Chat s psychologem Jeronýmem Klimešem na téma záškoláctví a sociální dávky

Naplánováno 2020-02-10 od 10.2. 16:05 do 21:45

Zadejte prosím autentizační kód, který Vám zaslala redakce...

Karel

Dobrý večer, co si myslíte o návrhu paní ministryně? Myslíte, že to je dobrý nápad? Přinutí to rodiče dohlížet na to, aby děti chodily do školy?

Vážený pane, samozřejmě to se mělo realizovat už dávno. Už jsem o tom několikrát psal. Všechny dávky u "sociálně slabých" by se měly vydávat po denních dávkách pomocí jednoduchých bankomatů, které by kontrolovaly nejen kartu, ale i otisk prstu (aby byla jistota, kdo peníze vybírá a kde). To znamená, že matka, pokud by dala děti do školy, tak by si z bankomatu u školy mohla vyzvednout dávku. Pokud by děti do školy nedala, tak by jí peníze zůstaly na účtě a opatrovník by z nich zaplatil, co kde dluží. Měli bychom jistotu, že nepropijí měsíční dávku za dva dny, že jí to nesebral lichvář a že si to vybrala osobně, tzn. že nepracuje t.č. v zahraničí. Samozřejmě pokud by byla výplata navázaná na třídnici Bakalář či jiný docházkový systém, tak by peníze dostala, jen pokud děti sedí v lavicích, nebo jsou ve školce. Ať na ně může stát taky trochu výchovně působit, aby uměly alespoň číst a psát. Dnes stát vyplácí peníze měsíčně, ty jsou propité za tři dny, nebo jim to seberou lichváři. Prostě kocourkov...

Milena

Znam pripad, kdy zak OU vyhrozoval ucitelce fyzickym utokem. Po pobytu ve vychovnem ustavu se opet vratil do skoly a vse se opakovalo. Ucitelka nakonec skoncila v pracovni neschpnosti a ukoncila pracovni pomer, protoze vedeni skoly na to reagovalo slovy: Zaku je malo, musis to vydrzet. Jaky na to mate nazor?

Vážená paní, stát by si měl vážit a podporovat ty, kteří za něj dělají nepříjemnou práci, tzn. učitelů, zdravotních sester, sociálních pracovnic, policistů, obyčejných úředníků. Proto do těchto profesí se moc nehrnou muži, protože my tuto šikanu státu opravdu nemusíme, nemáme rádi chronický neúspěch, který tyto profese musejí trvale snášet. Pro stát je prostě důležitější ta učitelka než problémový žák, který je zdá se už nyní jednou nohou v kriminále. Nemáme nebo nevyužíváme způsoby, jak eliminovat problémové žáky ze ZŠ, jak umravnit psychopatické rodiče, kterých je v populaci okolo 5 %. Jak tvrdnou mezilidské vztahy a narůstá programový egocentrismus, bude v budoucnu nezbytné hodně přitvrdit. Proto je to třeba dělat spíš uváženě a programově, protože jinak se to bude dít agresivně a chaoticky, vždy po nějakém šíleném, kriminálním činu. Problém je v tom, že za posledních n-let prakticky nefunguje vláda a Parlament, takže žijeme v bezvládí, kdy se nic koncepčně neřeší. Například NRP (náhradní rodinná péče, adopce, pěstouni) by potřebovala výrazně "upgradovat", ale nezdá se, že v nejbližších letech, že by se mělo něco změnit v souvisejícící legislativě.

Martina

Dobrý večer,jsme v situaci,kdy dcera mého přítele, která je žákyní 9. třídy má za minulé pololetí víc než 500 zameškaných hodin. Její matka,která ji má v péči ji vše řádně omlouvá. Omluvenky se stále opakují...nemoc, nevolnost, psychické problémy atd. Ráda bych se zeptala,jak tento problém řešit.

Děkuji Hybnerová

Vážená paní Hybnerová,
v rozvedených rodinách děti fakticky dospívají už v 14 letech, tzn. záhy po pubertě. Rozvedení a rozhádaní rodiče nemají sílu je jakkoli vést, proto u rozvedených je velké procento tzv. nepovedených dětí. V tomto věku to většinou řešení nemá, protože 14leté dítě prakticky není možno donutit, aby se přestěhovalo k druhému rodiči, pokud samo nechce.

