Příběh urologické váhy a hořké zklamání z ní

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2023-10-19

Jak jde psycholog životem, tak napřed řeší problémy batolící, školkové ap. O těch pravda toho moc nenapíše, ale pak se dostane na vysokou školu a tam začne postupně psát o partnerských problémech, napřed samozřejmě probere seznamování, pak partnerské dohadování, nakonec rozcházení. Průběžně přibudou problémy v zaměstnání, když tu zcela nečekaně příjde dlouho ohlašovaná krize středního věku, pak začne psát o "life span psychology" a to celé posléze završí úvahami o stárnutí a umírání. Tak jsem i já nakonec skončil u prostaty. (Kdybych byla ženou, skončila bych u inkontinence.)

Můj urolog mě proto seznámil s urologickou váhou, uroflowmetrií a uroflowgrafem. Zní to složitě (urea - moč, flow - tečení, metrie - měření), proto tomu soukromě říkám chcací graf. Díky jeho urologické váze ze mě tak vypadlo toto:

Jak to funguje a obrázky najdete ve vyhledávači pod heslem "uroflowmeter". Návod na použití je jednoduchý. Zmáčknete tlačítko. Váha se probudí. Pokud jí to psychický stav dovolí, tak si pípne, a vy můžete začít močit do nádoby. Když domočíte, měření se samo ukončí po 30 sekundách nečinnosti (bez změny hmotnosti), popř. měření ukončuje manipulace s nádobou (prudká změna hmotnosti). Další grafy na toto téma.

Pan doktor si postěžoval, že ta váha se prodává za 50.000 nekřesťanských korun českých a navíc ta firma je prodávala s tzv. kurvítky. Co to znamená. Stejná váha se prodávala též za 3000 Kč, ale byla na jedno použití. Pacient se jí měřil měsíc, doktor si stáhl jeho data a od té doby byla váha nepoužitelná, zablokovaná. Prostě bylo v ní naprogramované tzv. kurvítko, aby se po jednom použití už nedala použít a šla do popelnice, do šrotu. Další pacient si musel koupit váhu novou, opět za 3000 Kč.

Podíval jsem se na tu váhu a graf a říkám mu, že to nemůže být nic až tak složitého. Na grafu vidím kumulativní křivku, tedy časosběrná křivka nárůstu hmotnosti a před ní distributivní graf průtoku, což je přibližně vždy rozdíl stávající a předcházející hodnoty. Tak jsem mu slíbil - nezávazně, že se na to podívám.

Z technického hlediska jsem měl pravdu a podařilo se mi vytvořit urologickou váhu, která má všechny parametry komerčního řešení. Technický popis mého bádání je popsán na konci odkazovaného souboru, zde jen obrázek.

Teď tento popis můžeme v našem vyprávění přeskočit a povíme si, co se stalo poté, co už jsem tu váhu měl hotovou a zprovozněnou.

Hořké zklamání z urologické váhy, aneb
Jak mizí peníze v našem zdravotnickém systému

Ukazoval jsem tuto váhu ještě jiným lékařům, včetně dalších urologů, a tak jsem se dočkal studené sprchy. Vcelku jedna z prvních otázek byla: "A má to certifikaci?" "Samozřejmě, že nemá, ale zkalibrovat si to můžete sami." A tak se mi dostalo poučení, jak to v našem zdravotnickém systému fičí.

Výrobní cena takové váhy je, jak vidíte, i při kusové výrobě cca 2000 Kč a dokáže ji postavit běžný psycholog. Stejná váha, která také nemá kurvítko, ale která nějakou obskurní cestou dostane zdravotní certifikaci, se pak může prodávat za 60.000 Kč.

To ale není vše...

Kdo ji chce prodat, musí navíc nějakými penězi či úplatkem přemluvit vedení nemocnice, aby si tu váhu koupili právě od něho. Takže obyčejná časosběrná váha pak vyjde české občany na 100.000 Kč.

To ale stále není vše...

Pokud lékař chce vykázat pojišťovně uroflowmetrii, pak musí uvést číslo certifikované váhy. Jinak uroflowmetrii nebude mít od pojišťovny proplacenou.

To je důvod, proč si musí pacient sám koupit koupit váhu s kurvítkem na jedno použití - aby doktor dostal zaplaceno (jednorázová váha totiž číslo pro pojišťovnu má).

