Vrtačky a jiné nářadí na baterky bez baterky

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2023-11-25

Jsem příležitostný kutil, jak je vidět i z těchto stránek, a právě proto nemám rád nářadí na baterie. Baterie stojí 2000 Kč, když se s ní nepracuje každý den, tak do pár měsíců odejde. Koupit si baterii je jen o málo levnější, než si koupit úplně novou vrtačku. Ano, to vím já, to víte vy, ale to ví také výrobci toho nářadí. Proč by to taky jinak vyráběli. Prostě nářadí na baterie pro výrobce zlatý důl, protože si musíte do pár měsíců koupit novou vrtačku ap. Já mám vrtačku za 800 Kč už asi od roku 2000 a stále funguje, protože je na 240V. To přece žádný výrobce nemůže potřebovat, aby vrtačka vrtala 20 let.

Takže i já mám nějaké nářadí na baterie, tak jsem dlouho přemýšlel a zjišťoval, kde sehnat zdroj vysokého proudu okolo 12 V. Proto píši tyto řádky, že mi to trvalo pár let. Poradili mi chytří chlapi z www.robodoupe.cz, abych upřel svou pozornost na zdroje pro servery. To jsou 12V zdroje, které dávají klidně 70A, tedy přes 700W. To je to, co jsem potřeboval. Ale není to až tak stupido jednoduché, což si můžeme ukázat na mém zdroji, co mi dal kamarád.

Dell A870P-00 870W, R710, T610

Já mám zdroj pro servery Dell A870P-00. Je to nevelká plechová krabička se zásuvkou na počítačový kabel. Zezadu vypadá takto:

Červené tečky = +12 V DC

Modré tečky = 0 V, země

Na jednu modrou a jednu červenou tečku připojíme vrtačku, kde tento zdroj je místo baterky. Zpravidla vykuchám nefunkční baterie a na uprázdněné konektory připojím tento zdroj.

Spínaný zdroj se stejně jako zdroje v počítači startuje pomocí zkratování pinů. POZOR, POZOR, POZOR, každá krabička, každý serverový zdroj to má jinak. Musíte napřed vždy najít návod právě na ten váš. Piny jsou obecně nebezpečné, můžete si takový hezký zdroj lehce odprásknout a to je škoda za pár tisíc.

Takže jen tento zdroj Dell A870P-00 se zapíná tím, že projíte C6 B5 (zelené tečky) a A6 a B4 (fialové tečky), přičemž tyto dva B piny jsou zem, takže můžete místo nich použít třeba kostru té krabičky. Já jsem je propojil licnou, tedy krátkými drátky bez letování, a pak převázal izolační páskou, jak je vidět dole.

Štítek vypadá takto. Opravdu to dává 70A a 700W:

Čínské znaky můžete ignorovat. Obsahují jen uštěpačné poznámky na adresu Evropské Uhnije.

Tento návod jsem našel na této stránce: https://www.mattmillman.com/wp-content/files/DellA870P-N870P.pdf

Celkový pohled na vrtačku

Kabel vážu na lodnický uzel zvaný panenka, takže ho mám tak dlouhý, jak právě potřebuji.