Recepty

Protože na vaření nejsem žádný expert, píšu si i primitivní recepty. Mnohdy ani ne proto, že by to bylo složité, ale pro to, aby mi to v hladové chvíli připomnělo, co všechno bych mohl připravit. Pro zkušené kuchaře bych mohl z tohoto oddílu doporučit pouze recept na pečení chleba, který má opravdu chuť jako kupovaný, ba možná ještě lepší.
Z kuriozit tady mám jen receptář McDonnald.

Jeroným Klimeš

Obsah

  • Kalendář
  • Předkrmy
  • Polévky
  • Hlavní jídlo
  • Saláty a zavařování
  • Přílohy
  • Buchty
  • Sladkosti
  • Nápoje
  • Pečivo
  • Sexistické recepty
  • Co je to?
  • Inspiromat
  • Kalendář

    Jaro

    Bezová šťáva

    Léto

    Vařená kukuřice - srpen/září

    Předkrmy

    Chléb s pomazánkou

    Dvě vejce uvaříme natvrdo, jemně rozsekáme, přidáme nakrájenou pažitku a salám, sůl, hořčici, jeden měkký sýr nebo dvě lžíce majolky. Hmotu dohladka utřeme, mažeme na chléb a přikusujeme rajské jablko, čerstvou papriku nebo okurku.

    Pomazánka z tvarohu

    Lučiny 2x (tvaroh měkký)
    Sůl
    Pažitka, cibule, petržel
    Paprika (sladká a pálivá)
    Mléko

    Pivní tvarohový sýr

    Jeden tvaroh (kelímek, nebo měkký v papíru)
    Sůl
    Kmín
    Hlt piva

    Tvaroh řádně osolíme, okmínujeme. Zamačkáme zpět do kelímku nebo do misky. Povrch zalejeme pivem a necháme stát v teplé místnosti - tři dny. Průběžně ujídáme.

    Pomazánka ze sýra

    sýr - cihla nastrouhat
    česnek
    majonéza

    Pivní sýr

    tvaroh

    kmín

    sůl

    Promíchat co možno suchý, navrch zalilo pivem, aby to chytlo pivní kvasinky.

    Dát do tepla a nechat několik dní zrát.

    Když přezraje, tak upéct v troubě. Vznikne tavený sýr

    Topinky Saussurem (čti sosýrem)

    Sýr nastrouhán s vajíčkem (celým, leč bez skořápky) smíchán. Kaše vzniklá osolená a opepřená jest. Krajíce chleba vezdejšího v kaši něžně obaleny, na rozpálené pánvi dozlatova osmaženy. Salámečkem ozdobeny, nakládanou paprčkou či okurčičkou završeny. (Při otvírání okurek chlapa zaměstnáme! Nejlépe Ferdinanda de Saussure, který na okurky již delší čas trpelivě a nevzrušeně čeká!)

    Tvarohová rozhuda

    tvaroh

    mléko

    sůl

    pažitka (šnitlik) nakrájený

    červená sladká paprika

    Utopenci

    Nálev:

    Bobkový list (málo)
    Pepř celý
    Nové koření
    Ocet 1:3

    Nálev (2,5 l nálevu na 5l láhev) převařit! Špekáčky (25 ks na 5l láhev) oloupat, naříznout, popepřit a přidat trochu hořčice, papriku a okurku. Ponechat 14 dní v chladu.

    Žampiony alla turca

    Žampiony odnožíme. Do dutinky vzniklé sýra kostičku vložíme, na plech rovnoměrně rozmístíme. V troubě jemně otroubíme. Poté osolíme a opepříme dle Míšiny chuti. Podáváme horké před, po i během jídla a zapíjíme pivovínem.

    Další milión utopených a hermelínových

    Polévky

    Česnečka - podle táty

    půl litr

    jeden stroužek roztřít se solí

    brambora jedna (20 minut) / nudle (8 minut)

    máslo/sádlo

    masox/bujon (málo solit)

    Před koncem:

    zelenina

    vejce rozkvedlaný přes vidličku

    Česnečka 2

    Čtyři oškrábané brambory nakrájíme na kousky

    Hodíme do horké vroucí vody (2 l)

    Přidáme drcený kmín

    5 min. vaříme

    7 - 8 stroužků českneku, rozmačkáme do polívky

    Krátce povaříme

    Nakrájet chleba. Na pánvi rozpálit olej a na ten hodit chleba.

    Do tohové polívky je možno vhodit na kousky nakrájený tvrdý sýr a rozkvedlané vajíčko.

    Česnečka 3

    Starší chléb nakrájíme na kostičky či nudličky. Na pávnice rozpustíme lžíci sádla a chléb osmažíme za stálého míchání.
    Na talíř dáme stroužek česneku utřený se solí a zalijeme vodou, ve které jsme krátce povařili kmín a marojánku. Omastíme lžičknou sádla. Těsně před jídlem přidáme opečený chléb.

    Chlebová polévka

    Zbytky tvrdého chleba necháme rozmočit v osolené vodě.

    Potom přidáme kmín a povaříme.

    Do horké polévky přidáme rozšlehané vejce a vylepšíme kouskem másla, trochou kyselé smetany a dochutíme šťávou z citrónu.

    Šťovíková studená polévka

    V osolené vodě (cca 2l) uvařte nakrájený šťovík (300-500 g).

    Podle chuti přidejte cukr (1 lžíci), případně ocet a nechte vychladnout. Do hlubokého talíře nadrobno nakrájejte vařené vejce, cibuli, zalijte vývarem a přidejte kyselou smetanu a kopr.