Doporučuji tedy, abyste se s doktorem domluvili, že mu raději poplatek od pojišťovny zaplatíte sami. Určitě vás to vyjde levněji, než si kupit váhu na jedno použití.

To ale stále není vše...

Váha se musí opakovaně certifikovat a kalibrovat, a tak vzniká další kontinuální penězotok, který vytahuje peníze z kapes nemocných lidí. Proto vám doktoři nechtějí dělat vyšetření, protože je to všechno certifikovaně jak se patří předražené. Proto nejsou sestry, proto je péče na LDN tak šílená, jaká je, proto v psychiatrických léčebnách na 40 opravdových bláznů připadá 4 osoby sloužícího personálu. Na vlastní oči jsem viděl tu hrůzu, jak vypadá pavilón pro mentální retardace a jak tam žijí Otíci z Vesničky mé střediskové.

To ale stále není vše...

Obyčejný doktor ve své ordinaci musí držet hubu a platit. Nehrozí, že se z něho stane anažováným pisálkem, jako je Klimeš. Protože přiběhne deset kontrol z nejrůznějších úřadů, seberou mu licenci, pojišťovna s ním rozváže smlouvu a může jít pískat kudlu. Obyčejný doktor je totiž jen otrok zdravotnického systému, který jede podle pravidla: "Táhni a srůstej! Jinak přijdeš o certifikáty..."

Příklad za všechny: Známá potřebovala od doktora nějaké potvrzení a on se tvářil odmítavě a neochotně. Ona na něj tlačila, že to fakt potřebuje. Tak on sedl k počítači, psal ho a při tom si jen tak povzdechl: "Mám za sebou čtyřiadvacítku. Až půjdu domu, tak umřu..." Ano, nezřídka nás léčí zubožení lidé na pokraji fyzických a duševních sil. Koneckonců i u policie občas slouží čtyřiadvacítky. Jakou ochotu "pomáhat a chránit" mohou v takových podmínkách a v takovém stavu mít?

Já jsem tuto váhu vyráběl s představou, že lékařům usnadním živnost. Odpovědí mi bylo - úkolem této váhy není ušetřit, ale naopak více utratit. Cílem není, aby co nejvíc doktorů mohlo levně využívat uroflowmetrii, ale cílem je vytáhnout ze zdravotnického systému co nejvíce peněz. Žijeme v 21. století v ČR, kde egoismus a sebestřednost je nejvyšší hodnotou a kde lidi nestárnou. Pokud nějaký Pražák dostane Alzheimera, tak je coby odhalená náplava odlifrován 200 km za Prahu, aby ho tam nikdo nemohl navštívit. Je totiž vědecky dokázáno, že skutečný Pražák dostat Alzheimera prostě nemůže...

Jen na okraj pohádka pro děti o vlcích a podivínských Pražácích

Každé zastupitelstvo, každé město by mělo počítat s tím, že v populaci jsou 2 % lidí jen s Alzheimerovou demencí. Újezd nad lesy má 10.000 obyvatel, 2% je dvěstě lůžek. Tak schválně, tipněte si: Kolik lůžek pro stáré lidi s nehezkými chorobami je Újezdě nad Lesy připravili naši zvolení zastupitelé? Ano, máte pravdu, že se ptám. NULA. Na mou duši Pražák nemůže dostat Alzheimera, s tím se jednoduše nepočítá. Apropos slyšel jsem, že jedno nejmenované ministerstvo mělo problém s tím, že v některých krajích byly nadprůměrně vysoká číslá úmrtí Pražáků. Jako by je tam žrali zlí vlci. Ale žádné strachy, milé děti, nežrali je vlci. To si oni jen tak sami poodešli stranou chcípnout do houští, když jim zvonila hrana. Pražák je holt takový...

Poslanecká sněmovna je též plná obstarožních páprdů, kteří za nedlouhý čas po ukončení své poslanecké štace půjdou rovnou na zmíněné LDNky a už teď mají problémy s prostatou. Nicméně tito nic nedělají proto, aby si usnadnili a připravili své vlastní umírání, které je čeká max do 25 let.

František Ringo Čech je možná Čech, ale zdá se, že není Pražák. Být jím, tak si dám pozor na pusu, aby coby náplava nemazal kalupem do Děčína... Pražák totiž zná jen jedinou větu: Jsem tak starý, jak se cítím. Báječně si užívám přikurtování na LDN.

