75 rad, jak skoncovat s depresí

RICHARD RYBOLT
Předmluva k českému vydání

Deprese je slovo, které zná každý. To se ale bohužel nedá říci o psychiatrické poruše stejného jména. O té koluje v laickém povědomí neuvěřitelné množství pověr a mýtů. V běžném životě není velký problém, když lidé naivně chápou teorii relativity, ale depresivní fází alespoň jednou v životě trpí okolo 16 % lidí! Překvapuje tedy, jak prostoduché názory na její léčbu stále potkáváme.

U obezity slýcháváme naivní rady: “Hlavně nesmíš moc jíst,” podobně i u depresí daleko nedojdeme s povzbuzováním stylu: “Tak se vzmuž! Jsi přeci chlap?!” Zlaté pravidlo depresí totiž praví, že “depresi není možno zmoci silou vůle, ale je možno přestat dělat spoustu věcí, které ji zhoršují.” Silou vůle můžeme depresi jen zhoršit. Deprese časem odezní – ať sama od sebe, nebo s pomocí psychofarmak, ale vždy je to pozvolný přirozený proces, který potřebuje svůj čas.

Mnoho pokusů, jak se lidé snaží se zbavit deprese, má právě opačný efekt, než jaký by si přáli. Depresivní stavy nezmizí, ale naopak se zhorší nebo protáhnou. Dobré je tedy znát chyby, kterých se lidé při svých dobře míněných omylech dopouštějí. K tomu nám může napomoci předkládaná kniha.

V ruce držíte popis osobní zkušenosti s depresí. Richard Rybolt nám živě popisuje stavy svého nitra v depresi a ukazuje úspěšné i neúspěšné způsoby, jak se s touto poruchou vypořádal. Při četbě však mějte na paměti, že se jedná o popis zkušeností jednotlivého člověka. Za barvitost a autenticitu popisovaných prožitků zaplatíme neúplným popisem podstaty poruchy. To je holt kouzlo osobních výpovědí – síla i slabost této knihy.

Deprese je cyklické onemocnění, které probíhá ve fázích. Autor nám předkládá řadu metod, které fungují, když je deprese na ústupu, ale pozor ty samé “zázračné” metody mohou být nefunkční, když deprese nastupuje. Příklad za všechny. Autor doporučuje léčivý vliv víry v Boha. Ano, to je osvědčená zkušenost mnoha pacientů s mírnějšími formami deprese. Ale věřící by měli vědět, že v těžkých depresích víra v Boha přestává fungovat. Tato znalost je pak uchrání před výčitkami, že kromě deprese ještě mají “slabou víru” či že jsou špatní křesťané.

Každopádně se můžete těšit na řadu metod práce s negativními myšlenkami, fantazijními postavami, řízenou samomluvou, hodnotovým žebříčkem, ze kterých můžete načerpat inspiraci na boj s touto závažnou poruchou. Opravdovost a živost popisovaných projevů deprese Vám pomůže pochopit, co se asi odehrává v hlavě vašich blízkých, které tato záludná choroba sužuje.

Přeji Vám hodně zdaru a poučení z četby.

 

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D.