    Hlavní jídla

    Vařená kukuřice

    Koncem srpna a v září zlátne na polích kukuřice zlatá, krmná. Pychneme tam co nejtluščí klasy, které začínají být zřetelně žluté. (Ty světlé, co nejmenší, jsou dobré buď syrové, nebo nakládané jako okurky.) Tlusté žluté klasy přeřízneme napůl dáme do hrnce s hodně slanou vodou a vaříme indiánským varem (viz slovník) buď v papiňáku nebo v hrnci, min půl hodiny, popř. čím jsou žlutější, tak i přes hodinu.
    Chuťově lepší je zlutá vařená kukuřice, ale pokud uvaříme tu mladou, tak je možno ji nakrájet na kolečka a servírovat jako mokřenky, viz slovník. Nejchutnější jsou, pokud při nich sledujeme detektivní seriál Profesionálové a počítáme rozbitá auta.

    Chrousti polévky a omáčky

    se připravují ve Francii, Německu rovněž z obecných chroustů, „babek" či „kozáků". K tomu cíli schytaní živí chrousti se v sudě vařící vodou opaří, usmrtí a hned cednikem vyberou. Na to se hlavičky, krovky a křídla strhají, na kostním špiku nebo na sádle i másle silně udusí, jemné roztlukou a s masovou polévkou nebo omáčkou uvaří. Polévka (nebo omáčka) se jemně přecedí a s usmaženými kostkami kousky nebo rohlíku předkládá. Na 1 litr polévky bere se půl litru chroustů.

    Tato polévka jest prý chutnější a lepší, nežli nejlepší polévka z raků a prospívá zvláště slabým a neduživým lidem.

    Chrousti mohou se však také usmažiti, do krabic, sklenic nebo soudků vložiti, dobrým máslem nebo sádlem až na povrch zalíti a tak konservovati.

    Cibulový koláč ala Petra Štěpančiková

    listové těsto

    3-4 větší cibule

    sýr niva - ? 10-15 dkg

    trochu sýru tvrdého - např. Eidam

    zakysaná smetana nebo bílý jogurt

     

    dále lze přidat:

    salám, šunku

    trochu hořčice

     

    Náplň šátečků:

    nadrobno nakrájená niva, nastrouhaný tvrdý sýr, nadrobno nakrájený salám či šunka, smetana (nebo jogurt)

    Těsto lze rozdělit na 6-8 kousků a vyválet z nich čtverce na šátečky nebo celé těsto vyválet a položit na plech. Na těsto klademe kolečka cibule a na to dáme náplň a šátečky zabalíme. Pečeme v předehřáté troubě kolem 220°C asi 25-30min.

    Čínské maso

    1/2 kg vepřového ramínka nakrájet na kostky
    1 čajová lžička soli
    1/2 čajové lžičky sladké papriky
    1/2 čajové lžičky pálivé papriky
    1/2 mletého pepře
    špetku kari
    1 a 1/2 polívkové lžíce solamylu
    1 polévková lžíce oleje
    2 vejce

    Vše zamíchat a nechat odležet (přes noc) a pak osmažit na oleji do zlatova.

    Čínská pánev

    500 g vepřového masa
    lžíce sojové omáčky
    lžíce vína
    lžička solamylu
    2 cibule
    3 lžíce oleje
    1 – 2 lžíce směsi Čína
    1 – 2 pórky či zelí
    sůl
    špetka glutamanu
    červená paprika

    Maso nakrájíme na drobné kostičky, smícháme se sójovou omáčkou, vínem, solamylem a kořením. Dáme odležet alespoň na půl hodiny do chladničky. Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme připravené maso a drobně nakrájenou cibuli. Za stálého míchání opékáme.

    Když maso zlátne, přidáme na tenká kolečka nakrájený pórek či zelí. Opékáme ještě asi tři minuty – podle potřeby podlijeme několika lžícemi vody. Dochutíme solí, sójovou omáčkou nebo glutamanem. Ozdobíme proužky červené papriky a podáváme s rýži a salátem.

    Grilovací marináda

    600 g vepřových kotlet, 4 lžíce oleje, 150 ml vody, jedno balení Kotányi koření - třeba Marináda Kotlety mexické, nebo Grilovací koření, nebo Gyros ap.

    Večer promíchat a nechat chvíli uležet, pak do toho naložit kotlety a grilovat druhý den. (Podle sáčku minimálně nechat hodinu.)

    Hovězí guláš

    500 g hovězího masa (nejlépe kližky)
    3 lžíce sádla
    4 cibule
    1 – 2 lžíce gulášového koření (paprika, pepř)
    2 lžíci polohrubé mouky
    sůl
    rajčata, papriky

    Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli, když zlátne, přidáme na menší kostky nakrájené maso, opečeme, zasypeme kořením, zamícháme, osolíme a podlijeme mírně vodou. Guláš dusíme pod pokličkou, na slabém plameni. Během dušení podléváme mírně vodou a mícháme.

    Když maso měkne, vydusíme šťávu na tuk, rovnoměrně posypeme polohrubou moukou, ještě chvíli dusíme, zamícháme a dolijeme vodu. Povaříme, až guláš zhoustne. Podle potřeby, chceme-li mít více guláše, přidáme případně lžíci mouky, rozmíchanou v trošce vody a povaříme. Guláš má mít červenou barvu. Podle chuti jej doplníme před koncem varu lžičkou majoránky nebo špetkou pálivé papriky či 6 bobulemi jalovce. Jindy pro změnu dáme i lžíci rajčatového protlaku.

    Kuře na másle

    Kuřecí křídla dáme na pánvičku, na které jsme rozpustili kus másla.
    Podlijeme vodou a dusíme, až rozmrznou.
    Okořeníme – pepř, kmín, kari, sůl
    Dusíme až vyměknou, popř. ještě trochu podlijeme a zahustíme bramborovým škrobem či moukou.
    Příloha brambory, bramborová kaše ap.

    Kuře grilované na přírodním ohni, potírané pikantní marinádou.