Nejlepším řešením je pořídit si v novém funkčním vztahu 3-4 nové děti, aby se Vám povedlo alespoň jedno dvě děti, abyste nezažila tzv. totální výchovné fiasko, kdy rodič se dvacet let stárá o jedno/dvě děti, které ho nakonec zavrhnou a opustí.

Kolega psycholog na jedné konferenci říkal, že podle jeho výzkumu cca 30% dospělých synů se vůbec nebaví a není v kontaktu se svými biologickými otci. To je vysoké číslo, každý třetí, dospělý muž v podtatě nemá otce, a dotyčný otec nemá tohoto syna. Při dané rozvodovosti a míře rozpadlých vztahů se ale s takovými konci musí počítat.

Prostě musíme počítat s tím, že sem tam přijdeme o nějaké své milované dítě. Koneckonců názorně popisujete, jak to v realitě vypadá: Dítě neumře, ale jaksi shnije zaživa.

mamča

Dobrý den, dcera chodí do druhého ročníku SŠ. Naštěstí je to bezproblémové dítě.

Dnes se ale vrátila naštvaná, že jela o 2 h. déle domů a musela vlak kombinovat busem aby se vůbec dostala, protože na trati byly stromy. Zítra nechce jít do školy, že to bude stejné, že i ráno dnes ráno bylo hodinové zpoždění. Teď to tady vypadalo jako konec světa, že bych se bála vystrčit nos. Pokud jí takto výjimečně nechám doma, budu podporovat záškoláctví? Děkuji moc za odpověď.

Vážená paní, jak koukám ze dveří, tak bych dceru zítra do školy poslal štando pede... :-)

mamča

Děkuji za odpověď „štando pede“ - dceři jsem to dala přečíst - s úsměvem řekla....mami ty seš....ale divím se, že ti tak rychle odpověděl :-)

(chvilku předtím jsem jí ukazovala vtipný dotaz od paní pišné :-)

a vaší dokonalou odpověď!!!!!! Máte bonusové body a výtečný smysl pro humor :-)

Krásný večer

Milé dámy, tak alespoň se nenudíte. :-) jk

Jana

Dobrý večer, záškoláctví bylo,je a bude. Nemyslíte si že před rokem 89 se řešilo efektivněji? Tedy dítě šlo do dětského domova nebo tzv polepšovny? Nárůst je podle mě způsoben pseudodemekracii

Vážená paní, problém je v tom, že dnes se v realitě ruší povinná školní docházka. Na jednom OSPODu jsme řešili, že dítě na ZŠ má 480 neomluvených hodin. OSPOD to řešil se školou od začátku, ale narazili jsme na policii a státního zástupce. Podle nich je to pouze přestupek, takže děti dále nechodí do školy - "rodiče to prý to tak vážně neberou". My, co chodíme do práce, tedy živíme tuto rodinu dnes. Tamní státní zástupce a policie nám zabezpečí, že naše děti budou živit i negramotné a nepracující potomky těchto rodičů. To samozřejmě před rokem 1989 nebylo, na tyto problémové rodiny byla větší přísnost. Vcelku bych souhlasil s tím, že dnešní státní systém není schopný a ochotný umravnit cca 5 % této velmi problémové populace. Takže na jedné straně je sklon prodlužovat vzdělání až do 18 let, ale z druhého konce se v praxi ruší povinná školní docházka.

Senta

Já jsem na své díte pišná. Každé pololetí má jen 20 zameškaných hodin. Nikdy více. To je dobré nebo ne?

Vážená paní, ano, ještě je třeba, abyste s ním více četla, méně koukala na televizi a dělala společně domácí úkoly. I rodič se s dětmi může hodně přiučit, ale hlavně předá dítěti lásku ke vzdělání. Dnes lidé usilují o tituly a certifikáty, ale o vzdělání a znalosti jeví minimální zájem.

Marek

Jak můžu uklidnit dítě, kterému je 6 let a má časté záchvaty vzteku. Kamarád mi řekl, že by se mohlo jednat o autismus.

