Selský dvůr Strážovice

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2024-02-09

V nenápadné a vcelku neznámé vísce Strážovice (Jihomoravský kraj), mimo hlavní cestu a mimo pozornost médií za posledních pár let vyrostl nevšední hotel zvaný Selský dvůr. Je to velká novodobá stavba postavená v duchu postmoderního historizujícího eklektismu.

Každý nepoučený návštěvník zprvu mylně předpokládá, že se bude jednat o napodobeninu nějakého, třeba klasicistního zámku. Záhy ale zjistí, že se jedná o svébytné novodobé architektonické dílo, které není zařaditelné do žádného "zavedeného" stylu i přesto, že historické předměty a jejich imitace hojně využívá.

Základním prostředkem vyjádření je totiž kontrast. V ostrém kontrastu proti sobě stojí přírodní a umělé materiály, historické předměty versus ryze moderní, rustikální motivy se šlechtickou architekturou, viz foto ložnice vpravo. Na lidské oko působí tyto kontrasty podobně jako kaleidoskop, ve kterém překvapivě hezké motivy také vytvářejí zcela obyčejná barevná sklíčka. I zde eklektické kontrasty vyvolávají podobný pocit neskutečna a nevšednosti, který lze jen těžko navodit jinými uměleckými prostředky a který se neokouká ani po několikadenním pobytu.

Jeho tvůrce, Dalibor Cichy, je veden svobodným uměleckým duchem a autentickou potřebou hledání vnitřního cítěného krásna bez ohledu na případný diktát "čistého historického stylu", touhou být prvoplánově provokativní či se odlišit. On se nemusí od nikoho odlišovat, protože prostě originální a jiný je. El Greco či Antoni Gaudi byli také jiní než jejich současníci a nemohli nebýt, ani kdyby nakrásně chtěli. Každý skutečně originální umělec ví, že o originalitu nemusí usilovat. Ta mu vzniká pod rukama jaksi sama, bez vyžádání, ba je jí někdy až moc.

Důvod, proč celý hotel působí nečekaně celistvým dojmem, je fakt, že na veškeré práce Dalibor Cichy osobně dohlíží a nenechává je dělat jen tak rutině. Oko návštěvníka potěší i řemeslná pečlivost, když pohledem klouže po čalounění křesel, obkladech či kresbách onyxu, záhybech štukatur, masivnosti impozantních klád či jiných stavebních prvků.

Přiznejme si, že málokterý i zahraniční hotel dokáže udivit takovou osobitostí a jedinečností jako tento. Pro jeho návštěvníky je takřka nemožné odolat potřebě o něm diskutovat či si nějak formulovat svůj názor na něj. Proto je očekávatelné, že i naše generace bude o tomto díle živě diskutovat, ale samozřejmě jeho trvalou architektonickou hodnotu prověří až čas.

Hotel je určen pro pořádání akcí pro velké skupiny. Tomu odpovídají ubytovací kapacity i možnost využití mnoha bočních sálů a salónků.


Hotel Selský dvůr Strážovice

696 38 Strážovice

Tel.:+420 602 351 351

Email:recepce@dcmhotel.cz

GPS:49,009208 17,047404

Vysvětlivky

Postmoderní znamená, že tvůrce se nedá zařadit do žádného již existujícího stylu.

Historizující znamená, že výrazovými prostředky jsou historické artefakty, popř. jejich imitace, ale nejedná se o repliku či napodobeninu historického objektu. Například tuto koláž vytvořil Jiří Kolář z obrazu Dáma s hranostajem od Leonarda da Vinciho, přesto neusiloval vytvořit napodobeninu renezančního díla, ale dílo moderní.

Eklektismus znamená svobodné propojování nejrůznějších stylů a prostředků podle toho, jak to diktuje autentický prožitek či potřeba tvůrce.