Od mastnoty každý rád
drhne sporák stár i mlád!

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2024-10-03

Smažené věci chutnají dobře, ale kdo by rád čistil sporák zapatlaný od stříkajícího tuku? Naštěstí máme dvě udělátka, která nejen člověku trochu zpříjemňují život, oceňují je i africké žabičky, jak se níže dozvíme.

A) Není sporák jako sporák, indukce se chová jinak

Mám dobrou zprávu pro ty, kdo mají indukční vařič. Ten přenáší teplo do pánvičky elektromagnetickou indukcí, která nechává zcela chladným novinový papír, který jak známo všechno snese. To není plyn, to není sklokeramika, to není odporový vařič. Indukce totiž není jen tak obyčejný sporák.

Vzhledem k tomu, že také mytí sporáku moc nemusím, tak jsem kdysi dávno vyzkoušel následující udělátko. Když jdu smažit kotlety, tak pod pánvičku na indukční vařič a všude okolo rozložím mnoho novin a přizvednu je čímkoli, co je po ruce. Olej sice prská všemi směry - na pravici i na levici, ale noviny to statečně zachytí. Po smažení jen zmuchlám noviny a hodím do koše. Sporák a vše okolo něho stačí jen drobně přejet houbičkou a zazpívat si přitom: Bratři, mé srdce plá, mé srdce plá!

Každopádně stále platí, že u takového smažení musíte osobně stát. Opravdu nestačí místo sebe postavit stativ s web-kamerou. I tento papír by mohl chytit jasným plamen za předpokladu, že na něm třeba zapomenete prázdnou pánvičku a ta se rozpálí do červena. I u obyčejného smažení je občas novinový papír mezi pánvičkou a indukčním sporákem nahnědlý. Ale pokud neděláte blbosti a dohlížíte na to, tak novinový papír na indukci nechytne.

Využití samozřejmě na vlastní nebezpečí. Kdo neví, jaký je rozdíl mezi indukcí a sklokeramikou, tak ať to ani nezkouší.

B) Dvě dvouplotýnky coby diverzifikace rizika

Když si chcete koupit kombinovaný sporák na plyn a indukci, zjistíte, že stojí bratru 40 000 Kč. Koupili jsme proto dvě dvouplotýnky od stejného výrobce, jednu plynovou a jednu indukční. Vypadají designově velmi podobně, mají stejné barvy i rozměry, přesto vyjdou jen na dvakrát 6000 Kč. Cena za toto udělátko je jen nevýrazný šev mezi těmito dvěma plotýnkami.

Výhody:

A) Per partes řešení je o 28 000 Kč levnější

B) Oprava nemůže být dražší než 6 000 Kč.

C) Když se rozbije jedna plotýnka a druhá stále funguje, nemusí se odmontovávat. Opravuje se, popřípadě vyměňuje pouze jedna. Například když do našeho domu udeřil blesk a odešla pouze indukce. Plyn vařil vesele dál.

D) Vaříme vždy přednostně na tom, co je v dané době levnější. Například plyn v zimě a elektrika v létě.

E) Můžeme využívat výhody toho kterého vařiče, viz smažení na indukci výše.

F) Je to nepředstavitelně ekologické a díky tomu vymře méně žabiček v rovníkové Africe na covid. Navíc se tak naplňuje ideál inkluze Evrobské Uhnije o paritním zastoupení sporáků v každé domácnosti. (Toho si nevšímejte, to je jen taková úlitba bohům... Dřív jsme museli podobně psát, že v Sovětském svazu roste kukuřice, nastojte!, jako telegrafní sloupy! Ba místy i hustěji.)