Vážený pane, může se jednat o kde co. Měl byste ale především vyloučit běžné výchovné problémy:

a) Spí to dítě dostatečně? tzn. 12 hodin denně? Nemá spánkový deficit?

b) Nekouká moc do tabletu či jiných digitálních zařízení?

c) Máte pochvaly či výtky vůči němu v poměru 9 pochval:1 výtka? Není moc kritizované? Má dost citové podpory? Trávíte s ním dostatek času? Nechováte se k němu příliš tvrdě?

d) Nevypadá to doma na rozvod? Nehádáte se před dítětem?

Šestileté děti bývají vláčné a kooperativní. Pokud nejsou, většinou je problém v rodičích. Pokud se Vám do dvou měsíců nepodaří chování dítěte změnit, určitě bych navštívil nějaké odborníky a zkonzultoval, kde mohou být zdroje problému.

L

Jak by podle vás měla probíhat komunikace s 18 letým dítětem .... kolem slyším věty .....dokud chodíš do školy a bydlíš doma, šatím tě, živím tě ..... ty věty jsou hrozné a každý z nás je nesnášel a teď je používají na svá dítka. Myslím si, že tím si dítě odcizím.....je lepší udržovat kamarádskou úroveň, aby se dítě svěřovalo..... Ale letos nás ta 18 čeká, vzroste sebevědomí dítěte....můžu vše - je mi 18, nic nemusím, když nechci....... Nechci udělat chybu, porušit vztahy, ale bojím se, že rebélie přijde -) Děkuji

Vážená paní, je třeba odlišovat normální rozhovor, kde komunikujeme s dítětem jako rovný s rovným (velká časová období od nejmenšího věku), od výchovného rodičovského rozhovoru, kdy opravdu důrazně připomeneme dítěti meze jeho stavu a rodinné role. Dítě je doma pouze dočasně a od puberty je mezi ním nevyřčená dohoda: "Můžeš tady v domě svých rodičů nadále bydlet za předpokladu, že se vzděláváš a neparazituješ na systému." Pokud dítě tuto dohodu porušuje. Je dobré mu ji důrazně připomenout, protože po ukončení školy byste se podle ní měli chovat, tzn. nevytvářet mamahotel, ale dítě vyslat na zkušenou do světa, což byla vždy důležitá součást výchovného procesu, kterou dnes zanedbáváme. Tedy mladému testosteronovému samci je dobré připomenout, že především Vy rodiče ho nemusíte živit a jak říkám, seznámit ho s brankou, za kterou se co nevidět octne.

Hodná zena

Zdravím, co byste mi řekl na toto, pane psychologu. Žacka13let, do 13 cti v pohodě, teď totální flegmoš. Dělá si o chce. Ne že jakjsem v práci mi napíše, zdamuze zůstat do. A, ona mi to ohlásí Bo ví, že to neovlivnim, že ze zůstane doma, když já čekám teprv na bus domu, nebo musím být v práci již v době, kdy ona čas, a teprve vstává. Ato udělá v jednom týdnu v pátek, a v dalším chce vynechat zas jiný den. Přijde mi, že ty děti jsou celkové suverénní a nezáleží jim na tom, co říká a chce rodič. Jsem táta i máma v jednom. Její otec s nama není. Prilnulaspis k babine své, a matka je na druhé koleji. Předem děkuji, rady uvitam

Vážená paní, opět problém puberty. Mé babičce v 13 letech řekl můj praděda: "Anežko, musíš jít z domu. Nemáme pro tebe chleba." Biologická dospělost začínala a začíná pubertou. V v narušených, neúplných rodinách je třeba počítat s tím, že 14 leté dítě se chová jako dospělé, tedy ignoruje rodiče, protože této silové manipulativní hry je od puberty schopné. Navíc většinou v těchto rodinách není důraz na vzdělání, ale na to, aby dítě dodělalo školu. Rodiče se ptají na známky, ne na to, co zajímavého dnes probírali. Já jsem například dnes s dětmi probíral Lichtenbergovy obrazce, které jsme si vyrobili v mikrovlnce ze starého CD. Pak samozřejmě děti mají rády fyziku ve škole, protože mají pocit, že to k něčemu je, mohou si popovídat s tátou o blescích a fraktálech (https://en.wikipedia.org/wiki/Lichtenberg_figure). Prostě méně koukat na televizi, více číst a s dětmi rozebírat znalosti. Pak takto po pubertě raději chodí do školy, protože vzdělávání berou jako životní styl své rodiny. Nejde jen o známky či titul.