Moje generace, co žila z ideálů Sametové revoluce, má dnes posledních pár let na to, aby si připravila svou poslední štaci. Zde vidíte, jak na to jde od lesa. Mají představu, že když budou mít hodně peněz a konexe, tak jim to garantuje kvalitní péči. Tak to je mohu ubezpečit, že negarantuje. Dnes jsem byl v nemocnici za známým, kde na vedlejší posteli chroptěl devadesátiletý stařec - ročník 1934, prý inženýr. Tak to mohu mým vrstevníkům garantovat, že v roce 2057 až budeme 90letí na LDN, tak nebudeme mít ani konexe, ani peníze. A pokud to půjde dobře, tak na cedulce budeme mít napsáno:

"Dnes vám zachroptěl PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D., pop-psycholog, co vyrobil urologickou váhu."

Povím vám, že toto prozření byla opravdu studená sprcha.

Každopádně pro všechny lékaře i pacienty. Pokud chcete využívat data uroflowmetrie, byť vám ji nikdo neproplatí, tak tady máte návod, jak si takovou jednoduchou váhu vyrobit na koleni za pár korun.

Jen co jsem se tak porůznu dozvěděl od různých lidí (ústní informace)

Necertifikovaná varianta / výrobní cena

Certifikovaná varianta

Uroflowváha na jedno použití

2 000 Kč

4 000 Kč

Úplně stejná uroflowváha bez kurvítka

2 000 Kč

60 000 Kč

Defibrilátor

tipuji podobnou částku

100 000 Kč

Úplně stejný defibrilátor jen používaný v helikoptéře

tipuji podobnou částku

300 000 Kč

Hliníkový žebřík „pro hasiče“

10 000 Kč

30 000 Kč

Příklad od jiného zubaře. V ordinaci mají sterilizátor, je opakovaně kontrolován co dva roky. Paraziti si vybírají asi 2000 Kč za tuto letmou zkoušku. Ale teď přišel příkaz, že musejí funkční sterilizátor vyhodit a koupit nový, protože je už 20 let starý. To má logiku, jako kdyby EU dalo nařízení, že každý občan musí vyhodit příbory, pokud jsou starší než 20 let.

Rozdíl těch uvedených cen představují platy darmožroutů, parazitů. To jsou lidé, co nic nevytvářejí, jen parazitují na zdravotním pojištění a lékařích, zubařích, nebo na hasičích, autoopravcích ap. Stát nechává vysávat certifikáty všechny okolo, ale když potřebuje peníze, tak raději zruší důchody. Divíte se, proč to takto je? Důvod je prostý.

Proč žádná vláda s certifikáty nic neudělá?

Česká republika se skládá z různých mafií. Nejúspěšnější mafiáni byli vždy okolo ODS, ale pozor nebyla to nikdy jedna homogenní skupina - dopravci, stavaři, zemědělci (ti jsou dnes v ANO), druhá liga byla v ČSSD (kolotočáři ap.), ale tím výčet nekončí máme tu čínskou, ruskou, vietnamskou, drogovou mafii, lichváře, co žijí lidí na sociálních dávkách (mimo jiné i tzv. „spotřebitelské úvěry) atd. Všechny tyto mafie, když je blahobyt, tak mezi sebou dodržují jakýsi pakt o neútočení. Vzácně prosáknou do medií nekomentované zprávy, že ten který kontrolní úřad podusil nějakou velkou firmu - to je způsob, jak se přenastavují pravidla. Například předpokládám, že takto kradmo se vytratil či marginalizoval Homecredit. Vietnamští stánkaři zmizeli za dekádu z ulic, aniž o tom byla jakákoli veřejná debata. EU zlikvidovala uloz.to ap.

Dva reálné příklady

Jeden čínský student, velmi úspěšným studentem gymnázia, jednoho dne zmizel a už nikdy do školy nepřišel. Učitelka se po něm sháněla. Když byla na policii, tak se jí zeptali: „A to byl Číňan?“ Když řekla, že ano, tak od toho okamžitě dali ruce pryč. Tak dál pátrala na sociálních sítích, když jednou tak šla po ulici, tak k ní někdo přistoupil a byl to ten student. Řekl jí: „Paní učitelko, nemějte o mě starost. Jsem v pořádku.“ Co ta věta znamenala a zda byla pravdivá si můžeme jen domýšlet... Takhle v rámci jedné třídy či školy jsou do sebe prorostlé mafie ze všech možných koutů světa.

