Vozík na kysané zelí

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2023-11-25

Inspirace, jak si usnadnit manipulaci se zelňákem plným zelí.

Domácí kysané zelí je delikatesa. Táta mě upozornil, když bylo hlávkové zelí v říjnu v akci v Lidlu (2023-10-20 za 13 Kč/kg). Koupil jsem ho 6 hlávek a k tomu jsem si pořídil i zelňák, viz obrázek výše a popis níže. Problém ale bylo místo, protože je pod ponkem v garáži. Je tedy nemalé nebezpečí, že ho někdo neopatrnou manipulací rozbije, navíc se z pod stolu špatně vytahuje. Tak jsme se synem vyrobili tento vozík. Kolečka jsem vyškubl z nějaké vyhozené židle na Masarykově nádraží - musel to být komický pohled, páč jsem byl v obleku. Rámeček je z pokrývačských latí, jen trochu obroušených, aby byly hladké. Podlážka je z odpadových palubek. Zbytek - tedy ohrádka a madlo - jsou dřevotřísky z nějakých přepravek. Tedy vše total šrot. Každopádně jsem synovi ukázal, jak se spojuje dřevo pomocí dřevěných kolíčků, čepů. To vyžaduje dost velkou přesnost při vrtání. Tak doufám, že praděda truhlář je na nás patřičně hrdý, protože on byl opravdu mistr truhlářský.

Nyní tedy jde zelňák vytáhnout dvěma prsty a navíc je pod stolem vcelku dokonale chráněný.

Recepty a další návody

2023-10-20 jsem v Lidlu koupil bílé zelí v akci po 13 kč/kg, hlávka měla okolo 4Kg. Koupil jsem jich 6 ks, ale pak se ukázalo, že by stačily tři. V obchodě "Krámeček pro domeček" jsem koupil slovenskou dýži na 17 kg zelí, objemově má asi 23 l. Pamatoval jsem si, že ji měli za výlohou. Stála cca 1000 kč, je fortelná, ze smaltované keramiky (Výrobca: Šamotka VD Hrnčiarské Zálužany; Keramický sud Zelák 17l, II.tr s vrchnákom, čárový kód 8586006432325). Zelí jsem krouhal na našem obyčejném ručním červeném krouhači na zeleninu a to tak, že jsem zelí krájel na pruhy široké právě, jako je široký nůž krouhače. Proužky jsem nastavil na 3,5 mm a zelí držel v ruce. Naštěstí jsem si neuřízl žádný prst. Jak jsem už řekl, nakonec stačily tři velké hlávky (cca 14 kg zelí), každopádně ty tři zbývající neshnily, stále se z nich vaří a dělají saláty, takže při koupi zelí není třeba šetřit. Koření na hlávku, tzn. na 4 kg: 50 g soli, asi 5 g drceného kmínu (rasca drvená) a 150g cibule (to je možná víc než třeba, ale cibule nikdy neškodí). Krouhá se to nejlépe rovnou do velkého lavoru (z koupelny na hadry), kam se vejde jedna rozkrájená hlávka a dá se tam promíchat s kořením. Po hlávkách jsme to míchali s kořením a pěchovali do dýže. Napřed jsme zkoušeli klacek, ale nakonec se vyplatila úplně obyčejná pěst. Když s ní zmáčknu zelí svými 100 kg, tak je zelí zatlačeno 5cm pod hladinu vody. Na zelí jsem dal kolečko vytvořené ze zbytkových palubek, co máme na půdě. To je zatíženo středně velkou dlažební kostkou. Víčko zalito obyčejnou vodou.

Recept na kysané zelí

Chemická poznámka pro zvídavé

Kysané zelí je produkt mléčného kvašení. Kyselina mléčná je hydroxykyselina (kyselina 2-hydroxypropanová či propionová?), která je prý jedním z hlavních energetických zdrojů pro srdce. Její vzorec si zjednodušeně pamatuji, že v etylalkoholu nahradíme jeden vodík za karboxylovou skupinu COOH: CH3CH(OH)COOH