Jak si opravit podsedák na židli?

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2021-09-12

Manželům Vamberovým je už přes 80. let a občas jim opravuji počítač. Při jedné takové příležitosti se mi svěřili, že si nechali natřít výklenek proti červotoči. Barva za 200 Kč, jeden den práce jednoho člověka. Kolik myslíte, že si řemeslníci řekli? Teď se podržte - 40.000 Kč. Jak říkám, ani my se za 20 let nebudeme schopni spolehnout na svou sílu a inteligenci. Jediné na co budeme spoléhat je morálka, kterou jsme naučili své děti a celou tuto mladou generaci. Každopádně kromě porouchaného počítače měli Vamberovi zničený podsedák pod židli, zbyla jen dřevěná kostra. Tak jsem ji přivezl domu a zkusil opravit pomocí staré plovoucí podlahy. Výsledek mile překvapil, a tedy může sloužit jako inspirace.

Secvaknul jsem dva kusy plovoucí podlahy k sobě do kříže tak, že jedna vrstva jde zpředu dozadu a druhá zprava doleva. Nicméně dělal jsem to nadvakrát po jednotlivých vrstvách.

Na rubovou stranu si nakreslíte obrys podsedáku. Podotýkám, že je lepší to řezat z rubové strany, protože pak je řez na lícové straně hladký.

Protože mám starý maflík, vodící lištu si dělam improvizovaně. Prostě rychlosvorkami přicvaku desku i s vodící latí k tomuto improvizovanému stolu a podél té latě jsem ty desky zařízl maflíkem (ruční kotoučovou pilou). Výřezy v rozích jsem vyřízl přímořezkou.

Protože jsou ty desky tenké, tak jsem vyrobil takové čtverce dva a sešrouboval je do kříže pomocí čtyřech vrutů se zápustnou hlavou, viz obrázek.

Práce na dvě hodiny.