Organizace varhaníků

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2017-08-05

V Klánovickém kostele se střídá okolo pěti varhaníků, což už začíná být docela chaos. Proto jsem naprogramoval jednoduché stránky, které zjednodušují domlouvání pěti rozlítaných varhaníků, kdo bude hrát danou neděli. Jak to funguje?

Na webové stránce je přehled mší:

Uživatel po přihlášení heslem může nastavit své preference: Jak moc chce na dané mši hrát - od chci hrát, až po berte mě jako poslední záchranu, kdyby nikdo jiný nemohl. Jsou čtyři volby a poznámka. Volby jsou: "Ještě neurčeno, chci hrát, mohu hrát, poslední záchrana a nemůže/nechce/nesmí." Uživatel nemůže upravovat položky jiných uživatelů jen své.

Administrátor má své heslo a jeho pohled je mírně odlišný. Může mazat mše, vstupovat do databáze ap.

Administrátor - regenschori - pak rozhodne z možností jednotlivých varhaníků, kdo tedy bude tu kterou mši hrát.

Na tento systém pak navazuje přehled hraných písní, který se obměňuje přibližně po půl roce. Každý varhaník zapisuje, jaké hrál mešní písně a ordinária, tak aby následující varhaník věděl, co se už hrálo, a tudíž aby se neustále neopakovaly dvě písně. Zde si můžete stáhnout universální formulář.

Do systému se může přihlásit i farář, opět se svým heslem. Může změnit poznámku ke mši a čas mše. Nemůže ovšem mazat mše, ani zakládat nové, protože by nevratně smazal všechna zadání všech varhaníků k dané mši. Mše t.č. vkládám ručně přes MySql rozhraní.

Jak nainstalovat tento program

a) Musíte se orientovat alespoň trochu v PHP a MySQL, protože si to musíte upravit podle svého serveru. My to máme na www.webzdarma.cz, který poskytuje zdarma (Díky!!!) jak PHP, tak MySQL databázi.

b) Stáhnete si zdrojové soubory.

c) Nastavíte si vlastní hesla, varhaníky ap. Prostě musíte to celé projít.

d) Stáhnete si databasove soubory. Ty jsou dva jeden je pouze struktura, kterou spustíte v rozhraní MySQL database. Ten druhý je kompletní naše database pro ilustraci.

e) V rozhraní MySQL musíte vložit i nové mše. Já to dělám hromadně přes povely SQL, které generuji pomocí Calcu (Excelu). Ale to je možné u nás, kde jsou mše vcelku pravidelně bez vyjímek. Jinde to asi nemá cenu. Když by bylo třeba mohu dopsat nějaký formulář jako rozhraní, ale zatím u nás to není potřeba.

Když byste něčemu v těch programech nerozuměli, tak zavolejte, napište

Další stránky vhodné pro varhaníky

http://kancional.klimes.us Zde jsou kupříkladu ordinaria a jejich úpravy, úpravy mešních písní, Zpěvy s odpovědí lidu spolu s odpověďmi Korejse, Olejníkovo Otčenáš atd. Prostě vše, co není po ruce či lehce k mání.

http://hosana.klimes.us Aranžmá písní z Hosany pro kapelu (kytarovky)

http://www.katolik.cz

Můj archiv not zejména pro začínající klavíristy.