    160 minut
    1 ks kuřete
    sůl


    Marináda na potírání:
    Marinádu je vhodné si připravit den před grilováním, pak ji uchováváme v chladu. Maso grilujte raději pozvolněji, déle a ne na přímém ohni, aby jste neměli kuřátko od kosti syrové a na povrchu spálené.

    1,3 l		oleje
    0,7 l vody nebo piva
    4 ks stroužky česneku
    1 lžíce grilovacího koření
    1 lžíce vývaru v prášku
    1 lžíce sójové omáčky
    1 lžička červené papriky
    1 lžička vegety


    Postup:
    1. Česnek utřeme se solí, nebo rozlisujeme
    2. Všechny ingredience na nálev dobře rozmícháme a přidáme česnek
    3. Omyté kuře zevnitř i z venku nasolíme a důkladně zajistíme na grilovací jehle
    4. Pak kuře pozvolna grilujeme v celku, nejlépe na motorkem hnané otočné jehle
    5. Při grilování kuře potíráme marinádou
    6. Grilování kuřete trvá v závislosti na velikosti kuřete, teplotě vzduchu, případném větru a teplotě uhlíků cca 120-180 minut.

    Pizza

    1/4 litru vlažné vody rozmíchejte se 40 g droždí, solí a 1 čajovou lžičkou cukru. Přidejte 500 g hladké mouky a 2 polévkové lžíce oleje, vše zpracujte do hladkého těsta. Je-li těsto příliš řídké, přidejte trochu mouky. Těsto nechte chvíli odpočinout a pak dejte na vymaštěný plech. Pokládejte střídaě dílky rajských nebo protlak, šunku, olivy a sýr. Okořeňte kořením na pizzu a pokapejte (olivovým) olejem. Pečte při 220 stupních asi 12 minut.

    Řízky šťavnaté, ne suché

    Vykoštěné maso (pouze vepřové rozklepeme) osolíme, pokapeme olejem a necháme odležet. Obalíme (mouka hladká, rozšlehané vajíčko a strouhanka) a pak vytvarujeme, tj. zmáčkeme do přibližně stejného tvaru, jako mělo maso před klepáním!!! (Malé kousky masa též slepíme do jednoho celku řízkového tvaru.) Vytvarované řízky obalíme ve zbylém vajíčku a pak se řízek nerozpadá a strouhanka se nepřipaluje. Pak smažíme na prudkém ohni pod pokličkou!!! Babička tvrdí, že pokazit nemohu nic.

    Smaženice z hub

    -35 dkg čerstvých hub
    -2 vrchovaté lžíce másla
    -1 středně velká cibule
    -1/4 lžičky kmínu
    -špetka pepře
    -sůl podle chuti
    -3 vejce (i více)
    -voda na podlévání hub při dušení

    Na másle si zpěníme nakrájenou cibulku (asi 1 minutu), přidáme na kostičky nakrájené (když jsou houby tvrdší 1×1 cm, měkčí houby krájíme na větší kusy), očištěné a omyté houby, podlijeme vodou. Houby osolíme, přidáme kmín a špetku pepře a dusíme doměkka.
    Během dušení je podléváme (alespoň 20 min.), před koncem vodu vydusíme, přidáme vejce a mícháme až budou vejce hotová.
    Podáváme s chlebem nebo bramborem
    3 menší porce

    Tatarský biftek

    Koupit lepší hovězí maso - třeba zadní, ale vůbec to nemusí být svíčková. Namlet nahrubo s velkými dírami

    nebo Cibulový métský salám (hovězí mleté maso)
    Žloutek z vajíčka
    Sůl (cibulový salám je již osolený)
    Paprika sladká a pálivá
    Kari
    Kmín
    Pepř
    Cibule

    Ketchup

    Hořčice

    Worchestrovská omáčka (málo)
    Česnek na topinky
    Chleba

    Bohánek z masa na talíři uděláme, do jehož prohlubně žloutek z vajíčka usadíme. Kol bochánku koření po půl čajové lžičky nasypeme, jakož i cibule nakrájené musí dostatek býti - celá jedna střední cibule.

    Saláty a zavařování

    Jelenka poprehýbaná, Lošák zprohýbaný, Hydnum repandum

    Jelenky nakrájame, obvarime asi 5 min a dávame do malých zavaracích fliaš poprekladane cibulou nakrajanou na kolieska. Zalejeme ich horucím nálevom (ako na uhorky).  DEKO (Zelko) podla návodu, len dávame trošku menej vody ako je v návode, aby bol nálev kyslejší. Zavíčkujeme a dame do deky vychladnúť. Takto zavárame všetky huby (líšky, dubáky, suchohriby atd.) na kyslo.
    Jelenka je totiž najläpšia huba - pro ty, co to ještě nevědí! JK PS. diakritika podle mého slovenského gusta.

    Nálev do salátu 1+3+5

    půl litru vody

    1 lč sůl

    3 lč cukr

    5 lč ocet

    Salát

    Hlávkový salát, mrkev na kolečka
    Olej, bazalka, citrón, pepř, kari vegeta (málo), sůl

    Přílohy

    Fazole

    Fazole naložit 24 hodin
    vodu slít, dát novou, ale NESOLIT,
    možno dodat kmín, tymián, saturejku, šnitlik a majoránku proti nadýmání.
    vařit hodinu dvě zkrátka, dokud to nezměkne.
    deset deka suchých fazolí na osobu
    Rada 1: uvařit jich hodně v papiňáku a zamrazit
    Rada 2 - bez namáčení: Sušené fazole přeberte, dejte do hrnce se studenou vodou, přiveďte k varu a 10 minut povařte. Stáhněte z plamene, přiklopte a nechte 2 hodiny stát, pak fazole slijte a uvařte podle receptu

    Brambory

    Oškrábat brambory
    Osolit vodu, eventuálně i kmín
    20' vařit ve varu

    Brambory v papiňáku

    asi kilo brambor

    100 g másla

    větší cibule

    sůl

    optional paprika (sladká pálivá - podle chuti)

    optional česnek

    Brambory klasicky oškrábeme a nakrájíme na plátky.

