Schody do zahrady z vyvýšených dveří kuchyně

PhDr. Mgr. Jeroným Klimeš, Ph.D. 2021-07-28

Když se zateploval barák, nechali jsme se ženou probourat dveře do kuchyně, aby se dalo vyjít přímo do zahrady. Mělo to drobný háček. Dveře byly metr nad zemí a muselo se lézt po stavebních schůdkách. Takže jsem se domluvil se švagrem Petrem Nekovářem, že postavíme schody. Práce se vlekla, ale jak říkají latiníci - konec zdobí dílo, finis coronat opus, proto zde dávám k dispozici plánek, který jsem amatérsky nakreslil v LibreCAD, abyste si ho mohli upravit podle svého. Snad to půjde překlopit do nějakého profesionálního programu. Zde je stejný plánek v PDF. Ten nákres vznikal postupně - jak se dodělávaly další a další detaily, tak jsem to stále znova a znova opravoval, až vznikla tato změť čísel a kót.

Docela jsem se s tím vyblbnul, stálo mě to hodně počítání, viz příklady 12, 13, 14 na http://fyzika.klimes.us.

Návrh konstrukce je samozřejmě dílem švagra, já jsem to jen překreslil do CADu, páč on počítače nerad. Výhoda počítače je bez chybnost. LibreCAD pravda není úplně nejstabilnější program, ale měří přesně. Co jsem podle něho nakreslil na plech a vyvrtal, tak to sedělo. Nebylo to plus mínus milimetr. Tedy chci říci, že na LibreCAD je v tomto spolehnutí.

Jak vidíte, schody jsou opřeny jen o zeď, kde visí a opírají se o konzoli, protože jsem se chtěl vyhnout stojkám. Na druhé straně jsou ukotveny do betonových patek. Jsou zcela rozebíratelné, takže se dají v případě potřeby demontovat. Jestli se dobře pamatuji, tak jsme je přivezli naším kombíkem. Výhodou je, že stupně jsou průmyslově vyráběné, stejně jako horní plošina 1m×1m. Když se to celé sešroubuje, má to dost tuhou konstrukci.

Bočnice jsme udělali ze starého 5mm starého rezatého plátu, vše nechali opískovat a pozinkovat, čímž to má takovou zajímavou povrchovou úpravu - je to takové vlnitě ďolíkované.

Obecně je dobré nedávat na jeden šroub schodnici i zábradlí, proto je to zde vždy oddělené. Na místě mi to pak pomohl sestavit jeden známý, přeci jenom s chemickými kotvami normálně nepracuji.

Závěsná a opěrná konzole

Opěrné patky

Každopádně pracovat s profesionálními řemeslníky je radost, průběžně mi vymlouvali všechny mé blbé nápady. Pokud byste chtěli, tak švagr určitě umí takové schody postavit na míru komukoli, jen je otázka, jestli bude mít čas. Kontakty na něj jsou na této stránce: nekovar.klimes.us. Případné zakázky řešte přímo s ním. Na mě jen technické dotazy ohledně našich schodů, popř. plánku.