Solární sprcha z trampolíny

pokračování ze seriálu Urob si sám

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2015-12-30

Dlouho jsem koukal na komerčně prodávané solární sprchy, žádná se mi nelíbila, zejména proto, že nebyly mobilní a navíc, když se položí na trávník, tak do něho vypálí kolo. Tak jsem si postavil svou, která je převozná na trampolíně a nevypaluje do trávníku žádné obrazce.

Vzal jsem rám ze staré dětské trampolíny, vystužil ho vysloužilým věšákem na prádlo, který je hliníkový a velmi lehký. Na této konstrukci leží černá nopková folie a na ní stočím zahradní hadici, kterou jinak používám na zalévání. K trampolíně jsem přivařil kolmo trubku a skrze ni vedu hadici do vlastního rozprašovače.

Když je přes léto chladněji, tak teplotu vody zvýším igelitovým pytlem, který funguje jako skleník.

Dnes má trampolína oproti fotografiím navíc dvě kolečka vzatá z bývalého zahradního grilu, takže se dá snadno přesouvat po zahradě - podle slunce/stínu, popř. kde potřebuji zalévat trávník.

Problém solárních prch jsou vždy řasy, které rostou v nádobě či hadici. Zkoušel jsem to desinfikovat Savem - moc práce, dočasné zlepšení. Nejlepší řešení je sprchovat se tak dlouho, až začne téci studená voda. Tím se jednak do hadice dostane desinfikující ozon z pitné vody (i když toho je málo), ale hlavně vyplaví se všechny kolonie žijící ve vodě a jim to chvíli trvá, než se zase namnoží. V létě se člověk sprchuje několikrát za den, takže je to v klidu.

Výsledná mobilní sprcha ze zahradní hadice

Toto je dětská trampolína

Šasí z trampolíny a zbytků hliníkového sušáku prádla

Igelitový pytel v chladnějších dnech vytváří skleníkový efekt a teplejší vodu

Do přivařené kolmé nohy je z boku vyvrtána díra pro hadici

Ještě jednou detail nohy