    V papiňáku rozpustíme máslo a na něm osmahneme cibulku nakrájenou na kolečka.

    Pak přidáme brambory, promícháme s máslem, cibulí, česnekem, paprikou  a posolíme. Papiňák uzavřeme, počkáme až začne pískat a za 3-5 minut vypneme plamen a necháme dojít. Brambory je lepší nechat tak těch 5 minut, krásně se připečou.

    Možno jako hlavní chod, pak je třeba čerstvá zelenina jako salát.

    Kompoto - jam

    Nakrájí se jablka (hrušky) na kusy
    Rozvaří se ve vodě
    Přidá se cukr, (hřebíček)
    Vaří se až zhoustne

    Rýže

    Jeden hrnek rýže (4x propláchnout a vyházet kamení a prach)

    Dva hrnky vody

    Sůl

    Cibule, hřebíček, kurkuma, čokoláda, vyjetý olej ad libitum

    Pomalu přivest do varu, jak se to vaří dát na jedničku a počkat až se voda vyvaří.

    Špenátik

    -Olej
    -Cibule
    -Česnek
    -Chilli paprika, ale ne prášek
    -upražit na oleji v daném pořadí
    na to hodit rajčata
    - Koření - oregano, saturejka, bazalka, ...
    Žampiony a nebo ryby
    - Špenát
    Kukuřice
    - Niva - Niva je hodně slaná, proto pozor na sůl!

    Položky označené odrážkou jsou nezbytné!

    Špenát (primitivní)

    Nerozmražený špenátový protlak vložíme do nádoby s trochou vody nebo mléka a na mírném ohni dusíme. Podušený špenát zahustíme jíškou a dochutíme česnekem, smaženou cibulkou, smetanou nebo vejcem.

    Buchty

    Brownies

    Na 12 kusů - příprava: 15 minut + 25 minut pečení - 9 Kč za kus - 1457 kJ na kus, 26 g tuku - lze mrazit
    200 g hořké čokolády, nalámané na kousky
    100 g másla
    80 g krupicového cukru
    4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
    80 g mletých mandlí
    5 lžic strouhanky
    140 g pekanových ořechů (možno nahradit vlašskými)
    1) Připravte základ
    Troubu rozpalte na 180°C. Čtvercovou pečicí formu o hraně 25 cm vyložte pečicím papírem. Čokoládu a máslo dejte v misce do mikrovlnné trouby (30 sekund na 600W). Promíchejte a ohřívejte v mikrovlnce ještě půl minuty, aby se čokoláda i máslo úplně rozpustily. Vyjměte a vmíchejte k nim polovinu cukru a žloutky.
    2) Šlehejte
    Bílky ušlehejte do polotuha, vmíchejte zbylý cukr a ještě chvíli šlehejte, až se na metlách začnou tvořit pevné špičky. Lžíci našlehaných bílků vmíchejte do rozpuštěné čokoládovo-máslové směsi spolu s mandlemi a sstrouhankou. Pak opatrně přimíchejte zbytek bílků..
    3) Upečte to!

    Těsto nalijte do formy a posypte ořechy.Pečte, dokud hmota na povrchu nezpevní. Po vyjmutíz trouby nechte dezert ještěasi deset minut odpočívat ve formě. Teprve potom vyjměte, rozkrájejte na kostky a podávejte ke kávě či čaji.

    Piškotové těsto od Liby

    1/4 l. hrnek je etalon (h)

    2 h polohrubé mouky

    1 h (3/4 h) cukr krupice

    2 celá vejce

    1 prášek do pečiva

    1 h plnotučného mléka

    7 polévkových lžic oleje

    Postup:

    Vejce utřeme s cukrem

    Olej mícháme

    Mléko

    Mouku + prášek

    Mícháme strojem, aby to bylo hodně vysoké

    Vymazat a vysypat plech

    Pečeme při 170°C 3/4 hodiny

    Perník

    50 dkg hladké mouky (půl na půl celozrnná pšeničná)

    25 dkg cukru

    1 dkg jedlé sody (půlku sáčku 15g)

    1 prášek do perníka

    3 dkg kakaa (3 mírně vrchovaté lžíce polévkové)

    - vše se smíchá

     

    0.5 l mléka - ohřát v mikrovlně na vlažno potom v tom rozmíchat následující:

    8-10 dkg oleje (15 lžic)

    2 vejce

    1 lžíce medu

     

    Vymastit a vysypat plech

    180 °C

    třetí špršle odspoda

    cca půl hodiny

    Veselá kráva - hrnková buchta od Kapitánů

    Korpus
    1 hrnek hladké mouky
    1 hrnek polohrubé mouky
    1 hrnek krystalu
    1 hrnek mléka
    2 celá vejce
    1 vanilkový cukr
    1 prášek do pečiva
    2 polévkové lžíce kakaa
    3/4 hrnku rostlinného oleje

     

    Náplň
    2 až 3 kostky tvarohu
    1 hrnek mléka
    1 hrnek krystalu
    2 celá vejce
    1 vanilkový puding
    1 vanilkový cukr

     

    Příprava
    Nejvhodnější je neprve připravit náplň a po rozšlehání nechat chvíli odstát.
    Celkem 3/4 těsta na korpus vylít na vymazaný a vysypaný pekáč. Pak vylít všechnu náplň na těsto. Zbytek těsta vylít na světlou nápln k dosažení strakatého efektu.
    Troubu rozpálit na 200 °C a po vložení pekáče po 5 až 8 minutách stáhnout na 180 °C. Buchtu je třeba hlídat a jakmile se těsto nafoukne (cca 5 až 8 minut) , troubu vypnout a nechat 5 až 10 minut dopéct.

