Nebo co je to za diagnosu: Dyslexie - porucha čtení? To je jako kdybych přišel k doktorovi a ten vítězoslavně zvolal: "Heuréka, pane Klimeši, vy máte poruchu chůze do schodů!" To bych ho asi poslal k šípku, protože poruchu chůze do schodů mi může způsobit tisíc příčin. Pořád nechápu, jak nám mohou klienti zbaštit stejně neurčitou diagnosu "porucha čtení", za kterou též skryje tisíce příčin.

Jestliže ale běžně operujeme s tak vágními diagnosami, musíme tyto diagnosy vždy doplnit vysvětlením a popisem, jak konkrétně se tyto poruchy projevují. To však vidíme jen vzácně. Naopak běžně potkáváme populární odpadkové koše - diagnosy, kam můžeme hodit opravdu cokoli - hraniční porucha, autismus, smíšená porucha osobnosti (universální psychopat), LMD ap.

Od doby, co dělám v Brně pro ombudsmana, čtu více soudních posudků. Jsem zděšen, jak si soudní znalci oblíbili diagnosu - smíšená porucha osobnosti. Ta by se ale měla používat v případech, jen když vyšetřovaný nesplňuje žádnou diagnosu specifických poruch osobnosti. To bohužel většinou splňuje. Jenže soudní znalci ji zjevně používají místo toho, aby nemuseli vypisovat vícero diagnos. Například správně by měli napsat, že vyšetřovaný má paranoidní a disociální poruchy osobnosti (F60.0, F60.2) a třeba přidat i diagnosu "Jiná specifická porucha osobnosti" (F60.8) a ne všechny tyto diagnosy smíchat do jednoho hrnce Smíšená porucha osobnosti, zkrátka Eintopf F61.

Ono to vypadá jako slovíčkaření, ale opak je pravdou. Jestliže si z diagnos uděláme rozplizlé bláboly, pak psychologické posudky budou bezobsažné pavlačové drby. Ukáži vám jeden případ, kdy jen náhodou nevznikl vážný problém.

Uznávám, že termíny debil, imbecil, idiot asi nejsou v praxi použitelné, ale i zkušení psychologové si stále nemohou zvyknout, že sousloví "lehká mentální zaostalost" znamená bývalou debilitu a že na tom dítě bude s intelektem opravdu špatně. Každopádně to nevypadá na základní školu a samostatné bydlení. Pamatuju, jak v posudku od lékaře bylo napsáno, že dítě trpí střední mentální zaostalostí. Ptal jsem se, zda adoptivní rodiče jsou připraveni na přijetí dítěte na úrovni imbecilie. Kolegové mi oponovali, že ne, že se to jen tak píše, že prostě bude trochu pozadu a že to má každý druhý člověk. Tak jsem se o tom dohadovali, až se našlo IQ dokonce okolo 30. To je mentální retardace taková jako že jo. Proto stále zdůrazňuji, že s diagnosami musíme opravdu zacházet přesně, asi jako řezbář s dlátem. Bohužel opak je pravdou. Místo pečlivého psychologického řemesla nacházíme rozevlátou uvolněnost. Viděl jsem posudek, kdy jeden soudní znalec od pasu střelil člověkovi imbecilii, zatímco v druhém pečlivějším posudku mu naměřili průměrné IQ okolo 100.

Jednou jsem kvetl při oponentuře bakalářské práce. Autorka se tam zjevně opájela postmoderními citáty stylu: "…schizofrenie – tato patologická radikalizace “normální” neurčitosti identity – zaujala první místo mezi psychickými chorobami." (Bauman). Zdá se, že studentka nikdy neviděla schizofrenika, protože ti zpravidla poruchami identity netrpí. Ti řeší jiné problémy, třeba čip v hlavě, viz ukázka. Stejně tak by mě zajímalo, z jakých pramenů Bauman zjistil, že na rozdíl od minulosti je více schizofrenií, natož že vedou prim. Pokud vím, tak jejich prevalence je vcelku stabilní - 2 % populace. Opravdu schizofrenie (F20) není mnohočetná porucha osobnosti (F44.8), i když etymologicky znamená rozštěp mysli.

Ze všech písmen, co ICD10 používá ke klasifikaci nemocí, představují psychické poruchy jen jedno písmeno. To neznamená, že by jich bylo tak málo, ale pouze že psychiatrická diagnostika je stále ještě v plenkách. Psychických poruch je možná ještě více než somatických. Nemá-li psychologická diagnostika skončit jako šamanistické vykřikování efkových kódů, pak musíme každé F doplnit podrobným popisem toho, jak se u daného pacienta porucha projevuje. Tento popis je pak třeba potřeba považovat za součást diagnosy. Špatná diagnosa = neúčinná či dokonce škodlivá léčba.

