Časové relé k větráku v koupelně

V koupelně u větráku odešla elektronika. Zůstal funkční pouze motor. Původně fungoval na tlačítko - zmáčklo se, motor se roztočil a za čtvrt hodiny se vypnul. Bylo mi líto motor vyhodit, tak jsem si řekl, že si koupím časovací rele (timer relay) na www.ebay.com, ale koupil jsem si nevhodný typ H3Y-2 AC200-230 30M za 100 Kč. Vše by bylo správně (220 V, do 30 minut), až na to, že jsem koupil relé typu "on delay", místo "interval on", popřípadě ještě lepší varianty "true off delay", více o časovacích relátkách se dočtete zde:

Koukal jsem na internetu, že s tím mělo vícero lidí stejný problém, tak snad se bude tento jednoduchý návod a vysvětlení někomu hodit.

Toto jsem koupil - relé "on delay"

Toto jsem potřeboval - relé "interval on", popř. ještě lépe "true off delay"

Zopár fotek

Přemýšlel jsem, jak z toho vybruslit, abych nemusel kupovat ještě jedno relé. Nakonec jsem to vyřešil tím, že místo tlačítka jsem dal obyčejný vypínač. Stačí jej vypnout a zapnout a větrák zase běží nastavenou dobu. Po vypnutí motoru zůstává relé v tzv. UP režimu, ale s minimální spotřebou (2W).

Mírnou výhodou je, že takto se dá větrák vypnout, což u pouhého tlačítka nebylo možné. Někdo ale dává přednost časové odloženému automatickému spuštění větráku (například pokud je v koupleně rozsvíceno déle než 2 minuty), pak opět doporučuji vybrat si relé, které právě toto umí. Já to nechci, protože děti zapomínají v koupelně zhasnout, takže by větrák běžel furt. Každopádně je třeba držet relativní vlhkost v koupelně po 50 % (pod rosný bod - orientačně když není na okně sražená voda), aby se netvořila plíseň.