    Sladkosti

    Ananas se zakysanou smetanou

    Ananas se dá jíst, ač se to nezdá, se zakysanou smetanou, fakt!

    Dort makový

    28 dkg hladké mouky - 12 dkg mletého máku - 14 dkg moučkového cukru - 15 dkg másla - 3 vejce - 4 dkg hrosiznek - 1/4 prášku do pečiva - citrónová kůra - skořice - 15 dkg ochucených povidel

     

    Máslo s cukrem šleháme a postupně přidáváme žloutky, mák, citrónovou kůru, skořici a hrozinky. Nakonec zamícháme sníh z bílků a zasypáváme moukou, v níž je prášek do pečiva. Těsto dáme do dortové formy a pečeme v mírně vyhřáté troubě. Upečený dort rozkrojíme na dva nebo tři pláty, potřeme ochucenými povidly a pocukrujeme. Makový dort můžeme pokapat rumem a polévat citrónovou polevou.

    Kaše krupičná

    Poměr krupice a mléka je 1:10 váhových dílů, tzn. na 1 litr mléka 100 g krupice.

    Sůl

    Cukr

    Kakao či skořice

    Máslo, aby na něm plavala

    Krupice se lije do studeného mléka a furt se vaří a míchá, dokud nezhoustne.

    Koblihy jednoduše

    20 dkg polohrubé mouky
    2 žloutky vejce

    Polévková lžíce moučkového cukru

    1/8 l mléka (smetany)

    Čajová lžička vanilkového cukru

    Sůl

    1 prášek do pečiva

    Rozinky, sultánky

    Koblihy kynuté

    500 g hladké nebo polohrubé mouky

    50 g cukru

    40 g tuku

    4 - 5 žloutků

    30 g droždí

    špetka soli

    Lžíce rumu

    1/4 l mléka či smetany

    Tuk utřít s cukrem, přidat žloutky, kvásek, mouku, rum

    Nutný váleček a sklenička. Vyválené těsto vykrajovat na kolečka, na ně dát marmeládu a přikrýt dalším kolečkem těsta. Po okrajích slepit a znova vykrojit do kolečka. Vhodit do oleje, otáčet až jsou ryšavé.

    Kandovaná pomerančová kůra

    Kůru z pomeranče se silnou kůrou máčíme tři dny ve vodě, kterou měníme dvakrát denně. Pak kůru nakrájíme a přidáme tolik cukru, kolik máme kůry. Přidáme trochu vody a vaříme až se voda vypaří. Poté kandované pomeranče necháme usušit.

    Marokánka I.

    1/4 l smetany ke šlehání
    4 lžíce hladké mouky
    5 lžic krystalického cukru

    Smícháme a zahříváme ve vodní lázni do zhoustnutí. (Čím hustší, tím lepší.)

    Přidáme 50 g másla a zahustíme 200 g směsí: hrozinek, mandlí, ořechů, oříšků a kandované pomerančové kůry. Necháme vychladnout.

    Na mastný a moukou vysypaný plech uděláme z hmoty tenké placičky o průměru 5 - 7 cm (Aby se těsto nelepilo namáčíme ruce v hladké mouce.) a upečeme je dohněda. (Přibližná teplota spíš menší - 150? °C.)

    Studené poléváme čokoládovou polevou.

    Marokánka II.

    1/4 l mléka
    80 g cukru krystal
    30 g hladké mouky
    20 g másla

    Do mléka dáme mouku a zahříváme v lázni. Přidat máslo a cukr zahříváme do zahuštění, potom vypnout. Přidat hrozinky (asi 3/4 pytlíku), mandle, želé bonbóny ....

    Podobně jako před tím.

    Marokánky III. (neapolitánky)

    Vaří se 1/8 l mléka, 3 dkg hladké mouky, 14 dkg cukru, 8 dkg másla, 20 dkg směsi ořechů a mandlí, 5 dkg kandované pomerančové kůry. Ze směsi dělat na plech (na pecí papír) hromádky a péct až okraje zrůžoví. Studené mazat spodem čokoládovou polevou.

    Medovník

    1 vejce

    150 g cukr krystal

    50 g Hera

    2 lžíce medu

    5 lžic mléka

    1 lžíce sody

    Náplň č. 1: Salko a zlatá Haná v poměru 1:1.

    Náplň č. 2: Zakysaná smetana a cukr moučka v poměru 1:1. První placku namaž náplní č. 1, druhou č. 2 a takto postupuj až do úplného vymazání a vypatlání, nakonec vše posypej drolením.

    Müsli

    vlašské ořechy 250 g

    kokos 100 g

    cukr krupice 100 g

    salko 1 plechovka

    rozinky 1 balíček

    ovesné vločky 500 g

    med 1 - 2 lžíce

    čokoláda na vaření 2 ks

     

    Ořechy nasekáme najemno nebo nahrubo, jak máme rádi.

    Vločky nasypeme na vyšší plech. Promícháme je s ořechy, kokosem, cukrem, medem a salkem. Pak plech s müsli vložíme na 90 minut zapékat do trouby na 150 °C. Během zapékání müsli občas promícháme.

    Asi 15 minut před koncem přisypeme rozinky a čokoládu na vaření. Tu můžeme nastrouhat nahrubo nebo nasekat. Zapečené müsli vytáhneme a necháme vychladnout.

    Vychladlé müsli rozdrobíme a můžeme se do něj pustit. Podle vlastní fantazie můžeme přidat další suroviny "co dům dá" jako lísková jádra, sušené meruňky a další. Toto müsli je vynikající, je ho opravdu hodně, takže i dlouho vydrží.