Druhý příklad mi vyprávěl klient. Jeden poslanec, který se angažoval proti kouření či v nějaké té ropné kauze, jel po dálnici a najednou se ocitl mezi třemi kamióny - před sebou, za sebou a jeden vlevo. Společně ho přitlačili ke svodidlům. Z jednoho vystoupil chlapík a prý mu povídal: „Pane poslanče, mějte rozum. Máte rodinu. Představte si, co by se stalo, kdybych to příště neubrzdil...“ A osamělý pan poslanec měl rozum a pochopil, že má rodinu. Zcela na rovinu já bych taky pochopil.

Česká republika totiž není svrchovaný stát, to je jen hřiště, kde se odehrávají techtle mechtle nejrůznějších mafií. A pokud zrovna nejste součástí české majority, tak se vás ČR vůbec nezastane.

V psychologii to popisuje teorie jestřábi a holubice. Jestřábi odrbávají holubice (obyčejné občany), ale když se porvou mezi sebou, tak to pro ně bývá dost fatální - viz kauza Rath. Proto mafiánské skupiny v Čechách se nerady vzájemně konfrontují, napřed se vždy vyzkouší, jestli by nešlo ještě víc odrbávat obyčejné občany. Tedy ani naší vládě se nechce jít do války s certifikačními agenturami, protože by to kromě jiného znamenalo minimálně složitá jednání se SUKLem, ne-li přímo válku s Evropskou Uhnijí.

Vláda Fialy je neschopná a slabá, proto raději zruší důchody, než aby zredukovala tyto nesmyslné poplatky za certifikace a musela jít do sporu s jinými mafiemi této shnilé republiky. Viz příběh poslance výše.

Když jsem byl zastupitelem v Líbeznici, tak jsem například pochopil, jak se systematicky ožebračuje venkov. Všem obcím se seberou prakticky všechny peníze, co se vyberou z daní, a ty se pak vrací od Prahy do periférií devótním starostům. Kdo má svou hlavu jako Kozina, tak pro svou obec nesežene ani korunu.

Jak ministerstvo a poslanci zdárně dělají z lidí blbce Ale dokud bude lidi více bavit Stardance než princip fungování certifikátů či zákon o státním rozpočtu, tak v Čechách lépe nebude. A lidi bude více bavit Stardance, dokud nebudou trpět hladem. Proto politologické teorie říkají, že demokracie nefunguje za extrémní bídy a za blahobytu. Podmínkou nutnou vzniku a udržení demokracie je mimo jiné i mírná bída - čili svět konce Rakouska Uherska. Lidé musejí cítit, že se jim boj o demokracii projevuje na jejich lepším životním standardu. Pokud mají pocit, že politika je o ničem, tak se na ni vykašlou a pustí si Stardance. Proto dnes se hroutí demokracie po celém světě, nejen u nás, neb blahobyt (vymizení hladu) začíná být globální normou.

Hodně hluboký vhled do fungování našeho státu mi dal i tento článek o korupci Korupce. Vyšel v jednom sborníku. Ten jsem si pozorně přečetl a byl jsem naprosto konsternován, že se v něm například otevřeně psalo, že podle typu ekonomických dat je možné najisto konstatovat, že Česká republika patří mezi státy řízené tzv. centrální korupcí, tedy korupcí jdoucí od vlády. To je vcelku to, co jsem popsal výše.

Vidíte, že jak jdu životem, tak vidím takových politických špinavostí stále více a více, a jsem z toho TAK otráven, až to není hezké. I když s tím my občané na okraji nemůžeme nic dělat, měli bychom to znát (proto toto zde píši). Prostě až bude nějaký politický panák zase skuhrat, že ve státní pokladně či ve zdravotnictví nejsou peníze, tak je dobré se ho zeptat: „A proč nezkrouhnete mafie okolo certifikátů?“ Jen na jedné urologické váze ušetříte jářku 100.000 Kč. To je plat zdravotní sestry skoro na tři měsíce.

Tím končí můj příběh urologické váhy a následuje technický popis na konci souboru PDF.