vzdělaná

Paní SENTA - ať se naučí vyjmenovaná slova :-) aby byla pyšná a ne pišná :-(

Vážená paní, Překlepnout se může kašdý. :-)

Kopretinka

Dobry vecer, mam ustoupit triletemu diteti kdyz se vzteka? Neco mu nejde tak si lehne na zem a krici na me at jdu za nim a dam mu ruku, nekdy se i pozvraci jak se vzteka. Dekuji

Vážená paní, děti do tří let jsou křehké zboží. Jděte se poradit s někým, kdo může pozorovat vaše interakce s dítětem "online". Tady funguje obyčejné podmiňování. Je možné, že jste toto chování dítě bezděky naučila, ale to musí posoudit někdo, kdo Vás bude naživo pozorovat v interakci s dítětem. To já na dálku nevymyslím.

Dobra

Dobrý vecer ,můj dotaz zní vnučka 27 měsíců občas pokud neuděláme co chce začne se valte po zemi a to kdekoliv.Co s tím. Dekuji za odpoved odeslat

viz výše

Jana

Dobrý večer, také mám 19-letého chlapce, ale v pěstounské péči. Bohužel se stále stýká s matkou a ta ho navádí k nedobrým věcem. Takže často chybí ve škole, omluvenky si už může podepsat sám. Navíc chodí na brigádu, takže si peníze vydělá a to mu přidává na suverenitě. když ho vyhodím, skončí na ulici a to nechci. K matce také nemůže, protože je bezdomovec. Nemám na něho prakticky žádnou páku a když mu vysvětlujeme, že to dělá pro svůj budoucí život, tak je na něm vidět, jak nás má "na háku". Co máme dělat?

Vážená paní, děti v pěstounských rodinách jsou v podobné situaci jako v rozvedených rodinách. Výchova fakticky končí po pubertě. Procento nepovedených dětí je velmi vysoké. Vysvětlete mu, že škola je příprava na život mimo Vaši domácnost, a že po ukončení školy, bude u Vás už jen občasným hostem. Každopádně jedeme podle pořekadla: "Chytrému napověz. Hloupého kopni." Kdysi se mi podařilo jeden takový případ pěstounky samožadatelky elegantně vyřešit, tak jsem chodil nafouklý jako holub na báni, ale to rozhodně není pravidlo. Tragické případy v této branži jsou spíš pravidlem než vyjímkou.

Lucie

Dobrý večer, 4.5lety syn,DG Vývojová disfazie,nechce chodit do školky,stýská se mu,nevydrží beze mě ani hodinu,pak jen brečí a zvrací a odmítá komunikovat.Navic odmítá autority a to jak doma,tak ve školce.Nechape,že je dítě,má pocit,že je na stejné úrovni jako dospělí...vysvětlujeme, zdůvodňuje,nic nepomáhá... Vážená paní, vývojová disfázie může být pořádná pecka, ale bůhví, co se ve Vašem případě pod tímto pojmem skrývá. Každopádně pozorujete separační reakci, přečtěte si článek: http://skolka.klimes.us Musíte řešit především separační reakci, ne vývojovou dysfázii.

Vážená paní, vývojová disfázie může být pořádná pecka, ale bůhví, co se ve Vašem případě pod tímto pojmem skrývá. Každopádně pozorujete separační reakci, přečtěte si článek: http://skolka.klimes.us Musíte řešit především separační reakci, ne vývojovou dysfázii.

David Dorow

Dobrý den Vážený pane doktore.Synovi musím opakovat vše 5krát,jak docílit toho,aby upolslechl hned?Děkuji za Váš čas:)

Vážený pane, záleží, kolik je Vašemu synovi let. V malém věku je to normální. Vojenskou poslušnost (reakce na rozkaz) se muži učili až v dospělosti, ne jako děti. Zkonzultujte se ženou, pedagogy či psychology.

VENDULA

Dobrý den pane doktore náš 5letý syn se neustále vzteká,kvůli úplně všemu.Co s tím?Moc děkuji za odpověď.

