Prokletí ženatých mužů

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2011

Je mi 31 let a zatím jsem ještě neměla "normální" vztah. Sice se o mě občas uchází nějaký nezadaný muž mého věku, ale dlouhodobě mne nikdy nezaujme tak, jako muž starší – a ženatý. Mám za sebou dva několikaleté vztahy s o 9 a 13 let staršími ženatými muži a nyní se plácám ve vztahu se třetím, s opět o dost starším mužem. A uvažuju, že zase odejdu. Důvod je vždy podobný: Ženatí muži jsou ke mně velmi hodní a štědří, ale nedokážou opustit své manželky a děti, a mě po určité době přestane bavit pořád jen čekat, až si na mne najdou čas. Také je hrozné moci o partnerovi mluvit jen s nejlepší kamarádkou, a jinak hrát divadlo - např. mým rodičům jsem své ženaté muže nikdy nepředstavila a raději jim říkám, že vážnou známost nemám. Máma se trápí, už by chtěla vnoučata. Nejhorší je, že tuším, že problém je ve mně. Že nedokážu budovat vztah od začátku. Líbí se mi, že u těch ženatých je mnoho věcí už daných, že jsou „zralí“, „zkušení“. Možná mi trochu dělají otce (s mým otcem nemám dobrý vztah ). Pomohla by mi terapie? Vždyť jinak snad nejsem mrcha a nechci nikomu ubližovat ani rozbíjet rodiny. Mí ženatí muži se do vztahu se mnou nikdy nedali dvakrát přemlouvat... Mám vůbec ještě šanci na „normální“ vztah?

 

Vážená paní,

Zajímavá je Vaše věta, že "nedokážete budovat vztah od začátku". Na začátku ale jde o to, aby žena odhadla na nezadaném muži, jak se bude chovat jako ženatý. Cílem je poznat, který z těch mladých, nadržených, jankovitých samců má v torně maršálskou hůl, a tudíž který bude dobrým manželem a otcem.

Ženatí nápadníci se chovají různě, ale zpravidla jinak než nezadaní, protože mají jiné výchozí podmínky. Jsou porůznu buď více zkušení, klidnější - mají své jisté, tedy vystupují často sebejistěji, nejsou zpravidla sexuálně vyhladovělí, jindy naopak bývají rozpolcení a díky pocitům viny na ženu nenaléhají. A hlavně jsou alespoň de jure vázaní na jinou ženu, tedy obklopeni pelem nedostupnosti.

Vaší podmínkou zamilování je nějaká z vlastností, které mají ženatí muži a nemají nezadaní. Věřil bych Vám, že je to potřeba zaplnit díru po chybějící otcovské figuře. To bývá pravda častý případ.

V jiných případech ale nebývá tak snadné zjistit, co je na ženáčích pro danou ženu tak lákavého. Ono to totiž vůbec nebývá snadné určit, jaké jsou podmínky zamilování u daného člověka. Například mnoho žen Vám řekne, že nechce plešatého muže, no a za dva roky ji potkáte s holohlavým... Prostě zamilovanost se řídí vším možným jen ne naší intuicí a představami.

Podobně zapeklitá situace, jako u Vás, bývá v případech, kdy žena na rodinách ženatých protějšků znova přehrává nedořešený konflikt s matkou, například neodžitý Elektřin komplex. V těchto případech ženatý muž zastupuje nedostupného otce a jeho manželka pak matku, kterou dotyčná nedobrovolně zaangažuje do přehrání vlastního konfliktu z dětství. Podobné prokletí může být vyhledávání mužů, kteří byli podobní proutníci a hochštapleři jako jejich otec. I v takových případech nacházíme sklon opakovat různá traumata z dětských let.

Zavěšte prosím, jste v pořadí!

Ač Vy máte jinou zkušenost, část ženatých mužů je při přibližování laxní, protože jsou vnitřně rozpolcení. Když se normálnímu ženatému muži líbí jiná žena, tak si nejprve říká, že by si neměl s nikým nic začínat. Drží se zpátky podle zásady Jarka Nohavici: "Máš doma seděti, máš-li ženu a dvě děti!" Pokušení cítí, ale do nového vztahu se nehrnou. Jenže někdy jsou praktickými vdovci, tzn. jsou doma dlouhodobě partnersky frustrování, jako by vlastně žádnou ženu neměli. Takové muže trvající frustrace nakonec zlomí, nebo popravdě někdy i z pouhého plezíru a rozzívenosti vstoupí do nového vztahu. Pravě tento typ mužů má sklon se přibližovat pomalu.

Jeden klient takto kroužil okolo své zaměstnankyně asi dva roky. Pak s ní jednou tancuje na večírku, nevydržel to a šeptá jí do ucha, že je do ní už léta zamilovaný. Ona na to: "Tak to bude strašný průšvih..." A taky že byl.