 

 

 

Ukázka produkce schizofreniků

Tito lidé zjevně netrpí poruchami identity.

1.

VAZENI
PROTO,ZE GENIALITA A VEDOMOSTI,KTERE MATE NEPOCHAZI
Z VASI HLAVY ,ALE Z ODCIZENYCH /UKRADENYCHI VECI,PROTO
ZDURAZNUJI,ZE JEDNA VEC MA JENOM JEDNEHO AUTORA ANI
RODINA,ANI FIRMA ANI NABOZENSKA SKUPINA NEMA PRAVO SI
JE PRISVOJOVAT.JAKO INSPIRACI POSILAM PISNIC'KY:DALKOVY
VYSLUCH SVEDOMI,BUDU PADAT LIETADLA,NEZOSTANE KAMEN
NA KAMENI.SANCE DOSTAT SE Z TOHO STAVU V CR.GE MONEY BANK
C.U. 171918190/0600.SLOV.REP.POSTOVA BANKA C.U. 12030215/6500.
AUTOR PROGRAMU GENY GENIALITY...BIO PROGRAM,HFG.

2.

Proti hypnóse:
- ve staré malbě je hypnóza - malovat byt!
- vyvětrat lůžkoviny ráno i košili nebo pyžamo!
- staré bačkory vyhoďte - musíte doma chodit v ponožkách a bačkorách. Když odcházíte z bytu, ponožky vyvětrat nebo namočit do vody. Lezou do bytu - zámky neměňte, mají universály
- nenechávat doma propocené věci a špinavé spodní prádlo - vyprat nebo namočit do vody
- umyjte nádobí - lžičky, talíře, hrnečky, příbory hypnóza se bere ze slin. Týká se i závod. jídelen.
- pokud jste přepadáváni přes hypnózu nenechávejte otevřené skříně a zásuvky - čalouněného nábytku se bere také hypnóza, když se nevětrá!
- pozor na okna v protějších domech, dejte si na okna kromě záclony ještě nějakou látku - nejlépe dvě prostěradla - prosvěcuje se! Hypnotizují i přes dalekohled!
- v koupelně si nechte šero - nebo si navlékněte krátkou košilku bez rukávů - leisry si spustí do vany a raicují se!
- přejeďte si čelo mokrým mýdlem a nechte zaschnout - nezhypnotizují vás na ulici!
- ráno vyvětrejte místnost, ve které jste spali, než vejdete do předsíně - každé tělo si vytváří látku vhodnou pro hypnotizéry
- pokud jdete na velkou stranu - otevřete nejbližší okno - důkladně splachujte -

3.

David d.dvoracek@tiscali.cz
Datum: 06. 11. 2003 20:52
Neustále již dva roky tady do mne kopou neznámí telepati proudem a snaží se mě paralyzovat či dohnat k infarktu (momentálně míří do srdeční krajiny, páteře, ledvin, hlavy, končetin, genitálií). Olomouc v okruzích ulic Karafiátová 1, Komenského 9, Kosmonautů 29 a v obci Žerůvky u Olomouce. Dne 7. 1. 2003 mě v Olomouci u obchodního centra "Senimo" okradli! V pátek 10. 1. 2003 jsem na Karafiátově 1 v Olomouci omdlel! Vykradli mi 3x chatu, a postupně mi ji ničí v obci Huzová u Štemberka na Moravě. Mouši se na mě domluvily! Pokazily mi opět oba domovní zvonky. Dnes mi prokoply schránku. Ještě ten den zástřel na nohy + ukájení hlasů. Při sepisování zástřel na týl, do ledvin a do hlavy. Neustále mi cuká pravé oko v pravém koutku. Škodná mi kazí přístup na síť! Posmívají se mi, že jsem teplouš, homosexuál a nechtějí mi dát dívky o které stojím, ačkoli jsem heterosexuál! Některé servery mou zprávu mažou. 14. 3. 2003 mi pokazily emailovou poštu. Dne 15. 2. 2003 mi neznámí telepaté zlikvidovali vysavač! Kopou také do mého psa a do kočky, kterým se tvoří podkožní nádorky a bradavice! Dne 27. 6. 2003 mi otrávili pejska, který na hodinu zcela ochrnul! Pes se mi nakonec ztratil úplně! Dnes již vím, že mou setru srazily autem a mne srazily z kola hned 2x, o čemž jsem si myslel, že jde o náhodu. Prolévám se minerální vodou „Magnesií“, odvarem z meduňky, čajem „Zelený drak“ spím v alobalové krychli, pojídám hořčíkové tablety, ale to vše mou situaci pouze zmírňuje... tel.: 732788680
P. S.: Prosím všechny, kteří se Zkopaným sympatizují, aby tuto zprávu šířily sítí!

4.

diagnostika_schizofrenie.jpg (109449 bytes)