    Nanukové řezy ala pí Pancířová

    Korpus callosum
    Utřeme 30dkg cukru moučky se 4 žloutky
    postupně přidáme:
    10 lžic kávy turka, potom
    20 dkg hl. mouky,
    půl prášku do pečiva,
    10 dkg mletých ořechů a
    sníh z bílků
    nakonec to upečeme.

    Náplň:
    1/4 l mléka,
    1 lžice maizeny,
    2 lžice hl. mouky.
    To vše uvaříme na kaši.

    Příprava krému
    Třeme:
    20 dkg másla,
    15 moučky cukr,
    1 vanilkový cukr,
    1 žloutek,
    10 dkg mletých ořechů.
    K této směsi přidáme výše uvařenou kaši. Výsledný krém rozetřeme na upečený korpus a nakonec polijeme čokoládou.

    Piškotová buchta ala Liba

    Půl litru pudinku bez cukru!

    Nechat vychladnout

    4 vejce (celá)

    15-20 dkg cukru

    1 dcl oleje

    1 dcl mléka

    20 dkg polohrubé mouky

    1 prášek do pečiva

    To vše našlehat ve šlehači

    Vymazat a vysypat plech

    Nalít těsto

    Do těsta lžící nakydat vychladlý puding

    Upéct dorůžova (na 170°C u Kocmánků)

    2 kysané smetany smíchat s jedním vanilkovým cukrem.

    Pomazat buchtu a posypat skořicí

    Na den uložit do lednici s alobalem

    Není syté a chutná skoro jako zmrzlina...

    Palačinky

    1 litr mléka
    4 vejce (i méně)
    necelý 1/2 kg polohrubé (hladký) mouky
    olej
    sůl

    těsto musí být řidší
    velká plotýnka vpravo na 4-5; Velká pánev, velká umělohmotná naběračka; (max. 3/4 maximálního plamene)

    Sádlové koláčky

    25 dkg hladké mouky
    25 dkg moučkového cukru
    15 dkg sádla

    Kakao na obarvení těsta (hodně). Zpracovat v těsto a nechat 1/2 hodiny uležet. Vyválet vykrajovat kolečka. Slepujeme džemem.

    Tyran ISO aneb tiramisu po česku

    2 balíčky piškotů, 2 pomazánková másla, 2 šlehačky, 200 g moučkového cukru, silná káva, rum

    Pomazánková másla, šlehačku a cukr vyšleháme v krém. Dno nádoby vyložíme piškoty namočenými v kávě s rumem. Na ně navršíme část krému. Postup ještě jednou zopakujeme a navrch uhladíme zbytek krému. Dáme do chladu na 24 hodin uležet. Před podávání posypeme kakaem.

    Nápoje

    Bezová šťáva

    Varianta 1 (asi nejlepší) - míň sladká, rychlejší varianta

    Plný hrnec bezinek (ne moc vrchovatý, bezinky nad hladinou černají)
    Zalít vodou a přiklopit pokličkou (brání zčernání)
    Vařit 15' a luhovat 15'
    Přecedit přes hadr/sítko
    1/2 kg cukru na 1 litr vývaru
    8 g kyseliny citrónové (2 lžičky) na 1 litr vývaru s cukrem, nebo 10 g kyseliny citrónové (2,5 lžičky) na 1 litr vývaru bez cukru. Záleží tedy, z čeho to počítáte. (Nutné, jinak se to nedá pít. Pozor díky cukru objem šťavy trochu naroste, cca na 1,3 původního objemu vývaru. Hustota cukru je totiž 1,587 g/cm3.)

    Ochutnat a podle chuti doupravit.

    Dobře převařit.

    Vroucí nalít až těsně po okraj do vymytých zavařovaček a vyvařenými víčkami uzavřít.

    Otočit a postavit víčkem dolu a nechat vystydnout.

     

    Varianta 2 - sirup mnohem sladčí

    30 květů bezu černého napěchovat do skleněné nádoby (4l zavařovačky), přelít 1 l převařené chladné vody, aby květy byly ponořeny, louhovat 24 hodin, poté scedit, přidat 1 kg cukru a kyselinu citrónovou , mírně zahřát a cukr rozpustit.

     

    Varianta 3 - ala Jiřinka

    15 květů bezu černého do dvou litrů, 8 g kyseliny citronové, 2 kg cukru.

    Převařené chladné vody, aby květy byly ponořeny, louhovat 24 hodin, poté scedit, přidat 2 kg cukru a kyselinu citrónovou, mírně zahřát a cukr rozpustit.

    Sirup z bezových květů - Pavla Zarembová

    2 l vody

    25 velkých květů bezu

    2 kg krystalového cukru

    1 balení kyseliny citrónové

    1 citrón

     

    Květy namočíme do 2 l vody a necháme 24 hodin stát. Potom scedíme. Do vody nasypeme cukr, kyselinu citrónovou a oloupaný, na plátky nakrájený citrón. Vaříme půl hodiny a nalijeme do lahví. (I nezavařené vydrží v lednici několik měsíců.)

    Limonáda z bezových květů - Pavla Zarembová

    3 l vody

    35 dkg krystalového cukru

    3 dkg kyseliny citrónové

    4 - 5 velkých květů bezu

    4 plátky citrónu

     

    Cukr a kyselinu citrónovou rozmícháme ve čtyřlitrové sklenici, vložíme tam květy a nahoru poklademe plátky citrónu. Převážeme kuchyňskou fólií, do které uděláme dírky. Necháme asi týden na teplém místě kvasit. Poté scedíme a přelijeme do lahví. (Já dávám do lahví od piva Bernard se zaklapovacím uzávěrem.)