Vážená paní, viz podobná otázka zde okolo. Nejčastěji je to přemíra kritiky a instrukcí ze strany rodičů, tzn. málá citlivost. Ale příčin může být vícero.

Lenka

Dobry vecer jak dostat z deti duvod zaskolactvi nejsme na davkach oba pracujeme a v rodine problemi nejsou podle zs ani tam neshledali problem presto chodi za skolu.Jak se branit jako rodice dekuji za odpoved

Vážená paní, pokud chcete rozmluvit dítě, pak nejlepší je:

a) společná manuální práce (loupání ořechů)

b) pěší výlety

c) společné večerní usínání, které jsem dnes kvůli této anketě propásl.

Takže jde o to, trávit s dítětem více času při jmenovaných aktivitách a ono z něho snadněji vypadne, proč do školy nechodí.

Míša

Dobrý den, syn propadá z matematiky v prvaku na stredni skole, uci se, chodi na doucovani kde mu to jde.Presto jsou vysledky ve skole spatne.Odejit nechce.Mam pocit, ze je uz pred kazdou pisemkou tak vystresovany, ze dela zbytecne chyby.Nevim jak mu pomoct co se tyce sebevedomi...Mate nejakou radu?

Vážená paní, pokud je zdrojem selhání stres a tréma, pak je třeba nácvik relaxačních technik. Pokud se jedná o dyskalkulii či poruchy pozornosti, tak je třeba vyšetření. Opět je třeba spolupráce s učitelem, psychologem, speciálním pedagogem. Udělat podrobnou diagnostiku, aby se vědělo, co je příčinou těchto specifických selhání.

muz

Dobrý den, proč s mým synem mají problém, že moc nechodí do školy(182 hodin v 1. pololetí kvůli sportu) a má samý 1 v 9 třídě...

Vážený pane, detaily neznám. Sport je dobrý jako koníček, ale potřebujete, aby kluk byl chytrý a vzdělaný, až mu skončí sportovní kariéra okolo 30-40 let. Jako psycholog mohu pracovat dlouho do důchodového věku, ale jako hokejista bych už dávno skončil... Čím bych se pak živil? Váš syn musí mít důkladné znalosti, ne jen známky.

Lucie.V

Dobry den mam na vas otazku mam 8leteho syna ktery chodil do školy pote byl hospitalizovan na psichiatrii a bylo mu diagnistikovano adhd a že je autista a z předešlé školy sme ho daly do jiné školy při FN ale malej mi odmítá chodit do školy rano nechce stavat myslela sem že kdyz zmnění školu do které se těil zlepší se to mam strach chodit i do prace aby rano vubec vztal do školy doufam žee tato moje otazka stačí a predem děkuji za odpověd lucie V

Vážená paní, chápu to správně, že Vy ráno odejdete do práce a čekáte, že se 8leté dítě samo obleče, nasnídá a vypraví do školy? To není dovednost, kterou májí obecně děti v tomto věku. Tady bude třeba, abyste se výchově více věnovala.

nene blbe semto napsla rano ho do školy vypravim a když ne ja tak muj tata jeho dědeček ale nechapu když se tak strašně těšil do nove školy a tet tam nechce chodit omlouvam se napsla sem to trosku spatně dekuji

(zůstalo bez odpovědi)

Hanka

Dobrý večer. Mám 17 letou dceru. V srpnu jí bude 18 . V loňském roce měla zameskano strašně moc hodin,měla i neomluvene. Řešili jsme to s ředitelem školy,nakonec ji dali šanci prvák opakovat. Dostala 3 z chování. Teď tedy nemá tolik neomluvených hodin ale problém je v tom,že když se jí ráno nechce vstávat tak prostě nejde. Nebo zaspí a místo toho aby i tak do té školy šla tak zůstane doma. Ode mě už učitelka brát omluvenku nesmí. Je to nařízení ředitele školy. Už nevíme co s ní. Mám obavy že se takhle bude chovat až nastoupí do práce. Šikana ve škole není. Chodí na školu na kterou chtěla jít. Děkuji za odpověď.