Důležité na těchto vztazích je, že jim předchází dlouhé, předlouhé období kroužení, které je nabito city a očekáváním. Na tyto včelí tance nemají většinou sexuálně neuspokojení, nezadaní muži trpělivost, jenže bez tohoto kroužení na stejné vyznání lásky daná žena nereagovala. Ženy, které toto kroužení vyžadují jako podmínku, aby se vůbec mohly zamilovat, mají zákonitě dojem, že ženatí muži jsou jejich prokletím.

Jedna známá takto byla léta milenkou ženatého muže a stále doufala, že se konečně už rozvede. Dočkala se. Muž se opravdu na konec rozvedl, ale k její smůle vzal si jinou čekatelku ze svých milenek. Problém mé známé byl, že pouze v podobných vztazích dokázala být naplno sexuálně uspokojená.

Kdo přebírá, přebere!

Domestikace zvířat probíhala bezděčně tak, že ze stáda divokých zvířat se neustále vybíjeli ti divočejší, nežádoucí kusy, až zůstaly geny jen těch klidných a mírumilovných jedinců. Stejně tak, žena fixovaná na přebírání mužů jiným ženám, najednou zjistí, že si ze stáda všech mužů bezděčně, ale přesto spolehlivě vybírá jedince s těmi "geny", které je možno odlákat přes postel. Bohužel avšak časem zjistí, že není jedinou ženou pod sluncem, která zná tento trik s postelí. Takže na její pódium si to časem přimašíruje nějaký mladší model, který jim pomocí stejně primitivního triku předvede, že jejího muže není až tak těžké odlákat přes postel vcelku kamkoli. Ne jedna taková žena si nakonec posteskne: "Já jsem holt na ty frajery..."

Tak teď, babo, poraď! Co s tím?

Mám pocit, že Vás neustále straším, ale že vy víte sama nejlépe, že ženatý muž je cesta do pekel. Vás asi nejvíce zajímá, co se s tím dá dělat. Pokusím se Vám načrtnout jednu z možných taktik.

Tak především byste měla analyzovat, který z těch několika nastíněných modelů, je ten Váš. Je to opravdu náhrada otce? Možná, ale může to být ještě jiný, zde nepopsaný případ. Každopádně základem je dobrá diagnostika. Jaké jsou podmínky Vašeho zamilování? Co na ženatých mužích je tím neodolatelným feromonem? Nemá tento feromon i jiný, mladší, nezadaný muž?

Jenže ani jakkoli geniální diagnostický vhled Vás nezbaví nutnosti jít cestou, která Vám není přirozená, a tedy pravděpodobně i méně příjemná, až dočasně dost nepříjemná. Některým lidem funguje srdce jako dokonalý kompas. Vám ne. Vy musíte dělat umělou korekci. Zkuste nejprve to nejjednodušší. Přestaňte řešit ty, kteří se líbí Vám, rozebírejte ty, kterým se líbíte vy. Z nápadníku vyhažte všechny ženáče a zakažte si veškeré schůzky s nimi. Ukončete všechny sexuální vztahy se ženatými muži. Dokud budete někde milenkou, nebudete mít motivaci jít do nejistého businessu s nezadaným. Když budete přiměřeně partnersky frustrovaná, budete ochotnější jít do vztahu s nezadaným. Hlad je přeci nejlepší kuchař.

Nezadané nápadníky projeďte optikou své normální, dobré, nejlépe moudré kamarádky, která je už šťastně vdaná, má sqělého muže, kterého byste si přála i Vy a která se zdárně reprodukuje. Počítejte s tím, že tato žena, která v tom umí chodit, vetuje pár favoritů Vašeho srdce. Smutné, ale proto za ní konec konců jdete. Často je taková protřelá kamarádka lepší než psycholog.

Ze zbylých si vyberte toho nejlepšího. Do batohu si dejte vervu na dva roky, pořádně se nadechněte, zacpěte si nos a skočte do vztahu. Počítejte s tím, že to bude hustý. Bude se Vám motat hlava, budete mít urgenci katapultovat se na Měsíc, budete mít na něho bezdůvodný vztek a bůhvíco ještě. Zkrátka budete se přemáhat. Ať budete cítit cokoli, měla byste tato období vyprahlosti překlenout úctou - zkrátka budete se k tomuto vyvolenému chovat jako ke králi, tzn. vždy lépe než k cizím lidem.

Samozřejmě i zde se může vztah nepovést, i zde se můžete ve volbě partnera zmýlit. Každopádně kdykoli budete mít neodolatelné puzení ze vztahu vypadnout, nebo naopak se vdát, neukvapujte se! Odložte tuto akci na nějaký čas a jděte se napřed poradit buď se svou kamarádkou, nebo se svým osvědčeným(!) psychologem.