    Juice made of Oranges 1

    1 kg pomerančů s kůrou umyjeme, nakrájíme a naložíme na max. 24 hodin s ~70 g kyseliny citrónové. 4-5 litrů vody svaříme s 1-2 kg cukru, a když se voda vaří přilijeme umixované pomeranče a necháme přejít varem. Přecedíme a pijeme dle chuti ředěné 1:3.

    Juice made of Oranges 2

    2 celé pomeranče
    2 oloupané pomeranče
    1/2 kg mrkve
    nakrájíme na kostky a 2 l vody

    20 min. povaříme v papiňáku
    rozmixovat a popř. přecedit
    svařit s 9 l vody a 1 kg cukru
    dvě vrchovaté lžíce kyseliny citrónové + 1x karotel

    Cafe noisette - Oříšková káva ala David Kuchař Kávovník.cz

    Ořechy vylouskáme, spaříme, oloupeme a najemno roztlučeme nebo nameleme.
    Cukr svaříme na sirup a zalijeme jím ořechy.

    Na to vlijeme silnou černou kávu, zamícháme a dáme vychladit.

    Zavařování, sterilování moštu ala Josef Nekovář

    Čerstvý mošt ohřejeme na 80 °C a při této teplotě udržujeme 20 minut.
    Vyvaříme víčka (100 °C)
    Důkladně jarem vymejeme zavařovací sklenice.
    Horký mošt nalejeme do zavařovacích sklenic, otřeme horní hranu a zavíčkujeme.
    Necháme vychladnout víčkem nahoru, až cvakne.

    Pečivo

    Miši farmářský chléb - 4 bochníky

    1 kg žitné mouky
    1 kg hladké mouky
    1/2 kg polohrubé mouky
    70 g droždí
    3 lžíce octa
    3 lžíce soli
    3 lžíce drceného kmínu
    cca 1,5 l vlažné vody

     

    Všechny ingredience smícháme v tuhé těsto, dobře propracujeme a necháme asi 45 minut kynout. (Droždí se v tomto případě jen rozdrobí do mouky, kvásek se nepřipravuje.)

    Během kynutí těsto 1 - 2× promísíme.
    Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly, z nichž vyválíme pěkné hladké bochánky.
    Klademe je na pomoučený plech, kde je necháme ještě 30 minut kynout.
    Pečeme na 220 °C 10 - 15 minut, poté zmírníme na 180 °C a pečeme ještě cca 45 minut.
    Bochníčky chleba potíráme během pečení slanou vodou.

    Mišiny poznámky:

    Ty kvasnice opravdu stačí rozdrobil přímo do mouky a pozor na potírání slanou vodou, té soli stačí jen málo, poprvé jsem tam bezmyšlenkovtě hodila lžíci soli:-)). Kůra byla jak slaneček. Já nedělám 4 bochníky, ale poloviční
    dávku - a ty dva dám do trouby péct společně, na dva bochníky použiju celou
    kostku droždí. A ještě tam přidávám různé druhy semen - sezam, len, dýně,
    slunečnice, případně rozemletý fenykl, možná by to sneslo i anýz. Tak dobrou
    chuť.

    Chléb 1

    3 čajové lžíce soli a kmínu
    1 kg hladké mouky
    1/2 l vlažné vody
    2 krajíce chleba bez kůrky

    chleba rozmočíme ve vodě v jedné nádobě

    Připravíme kvásek v druhé nádobě:

    1/2 l vlažné vody
    2 kostky cukru
    40g droždí (dvě polívkové lžíce sušeného)
    jemně rozdrobíme, smícháme a necháme vykvasit až bublá

    Poté vše smícháme s moukou promícháme (1/2 hodiny): Tak dlouho až se těsto nelepí na mísu ani ruce a tvoří bubliny.
    Těsto pomoučíme a přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout v teplé místnosti.
    Pořádně promastíme formu sádlem.
    Pokud je řídké zahustíme moukou - důkladně proválet a necháme ještě na pekáči 15 - 20 min. dokynout, až těsto naplní formu.
    Propícháme nebo na povrchu rozřežeme, aby při pečení nerozpraskalo. Potřeme vodou a vložíme do silně vyhřáté trouby s hrníčkem vody. Teplota jako buchty (tj. 200 °C)

    První čtvrt hodinu se NESMÍ do trouby koukat, jinak splaskne, že jo Míšo? :-).
    Pak každých 15 min. se opět potře vodou a doplní se hrníček s vodou.
    Peče se přibližně 1 hodinu.

    Chléb bramborový - velký

    (Brambory činí chléb vláčným a nevysychá tak rychle.)

    1 1/2 hladké mouky
    4 brambory uvařit a najemno postrouhat
    hrst kmínu a soli
    Kvásek: do teplé vody rozpustit droždí 40g

    3 hrnečky vody - musí být tužší těsto, dobře promíchat nechat pomaleji kynout 2-3 hodiny
    Formu dobře promastit sádlem.
    Znovu ho promíchat a nechat nakynout asi 1/2 - 3/4 hodiny.
    Nakrojit a potřít A péct asi 1 1/4 hodiny.
    První čtvrt hodinu se NESMÍ do trouby koukat, jinak splaskne.
    Pak každých 15 min. se opět potře vodou a doplní se hrníček s vodou.

    Pšeničný chléb

    Přísady:

    1/2 kg pšeničné mouky „špalda“
    1 polévková lžíce soli
    2 polévkové lžíce medu
    2 polévkové lžíce chlebového koření
    2 balíčky sušených kvasnic
    3/4 l vlažného mléka

    Příprava:

    Všechny přísady smíchejte a uhněťte z nich pevné těsto. Nechte jej uležet na teplém místě.
    Mezitím vymažte dvě hlubší formy máslem a každou formu vysypte slunečnicovými semínky.
    Když těsto zvětší svůj objem asi o třetinu, naplňte jím formy. Pečte v troubě při 180 °C asi 1,5 hodiny. Před vyjmutím z trouby zkontrolujte, zda je chléb dobře propečený.

