Co muži dělají z lásky

Tina, rubrika Partnerství AFF 18/07

Někdy se chovají jako blázni, aby dokázali své vyvolené, jak moc o ni stojí. Paris kvůli lásce ke krásné Heleně způsobil válku, při které byla zbořena Trója. Jiří Suchý a Jiří Šlitr chtěli v písničce z roku 1962 pro ženu mimo jiné “složit píseň, rozbít atom”. Muži zřejmě rádi provádějí různé více či méně pošetilé kousky kvůli tomu, aby získali přízeň osudové ženy, jak ukazuje několik skutečných případů.

Vyznání dlouhé 50 metrů

Tak třeba jeden britský umělec, který byl v sedmatřiceti stále ještě sám, se v roce 2005 rozhodl pro neobvyklý čin – vydal se po čtyřech na devadesátikilometrovou pouť z Londýna do Canterbury. Ačkoliv celou cestu nesl ceduli s nápisem Zkus mě milovat, žádná ho nevyslyšela. Neuspěl ani plachý anglický pastevec, když chtěl v roce 2004 dobýt srdce své vyvolené s pomocí stáda ovcí. Vycvičil je, aby vytvořily zdaleka viditelný nápis “Miluji tě, moje jediná”, ale ona to neocenila a dala přednost jinému.

Větší štěstí měl v roce 2003 chlapík z Mnichova, který “nakreslil” traktorem na své pole obraz Gustava Klimta Polibek a vedle něj napíchal do země tyče, které tvořily větu “Katrin, vezmeš si mě?” Když pak milé Katrin ukázal při vyhlídkovém letu svůj výtvor, s nadšením vydechla své Ano. Jistý Hamburčan chtěl zase manželku překvapit neobvyklým dárkem k výročí sňatku, a tak si objednal si letadlo, za kterým nechal vlát 50 metrů dlouhý transparent s vyznáním lásky pro ni. Jeho paní nejprve úplně ztratila řeč, ale potom se dojetím rozplakala.

Nic není ztraceno, ani když vyvolená beze stopy zmizí, jak může dosvědčit jeden Kanaďan. Na dovolené na Kubě potkal Sabinu z Belgie a nevzal si její adresu. Aby ji vypátral, poslal 3700 vzkazů všem belgickým Sabinám, které se mu podařilo najít. Tu pravou upozornil na akci zamilovaného muže její bratr a ona se mu ozvala.

Vrásky z nešťastné lásky

Zcela jinak dal najevo své city jeden podvedený britský manžel. Románek jeho ženy s kolegou z práce ho rozčílil do té míry, že ji nejprve vyhodil z domu a pak ji ještě nabídl na prodej na internetovém dražebním serveru eBay. Kvůli neopětované lásce se rozhodl k zoufalému skutku mladík ze severních Čech: nechal se kamarádem pořezat na obličeji a nahlásil to jako přepadení. Není známo, jestli tím dívku získal, ale on sám se za klamání policie odpovídal z trestného činu.

Milující muži jsou ale schopní i jiných a podstatně láskyplnějších skutků. Jeden manžel, jehož žena přišla po chemoterapii o vlasy, si ze solidarity k ní oholil hlavu. Není divu, že s takovou podporou a velkou dávkou lásky nakonec nad nemocí zvítězila.

Proč muži dělají kvůli ženám či pro ženy takové věci?
Psycholog Jeroným Klimeš k tomu říká:

Při čtení zmíněných kousků mi trne krev v žilách. Většina popisovaných kousků není projev kvality mužů, ale naopak spíš jejich zoufalosti. Oni svými extrémními činy dohánějí něco, co chybí v kvalitě. Přeci nejde o to, lézt po čtyřech napříč Anglií, ale stačí se umýt, mít obyvatelný byt, stálý přijem ap.

Proč muži dělají tyto šílené kousky? Protože to ženy vyžadují. Zejména při dvoření žena chce, aby muž ukázal ochotu k investici - do vztahu, do rodiny. Například zaplatil za ni v restauraci, kupil dárek, květiny či šperky. Ale investice zdaleka nemusí být finanční. Jednou pro ženy z nejatraktivnějších investic je přijetí jejich dítěte. Proto mnohé inzeráty svobodných matek zjevnější či zakrytější formou testují reakci muže na dítě: "Dvě Janičiky (28 a 2) hledají prima kamaráda a tátu v jedné osobě..." Jestliže si dotyčný muž bez zábran a vstřícně hraje s dítětem, otvírá to srdce ženy (mezi námi muži - nejen to) víc než popisované bláznivé kousky.

Jak muži, tak i ženy mají chybný sklon usuzovat: Čím větší šílenost, tím větší láska. Pozor takto to nefunguje. Ani ve světě zvířat. Kukaččí vejce je zpravidla větší a ptákům se líbí více než jejich vlastní, přesto je hloupost se o ně starat. Stejně tak bychom nespočítali, kolik žen dojelo na tuto iluzi. Mnohé z nich nemohou přijít na kloub své životní hádance, proč se na ně lepí vždy samí magoři a psychopati. Jejich patologické partnery jim vybírá jednoduchý filtr či iluze - čím větší gesto, tím větší láska. Například jejich táta opustil rodinu a ony to těžce nesly, tak hledají přemrštěně silné záruky toho, že u jejich partnerů se to nestane. Vybírají si ty, kteří předvádějí extrémní kousky, extrémní investici. Jenže takto normální partnery vyřadí a zůstanou jim majetničtí žárlivci, kteří trpí tím, co ony samy - chorobným strachem z opuštění. Jenže s nima se nedá žít...

Podobné excesy nacházíme typicky i při rozchodech. Muž nejprve nechá vztah zajít do naprosté krize. Ignoruje všechny ženiny varovné signály. Když té dojdou síly a rozejde se s ním, muž se nejprve zhroutí, a pak začne vyvádět popisované extrémní kousky. Najednou si je jist, že ji má rád, že se chce ženit, najednou nechápe, co měl proti dětem atd. Tyto extrémity v této fázi rozchodu jsou příznakem jeho totální kapitulace a bohužel už nemají na ženu větší vliv: "Proč jsi s tím nepřišel před dvěma měsící? Sorry, teď už není cesty zpět..."

Na závěr jedno praktické doporučení - extrémní akce jsou fain jen jako zpestření fungujícího vztahu. Ale jakkoli srdceberoucí gesto doporučuji ignorovat, pokud máte vážné pochyby o kvalitách svého protějšku. Kvantita totiž není kvalita.