Vážená paní, už jsem to tu psal. Vaše výchova fakticky skončila. Holka je po pubertě. Pokud se zatvrdí, nikdo ji do školy nedostane. Zkuste vše, co je ve Vašich silách, ať si později moc nevyčítáte. Pokud se nezadaří, je třeba ji seznámit s brankou a jakmile ukončí školy, tak ji vypustit do světa. Buď ji otluče a dovychová realita, nebo nic.

Lenka

Dobry vecer potrebujem poradit jak z deti dostat duvod jejich zaskolactvi.jedna se o dceru 15let a syna 13let oba na zs.v rodine zadne problemi nemame.jediny problem by mohl byt to ze jsme hodne v praci.obe deti jsou schopne nedojit do skoly atreba i 4 dny neprijit domu uz to resi i ospod uz opravdu nevime co udelat aby nas nezavreli moc dekuji za kazdou radu

(zůstalo bez odpovědi)

Klara

Přestěhovali jsme se já a syn do jiného města. Teď začal syn buď v pondělí či 1x v týdnu vynechavat školu. Ráno není nikdo doma a mě píše do práce že mu něco je. Buď si skopl palec a nemůže chodit,nebo mu je zle...stále něco. Říká že si to nevymyslel ale když to rozebereme tak říká že do školy nechce protože si nerozumí se spolužáky...Máme v plánu psychologa. Jak dál? Dekuji za odpoved.

Vážená paní, především to musíte konzultovat:

a) s otcem

b) učitelem a vedením školy.

c) popř. OSPODem, PPP ap.

Většinou se tyto komplikace zvládají kolektivní prací a dohledem na dítě. Samotná matka s dítětem (prepubertálním/pubertálním) si často už moc rady neví, protože to začíná být silnější než matka.

Jara z Ovy

Mam otazlu co mam jako delat kdyz Filip nechce chodit do skoly s ciganama protoze v ostrave jich je hodne!!!!!! tak tam nechodi a chodi radeji se mnou na fusky at mame vice penez a co ted?????? je v 5.tride a do 9.tridy je dost daleko!!!!! poradte mi pls

Vážený pane, neposílat syna do školy a v 5. třídě jej místo školy brát do zaměstnání je trestný čin.

Jitka

Muj syn má 19 let a neustále nechodí do skoly. Nevim jak ho mám donutit. Omluvenky si píše sam. Bojím se, ze nedodela skolu

Važená paní, to se bojíte zcela správně. Je dospělý, a proto je na čase ho seznámit s brankou. Ukážete mu branku Vašeho domu a řeknete: "Toto je branka a tady toto je prozatím tvůj domov. Až doděláš nebo nedoděláš školu, budeš žít už kdesi támhle v dáli za touto brankou, tzn. půjdeš z domu a doma budeš jenom jako host, v sobotu na svíčkovou. Myslíš, jsi na něco takového dostatečně připraven? Pokud ne, tak bych se na tvém místě začala rychle připravovat. Moc času ti nezbývá, mladý brachu..."

Martina

Dobry vecer.Muj 9- lety syn odmita chodit do skoly,ma diagnostikovan Asper.syndrom,je v peci autisticke poradny.Pred par dny nesel vubec do skoly,toulal se po venku,prestoze jsem ho privezla az pred skolu.Kazdy vsedni vecer a rano trpi prujmy,o vikendech nikoli,stale place.Ve tride sikana neni,vse resim s p.ucitelkou,sk.psycholozkou,ceka nas psych.vysetreni.Velmi spatne se adaptuje,socializuje,deti si nevsima.Zajimalo by me,zda je nutna zmena skoly,kdyz nema rad zmeny, nebo co by dle vaseho nazoru pomohlo.Do skoly chodi normalni,v autisticke jsou mentalne postizene deti,tam ho nechteji prijmout,ze by se tam necitil dobre.Dekuji za radu a preji krasny vecer.

Vážená paní, poruchy autistického spektra jsou tak široké, že to, co popisujete, může ale stejně tak nemusí s autismem souviset. Jak vidím, jste v péči odborníků. Já na autismus nejsem odborník a na dálku nemám, co bych k tomu dodal.

Toto byla poslední otázka. Redakce ukončila příjem dalších otázek.

Elvis Presley has left the building!