    Celozrnný žitný chléb

    Přísady:

    1,5 kg žitné mouky smíchané s celozrnnou žitnou moukou
    20 dkg pšeničné mouky
    2 balíčky kvasnic
    1 l podmáslí
    1/8 l vlažné vody
    1 špetka soli

    Koření:

    1 kávová lžička anýzu
    1 kávová lžička kmínu
    1 kávová lžička koriandru
    1 kávová lžička fenyklu

    Příprava:

    Kvasnice rozdrobte, promíchejte s trochou pšeničné mouky, přidejte 1/8 l vody a zamíchejte, aby vznikla kaše (kvásek). Nechte stát na teplém místě asi 3 hodiny.

    Potom uhněťte z mouky, kvásku, soli, podmáslí a koření těsto. Vytvarujte z těsta dvě veky. Položte je na vymaštěný plech a zakryjte je čistou utěrkou. Obě veky nechte stát na teplém místě asi hodinu.

    Nakonec se chléb peče v troubě při  180 °C asi 1,5 hodiny. Před vyjmutím z trouby zkontrolujte (špejlí), jestli je chléb dobře propečený.

    Celozrnný žitný chléb

    300 g celozrnné mouky (žitná alespoň 2/3, zbytek celozrnná pšeničná)

    1 čl soli

    20 g droždí nebo 1 čl sušeného droždí

    1/4 l teplé vody

    slunečnicové a sezamové semínko (i jiné)

    olej, jogurt nebo mléko na potření

    Příprava:

    Smícháme mouku, droždí, vodu, nakonec přidáme sůl a semena a můžeme ještě přidat trochu kmínu a fenyklu. Vláčné těsto necháme 30 - 50 minut kynout. Pak uděláme chleba nebo housky. Položíme na vymaštěný plech. Můžeme potřít olejem, jogurtem nebo mlékem (nejlépe však olejem) a posypat sezamem. Přikrýt utěrkou a nechat ještě alespoň 10 minut kynout a pečeme asi 20 - 25 minut při teplotě 200 - 220 stupňů. Já to peču při 220 stupních 25 minut a zdá se mi to akurát.

    Jemný chléb bez vážení - Domácí pekárna

    Suroviny:

    sklenka = 200 ml

    2 sklenky vody

    2 lžíce oleje

    1 lžíce octa

    2 lžičky soli

    1 lžička cukru

    1 - 2 lžičky kmínu (jedna lžička celý kmín, druhá mletý)

    3 sklenky hladké mouky

    2 sklenky žitné chlebové mouky

    1 lžička sušeného droždí

    Postup:

    Suroviny dáme do pekárny v uvedeném pořadí,

    program č. 1 (základní), hmotnost č. 2 (1kg), kůrka střední.

    Slané tyčinky

    Koupi se listkove testo, rozdeli se na pul, 1 pulka se vyvali, potre se rozslehanym vejcem, posoli se a da se bud kmin, sezam nebo mak. Plat se prelozi na pulku a radilkem se delaji tycky. Pak se vyvali druha placka. B B B

    Preclíky

    50 dkg hladké mouky nebo polohrubé (může se přidat celozrnná)
    2 žloutky
    5 dkg másla + 5 dkg sádla
    sůl
    kvasnice
    1/4 l mléka

    Zaděláme kvasnice, přidáme mouku, vlahý tuk a mléko, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali vejce. Vláčné měkké těsto. Necháme vykynout.
    Pak FÍGL: z těsta vyválíme válečky, naskládáme k sobě, potřeme vejcem, posypeme mákem a solí a uděláme na plech kolečka.

    Sexistické recepty

    Dobrej recept na tresku

    Potřebujeme: tresku, olivový olej, papriku, česnek, cibuli, sůl, pivo a ženu.
    Způsob přípravy: postavíme ženu s ingrediencemi do kuchyně a zavřeme za ní dveře.

    Otevřeme si pivo a za dvě hodiny je jídlo hotové.
    Je to chuťovka a nedá skoro žádnou práci!

    Co je to?

    Indiánský var

    Přivedeme do varu, pak vypneme plotýnku a necháme 15 minut stát bez vaření. Pak opět přivedem do varu a opět necháme 15 minut stát nez vaření a tak dále, až je to vařené. Velká úspora šišek, popř. elektřiny. Záleží, na čem vaříte. Vhodné pro věci, které se dlouho vaří - např. hovězí vývar, stará slepičí bréca, vařená kukuřice...

    Mokřenky

    Hydratovaný analog sušenek. Zpravidla kulaté vlhké až vodnaté pochutiny, podávané na talířku podobně jako sušenky. Například a kolečka nakrájená okurka, na kolečka nakrájená mladá vařená kukuřice ap.

    Ztužovač šlehačky?

    cukr a kukuřičný škrob v neznámém poměru

    Maizena

    kukuřičný škrob

    Konstanty

    čajová lžička = obsah 5-7 mililitrů 

                    např. 4 g kyseliny citrónové

    polévková lžíce = obsah 15-17 ml

    vrchovatá lžíce (tj. lžíce "s čepicí") představuje cca 15 g sypkého materiálu (mouka, cukr)

     

    Tak, co bychom si dneska dali? aneb Co už dlouho nebylo?

    Kotlety

    Nudle s tvrdým tvarohem

    Vaječné topinky, aneb smaženky

    Zpékaný chléb s Nivou

    Rybičky či tlačenka s cibulí

    Chipsy s medem, mlékem a strdím, aby Němci viděli, jak jsou ti Češi chytří.